Botwinka z bryndzą na ostro. Lubicie?

botwinka z bryndzą
botwinka z bryndzą
Skorzystajcie z przepisów Piotra Kucharskiego, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: roladki z indyka z młodymi warzywami, ciepłą sałatkę z ogórka, letnie warzywa z lekkim majonezem, botwinka na ostro z bryndzą i tordu z kiełbasą krakowską.

Roladki z indyka z młodymi warzywami

Składniki:

1 filet z indyka (około 500 g)

4 młode marchewki

1 pęczek szpinaku

sól i pieprz

olej

Ciepła sałatka z ogórka

Składniki:

2 ogórki

1 łyżeczka musztardy francuskiej

2 łyżki oleju

sól i pieprz

Przygotowanie:

Filet pokroić na cienkie kotlety. Każdy przyprawić solą i pieprzem. Marchewki obrać i pokroić w cienkie długie zapałki. Na każdy z plastrów nałożyć po kilka liści szpinaku, na wierzch zapałki z marchewek i zwinąć. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia można dodać pozostały szpinak pokrojony w paski. W tym czasie umyć ogórki, wybrać łyżką nasiona, pokroić w 1 cm półksiężyce i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z łyżką oleju przez 2-3 minuty. Do ciepłych ogórków dodać musztardę, drugą łyżkę oleju i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Sałatka: marchewka, pomarańcza, awokado

Składniki:

2 pomarańcze

3 marchewki

2 duże garście rukoli

2 awokado

3 łyżki oleju

1 szalotka

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomarańcze dobrze wyszorować i otrzeć pomarańczową cześć skórki. Szalotkę drobno posiekać i podgrzać razem z olejem na wolnym ogniu, aż olej się zaromatyzuje. Pod koniec dodać otartą skórkę z pomarańczy. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze obrać i wyciąć z pomiędzy błon cząstki i dodać je do miski. Marchewki przekroić wzdłuż na połówki i przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć w paski, dodać do pomarańczy. Z awokado usunąć pestkę, wybrać ze skórki i pokroić w cząstki o podobnej wielkości co pomarańcze, dodać do miski. Dodać listki rukoli, olej. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.

Letnie warzywa z lekkim majonezem

Składniki:

Sos:

4 łyżki octu winnego

2 ząbki czosnku, rozgniecione

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 żółtko

100 ml oleju

Warzywa:

młoda marchew, ogórek, rzodkiewka

Przygotowanie:

Do słoika włożyć wszystkie składniki na sos i zmiksować przy pomocy blendera ręcznego, aż powstanie jednorodny gęsty sos przelać do kilku niskich szklanek. Warzywa umyć i pokroić w grube słupki, rzodkiewkę przekroić na połowę. Włożyć do szklanek z sosem i podawać.

Botwinka na ostro z bryndzą

Składniki:

4 ząbki czosnku

1 cebula

4 łyżki oleju

3-4 pęczki botwinki

sól i pieprz

garść pestek dyni

100 g bryndzy

ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Czosnek i cebule podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać posiekaną botwinkę. Smażyć przez chwilę, by botwinka się podgrzała ale nie straciła jędrności. Przyprawić sola i pieprzem. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni. Posypać po botwince, a na wierzchu posypać pokruszoną bryndzą. Całość skropić pozostałym olejem i octem balsamicznym.

Tordu z kiełbasą krakowską

Składniki:

450 ml letniej wody

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

350 g mąki pszennej (około 2 szklanki)

350 g mąki pełnoziarnistej (około 2 szklanki)

1 łyżeczka soli

100 g kiełbasy krakowskiej suchej

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Mąki i sól wymieszać ze sobą i dodać do wody z drożdżami. Wymieszać, następnie zagniatać na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto się klei, należy podsypać mąką. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z części ciasta rozwałkować na prostokąt (około 20 x 10 cm) o grubości 2 cm. Każdy z placków posypać pokrojoną drobno kiełbasą i pieprzem. Zwinąć jak roladę. Zlepić w miejscu łączenia i rolować, aż powstaną wałki o długości około 65 cm. Kantem dłoni podzielić wałek na połowę. Złożyć na połowę i spleść. Bochenki ułożyć na blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Piec około 30 minut, aż bochenki będą rumiane

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości