Roladki z indyka z młodymi warzywami
Składniki:
1 filet z indyka (około 500 g)
4 młode marchewki
1 pęczek szpinaku
sól i pieprz
olej
Ciepła sałatka z ogórka
Składniki:
2 ogórki
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżki oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Filet pokroić na cienkie kotlety. Każdy przyprawić solą i pieprzem. Marchewki obrać i pokroić w cienkie długie zapałki. Na każdy z plastrów nałożyć po kilka liści szpinaku, na wierzch zapałki z marchewek i zwinąć. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia można dodać pozostały szpinak pokrojony w paski. W tym czasie umyć ogórki, wybrać łyżką nasiona, pokroić w 1 cm półksiężyce i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z łyżką oleju przez 2-3 minuty. Do ciepłych ogórków dodać musztardę, drugą łyżkę oleju i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatka: marchewka, pomarańcza, awokado
Składniki:
2 pomarańcze
3 marchewki
2 duże garście rukoli
2 awokado
3 łyżki oleju
1 szalotka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomarańcze dobrze wyszorować i otrzeć pomarańczową cześć skórki. Szalotkę drobno posiekać i podgrzać razem z olejem na wolnym ogniu, aż olej się zaromatyzuje. Pod koniec dodać otartą skórkę z pomarańczy. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze obrać i wyciąć z pomiędzy błon cząstki i dodać je do miski. Marchewki przekroić wzdłuż na połówki i przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć w paski, dodać do pomarańczy. Z awokado usunąć pestkę, wybrać ze skórki i pokroić w cząstki o podobnej wielkości co pomarańcze, dodać do miski. Dodać listki rukoli, olej. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Letnie warzywa z lekkim majonezem
Składniki:
Sos:
4 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku, rozgniecione
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 żółtko
100 ml oleju
Warzywa:
młoda marchew, ogórek, rzodkiewka
Przygotowanie:
Do słoika włożyć wszystkie składniki na sos i zmiksować przy pomocy blendera ręcznego, aż powstanie jednorodny gęsty sos przelać do kilku niskich szklanek. Warzywa umyć i pokroić w grube słupki, rzodkiewkę przekroić na połowę. Włożyć do szklanek z sosem i podawać.
Botwinka na ostro z bryndzą
Składniki:
4 ząbki czosnku
1 cebula
4 łyżki oleju
3-4 pęczki botwinki
sól i pieprz
garść pestek dyni
100 g bryndzy
ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Czosnek i cebule podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać posiekaną botwinkę. Smażyć przez chwilę, by botwinka się podgrzała ale nie straciła jędrności. Przyprawić sola i pieprzem. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni. Posypać po botwince, a na wierzchu posypać pokruszoną bryndzą. Całość skropić pozostałym olejem i octem balsamicznym.
Tordu z kiełbasą krakowską
Składniki:
450 ml letniej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
350 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
350 g mąki pełnoziarnistej (około 2 szklanki)
1 łyżeczka soli
100 g kiełbasy krakowskiej suchej
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Mąki i sól wymieszać ze sobą i dodać do wody z drożdżami. Wymieszać, następnie zagniatać na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto się klei, należy podsypać mąką. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z części ciasta rozwałkować na prostokąt (około 20 x 10 cm) o grubości 2 cm. Każdy z placków posypać pokrojoną drobno kiełbasą i pieprzem. Zwinąć jak roladę. Zlepić w miejscu łączenia i rolować, aż powstaną wałki o długości około 65 cm. Kantem dłoni podzielić wałek na połowę. Złożyć na połowę i spleść. Bochenki ułożyć na blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Piec około 30 minut, aż bochenki będą rumiane
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN