Kaszotto z kaszą bulgur z botwinką, błękitnym serem i orzechami - przepis
Składniki:
- 4 pęczki botwinki,
- 100 g świeżego imbiru,
- sól i cukier do smaku,
- 50 ml czerwonego octu winnego,
- 500 g kaszy bulgur,
- 2 l wody,
- 100 g błękitnego sera pleśniowego,
- 100 g orzechów pekan,
- 100 g orzeków laskowych,
- 100 g orzechów nerkowca.
Sposób przygotowania kaszotta z bulgur i botwinką
Botwinkę podziej na 3 elementy liście, łodygę i korzeń. Korzeń zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż w garnku razem z tartym imbirem, sola i cukrem. Następnie dodaj czerwony ocet winny i gotuj aż odparuję, wrzuć kaszę i zalej wodą lub bulionem.
Gdy kasza się zagotuje, dodaj do niej posiekane wcześniej łodygi i liście botwiny, kawałki błękitnego sera pokrój w kostkę i użyj do dekoracji razem z orzechami.
Zobacz także:
- Odczarowujemy kaszę! Kaszotto i manna z nieba
- Kasza jęczmienna ze strąkami - czyli obiad w targowy dzień
- Wiosenne dania jednogarnkowe. Przepisy Kasi Bukowskiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: