Szukasz szybkiego jednogarnkowego obiadu? Wypróbuj kaszotto z bulgurem, botwinką, serem i orzechami

eskymaks/Getty Images
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Smaczne dania, które przyrządzisz w ogrodzie
Smaczne dania, które przyrządzisz w ogrodzie
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Kto nie lubi szybkich, a przy tym pysznych, obiadów, które da się przygotować w jednym garnku? Jeśli szukasz takiego dania, to spróbuj kaszotto z bulgurem z botwinką, błękitnym serem i orzechami z przepisu Sebastiana Olmy, który przedstawił w kuchni Dzień Dobry Wakacje.

Kaszotto z kaszą bulgur z botwinką, błękitnym serem i orzechami - przepis

Składniki:

  • 4 pęczki botwinki,
  • 100 g świeżego imbiru,
  • sól i cukier do smaku,
  • 50 ml czerwonego octu winnego,
  • 500 g kaszy bulgur,
  • 2 l wody,
  • 100 g błękitnego sera pleśniowego,
  • 100 g orzechów pekan,
  • 100 g orzeków laskowych,
  • 100 g orzechów nerkowca.

Sposób przygotowania kaszotta z bulgur i botwinką

Botwinkę podziej na 3 elementy liście, łodygę i korzeń. Korzeń zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż w garnku razem z tartym imbirem, sola i cukrem. Następnie dodaj czerwony ocet winny i gotuj aż odparuję, wrzuć kaszę i zalej wodą lub bulionem.

Gdy kasza się zagotuje, dodaj do niej posiekane wcześniej łodygi i liście botwiny, kawałki błękitnego sera pokrój w kostkę i użyj do dekoracji razem z orzechami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości