Szukasz szybkiego jednogarnkowego obiadu? Wypróbuj kaszotto z bulgurem, botwinką, serem i orzechami

eskymaks/Getty Images
Smaczne dania, które przyrządzisz w ogrodzie
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Kto nie lubi szybkich, a przy tym pysznych, obiadów, które da się przygotować w jednym garnku? Jeśli szukasz takiego dania, to spróbuj kaszotto z bulgurem z botwinką, błękitnym serem i orzechami z przepisu Sebastiana Olmy, który przedstawił w kuchni Dzień Dobry Wakacje.

Kaszotto z kaszą bulgur z botwinką, błękitnym serem i orzechami - przepis

Składniki:

  • 4 pęczki botwinki,
  • 100 g świeżego imbiru,
  • sól i cukier do smaku,
  • 50 ml czerwonego octu winnego,
  • 500 g kaszy bulgur,
  • 2 l wody,
  • 100 g błękitnego sera pleśniowego,
  • 100 g orzechów pekan,
  • 100 g orzeków laskowych,
  • 100 g orzechów nerkowca.

Sposób przygotowania kaszotta z bulgur i botwinką

Botwinkę podziej na 3 elementy liście, łodygę i korzeń. Korzeń zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż w garnku razem z tartym imbirem, sola i cukrem. Następnie dodaj czerwony ocet winny i gotuj aż odparuję, wrzuć kaszę i zalej wodą lub bulionem.

Gdy kasza się zagotuje, dodaj do niej posiekane wcześniej łodygi i liście botwiny, kawałki błękitnego sera pokrój w kostkę i użyj do dekoracji razem z orzechami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości