Zupa jarzynowa à la krupnik - przepis
Zupa jarzynowa à la krupnik
Źródło: Michał Żebrowski/East News.
Składniki:
- 50 g masła
 - 2 op. mrożonej zupy kalafiorowej
 - 100 g kaszy jaglanej
 - 1-2 l bulionu drobiowego
 - 2 piersi z kurczaka
 - 1 mała śmietana 30%
 - 1 pęczek koperku
 - sól, pieprz, cukier
 
Sposób przygotowania:
- Masło rozgrzewamy na dnie dużego garnka. Na gorący tłuszcz wsypujemy mrożone warzywa. W sezonie możemy oczywiście zastąpić je świeżymi jarzynami.
 - Warzywa przesmażamy na dość dużym ogniu przez kilka minut razem z łyżeczką soli i łyżeczką cukru.
 - Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i płuczemy pod gorącą wodą by pozbyć się ewentualnej goryczki.
 - Następnie dodajemy ją do podsmażonych warzyw, a całość zalewamy bulionem - polecam go dodać początkowo mniej, około litra, a na późniejszych etapach dostosować preferowaną gęstość zupy do własnych upodobań.
 - Garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
 - Po tym czasie, używając blendera ręcznego, delikatnie miksujemy zupę tak, by część warzyw pozostała w całości, część natomiast zamieniła się w krem, który zagęści zupę.
 - Teraz do środka trafia również pokrojony w niedużą kostkę kurczak oraz śmietana i posiekany koperek, zupę gotujemy jeszcze 5 minut, po czym doprawiamy do smaku.
 - PORADA: Nie wyrzucajmy kości, które zostaną po pieczonym kurczaku. Ugotujemy na nichdoskonały bulion. Nic nie zmarnujemy, a zyskamy wspaniałą podstawę do zupy.
 
Wiosenne kaszotto z groszkiem i cytryną - przepis
Wiosenne kaszotto z groszkiem i cytryną
Źródło: Michał Żebrowski/East News.
Składniki:
- 1 łyżka masła
 - 2 łyżki oliwy
 - 1 por
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 szklanka kaszy pęczak
 - 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
 - 1 l bulionu warzywnego
 - 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
 - 1 cytryna
 - 1/2 szklanki tartego parmezanu
 - 1 łyżka masła
 - 1 pęczek natki pietruszki
 - 1/2 szklanki migdałów w płatkach
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
- Tłuszcz rozgrzewamy na dużej patelni, najlepiej wybierzmy taką, do której mamy pokrywkę. Na tłuszcz dodajemy pokrojonego drobno pora (bez ciemnozielonych liści) oraz posiekany ząbek czosnku.
 - Całość smażymy przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu, po czym dodajemy kaszę pęczak i ją również przesmażamy przez kilka minut.
 - Następnie podlewamy białym winem i gotujemy, aż płyn odparuje.
 - Teraz kaszę zalewamy bulionem - inaczej niż w przypadku risotto wlewamy cały płyn od razu, a patelnię przykrywamy. Gotujemy 20 minut.
 - Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, doprawiamy do smaku nie przesadzając z solą (za chwilę do dania trafi jeszcze słony ser).
 - Kaszotto wzbogacamy drobno otartą skórką z cytryny, tartym parmezanem, masłem, natką pietruszki oraz podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
 - PORADA: Kaszę pęczak możemy również zastąpić kaszą gryczaną, należy wtedy jedynie skrócić czas gotowania. W przypadku braku mrożonego groszku możemy również użyć np. cukinii, którą należy pokroić w niedużą kostkę. Kaszotto można wzbogacić również dodatkiem piersi indyka, by podbić ilość białka w daniu.
 
Jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto - przepis
Jednogarnkowe spaghetti z pieczarkami i pesto
Źródło: Michał Żebrowski/East News.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
 - 5 ząbków czosnku
 - 400 g pieczarek
 - 3,5 szklanki wody
 - 300 g spaghetti
 - 1 puszka białej fasoli
 - 3 łyżki zielonego pesto
 - 200 g sera mascarpone
 - natka pietruszki
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
- Oliwę rozgrzewamy na dnie dużego garnka, na nią przeciskamy przez praskę 5 ząbków czosnku.
 - Po minucie smażenia dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
 - Czekamy aż grzyby najpierw puszczą wodę, a później zaczną się podsmażać.
 - Teraz do garnka trafia woda, nieugotowany makaron spaghetti, odcedzona z zalewy biała fasola, pesto, mascarpone oraz około 1 - 1 1/2 łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz.
 - Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 8-10 minut pod przykryciem na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu by upewnić się, że makaron nie przywarł do dna.
 - Gotowy makaron powinien wchłonąć praktycznie cały płyn i być ugotowany w punkt.
 - Przed podaniem danie posypujemy jeszcze natką pietruszki.
 - PORADA: By danie było lżejsze możemy zrezygnować z dodatku mascarpone i zastąpić je połową szklanki mleka, lub do gotowego makaronu dodać opakowanie sera ricotta, należy jednak pamiętać, że sos nie będzie wtedy tak kremowy.
 
Omlet z ziemniakami, zieleniną i sosem jogurtowym - przepis
Omlet z ziemniakami, zieleniną i sosem jogurtowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Składniki:
- 1 jogurt grecki
 - 1 garść mieszanki świeżych ziół (mięta, szczypiorek, natka, koperek, bazylia, oregano)
 - 2 ząbki czosnku
 - 1-2 łyżki soku z cytryny
 - 3-4 duże ziemniaki
 - 3 łyżki oliwy
 - 2 szalotki
 - 250 g zieleniny (szpinak, botwinka, jarmuż, rukola)
 - 1 ostra papryczka
 - 1/4 łyżeczki cynamonu
 - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 8 jajek
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotowujemy w miseczce sos jogurtowy - mieszamy ze sobą jogurt, posiekane zioła, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny oraz około pół łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz do smaku.
 - Teraz przechodzimy do ziemniaków - obieramy je, kroimy w niedużą kostkę lub w dość cienkie plastry i podsmażamy na oliwie na patelni, którą później będziemy mogli wstawić do piekarnika.
 - Gdy ziemniaki zmiękną, ale jeszcze nie zaczną robić się złote dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy dalej. Całość możemy lekko przyprawić solą i pieprzem.
 - Gdy warzywa zmiękną i nabiorą lekkiego koloru, dodajemy posiekaną zieleninę i smażymy tylko do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Przyprawiamy do smaku posiekaną ostrą papryczką, cynamonem i gałką muszkatołową.
 - Teraz na patelnię wylewamy jajka roztrzepane z połową sosu jogurtowego i połową łyżeczki soli.
 - Smażymy na niezbyt dużym ogniu przez około 5-7 minut, potrząsając patelnią co jakiś czas, by upewnić się, że nic nie przywarło do dna.
 - Teraz patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st. C na około 20-25 minut, aż omlet się zetnie.
 - Po wyjęciu z pieca zsuwamy go z patelni na talerz lub deskę, kroimy jak pizzę i podajemy z resztą sosu jogurtowego.
 - PORADA: Do tego dania świetnie nadadzą się wszelkie warzywa, które zostały nam np. z poprzednich obiadów - ugotowane ziemniaki, resztki fasolki szparagowej, brokuła, kalafiora czy zielonego groszku. Świetnie sprawdzi się też dodatek innych pozostałości obiadowych - mięso pieczonego kurczaka, biała kiełbasa pokrojona w plastry, kawałki piersi kurczaka.
 
Zobacz także:
- Jednogarnkowie dania jarskie. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
 - Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer
 - Dania jednogarnkowe o intensywnym smaku papryki
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Kasia Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: