Kokosowy deser białkowy - przepis dla aktywnych i nie tylko

Kokosowy deser białkowy
Kuchnia w dobrej formie
Źródło: Dzień Dobry TVN

W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem przygotowujemy potrawy dla osób aktywnych. Będzie lekko, zdrowo i przede wszystkim pysznie! Jak zrobić kokosowy deser białkowy? Sprawdź przepis Kasi Bukowskiej.

Kokosowy deser białkowy - przepis

Masa serowa:

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3-4 łyżki wrzącej wody
  • 1 opakowanie wysokobiałkowego serka wiejskiego
  • 100 g mleka kokosowego light
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki erytrytolu, stewii, lub ulubiony słodzik do smaku
  • do smaku: wanilia, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, kilka kropli bezcukrowego aromatu

Polewa:

  • 2-3 kostki czekolady bez cukru lub gorzkiej czekolady min. 70 %
  • 1-2 łyżki mleka kokosowego light

Do podania:

  • wiórki kokosowe
  • pokruszone orzechy
  • świeże owoce np. maliny, borówki, figi, porzeczki, mango

Jak zrobić kokosowy deser białkowy?

  1. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie blendujemy ją razem z serkiem wiejskim, mlekiem i wiórkami kokosowymi, wybranym zamiennikiem cukru oraz aromatem.
  2. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy.
  3. Masę przelewamy do 1 lub 2 pucharków lub zamykanych pojemniczków.
  4. Podana wyżej porcja wystarczy na 1 pożywne śniadanie lub 2 mniejsze przekąski.
  5. Gdy masa lekko stężeje, polewamy ją polewą przygotowaną z roztopionej czekolady i mleka kokosowego i ponownie chłodzimy.
  6. Dekorujemy według uznania - wiórkami kokosowymi, orzechami i ulubionymi owocami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości