W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem przygotowujemy potrawy dla osób aktywnych. Będzie lekko, zdrowo i przede wszystkim pysznie! Jak zrobić kokosowy deser białkowy? Sprawdź przepis Kasi Bukowskiej.
Kokosowy deser białkowy - przepis
Masa serowa:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3-4 łyżki wrzącej wody
- 1 opakowanie wysokobiałkowego serka wiejskiego
- 100 g mleka kokosowego light
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki erytrytolu, stewii, lub ulubiony słodzik do smaku
- do smaku: wanilia, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, kilka kropli bezcukrowego aromatu
Polewa:
- 2-3 kostki czekolady bez cukru lub gorzkiej czekolady min. 70 %
- 1-2 łyżki mleka kokosowego light
Do podania:
- wiórki kokosowe
- pokruszone orzechy
- świeże owoce np. maliny, borówki, figi, porzeczki, mango
Jak zrobić kokosowy deser białkowy?
- Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie blendujemy ją razem z serkiem wiejskim, mlekiem i wiórkami kokosowymi, wybranym zamiennikiem cukru oraz aromatem.
- Próbujemy i ewentualnie dosładzamy.
- Masę przelewamy do 1 lub 2 pucharków lub zamykanych pojemniczków.
- Podana wyżej porcja wystarczy na 1 pożywne śniadanie lub 2 mniejsze przekąski.
- Gdy masa lekko stężeje, polewamy ją polewą przygotowaną z roztopionej czekolady i mleka kokosowego i ponownie chłodzimy.
- Dekorujemy według uznania - wiórkami kokosowymi, orzechami i ulubionymi owocami.
Zobacz także:
- Wegański sorbet mango - przepis Bartka Boratyna
- Pralinki kokosowe - poznaj 3 proste przepisy na pyszne domowe słodycze
- Przepis na eki, czyli kokosowe ciasteczka ze Śląska
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Kasia Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: