Przepisy kulinarne

Przepis na eki, czyli kokosowe ciasteczka ze Śląska

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
edellka.blogspot.pl
Śląskie ciasto eki w otoczeniu kwiatów

Śląski deser? To możliwe! Eki to pyszne, kruche ciasto z dżemem, które świetnie komponuje się z gorącą herbatą czy aromatyczną kawą. Sprawdź tradycyjny przepis krok po kroku.

Eki - co to za ciasto?

Pochodzenie nazwy tego prostego, domowego ciasta nie jest do końca jasne. Najbardziej prawdopodobna wydaje się wersja związana z tyglem językowym, jakim charakteryzował się przedwojenny Śląsk. Tu język polski bardzo przeplatał się z niemieckim, przez co w obu językach powstawały różne, "kombinowane" słowa. Eki może mieć źródło w niemieckim "ecke", co oznacza "rogi". Tej możliwości bardzo sprzyjają również trójkątne formy, w jakiej najczęściej podawane jest to ciasto.

Przepis na eki

Składniki na ciasto:

  • pół kostki masła,
  • szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Składniki na masę kokosową:

  • 250 g wiórek kokosowych,
  • 1/2 kostki masła,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • dżem wiśniowy do posmarowania ciasta,
  • polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania :

  1. 1Pół kostki masła roztopić, przestudzić i połączyć ze szklanką cukru, jajkami, cukrem waniliowym, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
  2. 2Zagnieść ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem płaską blachę (40 cm x 40 cm).
  3. 3Wyłożone, rozciągnięte ciasto posmarować dżemem.
  4. 4W międzyczasie przygotować masę kokosową. W rondlu roztopić drugą połówkę kostki masła, wystudzić ją, a następnie dodać cukier, cukier waniliowy.
  5. 5Dobrze wymieszać, aby wszystko jak najlepiej się rozpuściło.
  6. 6Dodać wiórki kokosowe i jajka, po czym znowu dokładnie wymieszać.
  7. 7Masę kokosową nałożyć na przygotowane ciasto z dżemem.
  8. 8Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut do czasu zezłocenia się kokosu.
  9. 9Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto pokroić w trójkąty i ozdobić polewą czekoladową.

Smacznego!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Stworzył ranking górskich szarlotek

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: edellka.blogspot.pl

Źródło zdjęcia głównego: Backwinkel/Getty Images

Pozostałe wiadomości