Przepis na eki, czyli kokosowe ciasteczka ze Śląska

Śląskie ciasto eki w otoczeniu kwiatów
Ciasto Eki
Źródło: Backwinkel/Getty Images
Śląski deser? To możliwe! Eki to pyszne, kruche ciasto z dżemem, które świetnie komponuje się z gorącą herbatą czy aromatyczną kawą. Sprawdź tradycyjny przepis krok po kroku.

Eki - co to za ciasto?

Pochodzenie nazwy tego prostego, domowego ciasta nie jest do końca jasne. Najbardziej prawdopodobna wydaje się wersja związana z tyglem językowym, jakim charakteryzował się przedwojenny Śląsk. Tu język polski bardzo przeplatał się z niemieckim, przez co w obu językach powstawały różne, "kombinowane" słowa. Eki może mieć źródło w niemieckim "ecke", co oznacza "rogi". Tej możliwości bardzo sprzyjają również trójkątne formy, w jakiej najczęściej podawane jest to ciasto.

Przepis na eki

Składniki na ciasto:

  • pół kostki masła,
    • szklanka cukru,
      • 2 jajka,
        • cukier waniliowy,
          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
            • 3 szklanki mąki pszennej,
              • szczypta soli.

                Składniki na masę kokosową:

                • 250 g wiórek kokosowych,
                  • 1/2 kostki masła,
                    • szklanka cukru,
                      • cukier waniliowy,
                        • 2 jajka,
                          • dżem wiśniowy do posmarowania ciasta,
                            • polewa czekoladowa.

                              Sposób przygotowania :

                              1. Pół kostki masła roztopić, przestudzić i połączyć ze szklanką cukru, jajkami, cukrem waniliowym, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
                                1. Zagnieść ciasto i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem płaską blachę (40 cm x 40 cm).
                                  1. Wyłożone, rozciągnięte ciasto posmarować dżemem.
                                    1. W międzyczasie przygotować masę kokosową. W rondlu roztopić drugą połówkę kostki masła, wystudzić ją, a następnie dodać cukier, cukier waniliowy.
                                      1. Dobrze wymieszać, aby wszystko jak najlepiej się rozpuściło.
                                        1. Dodać wiórki kokosowe i jajka, po czym znowu dokładnie wymieszać.
                                          1. Masę kokosową nałożyć na przygotowane ciasto z dżemem.
                                            1. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut do czasu zezłocenia się kokosu.
                                              1. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto pokroić w trójkąty i ozdobić polewą czekoladową.

                                                Smacznego!

                                                Zobacz także:

                                                Zobacz wideo: Stworzył ranking górskich szarlotek

                                                Źródło: x-news

                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                Źródło: edellka.blogspot.pl

                                                Źródło zdjęcia głównego: Backwinkel/Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości