Przepisy kulinarne

Pralinki kokosowe - poznaj 3 proste przepisy na pyszne domowe słodycze

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Kokosowe pralinki w łupinie kokosa
Olivka888/Getty ImagesPralinki kokosowe - poznaj 3 proste przepisy na pyszne domowe słodycze!

Kokosowe pralinki domowej roboty są niezwykle proste w przygotowaniu, a do tego smakują przepysznie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy, ale również jako słodki prezent, np. na walentynki. Sprawdź, jak łatwo je zrobić.

Pralinki kokosowe à la Rafaello - przepis krok po kroku

Składniki na pralinki kokosowe:

  • mleczko kokosowe - 400 g,
  • biała czekolada - 100 g,
  • wiórki kokosowe - 200 g,
  • likier kokosowy - 30 g,
  • migdały - 100 g.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
wideo 2/3

Sposób przygotowania:

  1. 1Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  2. 2Do mleczka kokosowego (ważne, aby było gęste) dodać roztopioną czekoladę i 150 g wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać. Całość wstawić do lodówki na 12 godzin.
  3. 3Po tym czasie wyjąć z lodówki. Z masy formować kulki, do środka wkładać po jednym migdale (obranym ze skórki) i obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych.
  4. 4Pralinki włożyć w ozdobne papilotki.

Pralinki kokosowe wegańskie - przepis krok po kroku

Składniki na pralinki wegańskie:

  • mleczko kokosowe (gęste) - 250 g,
  • cukier puder - 50 g,
  • wiórki kokosowe - 200 g.

Sposób przygotowania:

  1. 1Do gęstego mleczka kokosowego dodać wiórki kokosowe (200 g) i cukier puder.
  2. 2Całość dokładnie wymieszać, aby powstała gęsta masa.
  3. 3Z masy uformować kuleczki i obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych. Odłożyć na 12 godzin do lodówki, aby masa stężała.

Pralinki kokosowe w wersji fit - przepis krok po kroku

Składniki na pralinki kokosowe w wersji fit:

  • kakao (gorzkie) - 50 g,
  • odżywka białkowa (kokosowa lub waniliowa) - 20 g,
  • mleczko kokosowe odtłuszczone - 100 g,
  • wiórki kokosowe - 200 g,
  • erytrytol - 50 g (lub dowolny słodzik).

Sposób przygotowania:

  1. 1Wiórki kokosowe zblendować, aby były bardzo drobne.
  2. 2Do mleczka kokosowego dodać odżywkę białkową, wiórki kokosowe i słodzik. Całość dokładnie wymieszać, aby powstała gęsta masa.
  3. 3Z masy formować kuleczki, a następnie obtaczać je w kakao Odłożyć do lodówki na 12 godzin, aż stężeją. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Olivka888/Getty Images

Pozostałe wiadomości