Naleśniki ryżowe z jabłkami
- dla dzieci na diecie bezglutenowej.
Składniki:
szklanka krótko ziarnistego, kleistego ryżu
szczypta soli
1/2 szklanki mleczka kokosowego
woda
3 kwaśne jabłka
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 laski cynamonu
Przygotowanie:
Ryż zalewamy dwoma szklankami wody i pozostawiamy na cała noc, by się namoczył. Następnie wodę odsączamy, ale jej nie wylewamy! Namoczony ryż mieszamy z mleczkiem kokosowym, solą i taką ilością wody z namaczania, aby po zmiksowaniu uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego ( ryż musi być bardzo dokładnie zmielony). Z ciasta smażymy naleśniki na patelni posmarowanej cienką warstwą oleju (najlepiej użyć w tym celu tamponu ze szmatki). Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę i dusimy z cukrem i laską cynamonu pod przykrywką aż staną się miękkie (można dodać odrobinę wody). Po uduszeniu wyjmujemy cynamon i jabłkami napełniamy usmażone naleśniki.
Owsianka a la creme brulee
- przepis na pyszną owsianką, zamiast czekolady wykorzystaliśmy karob, który ma podobny smak, ale nie jest produktem uczulającym. Danie to może być również podawane dzieciom ze skazą białkową, ponieważ zamiast produktów mlecznych wykorzystaliśmy mleczko kokosowe. Substytut deseru mlecznego.
Składniki:
szklanka wody
1/3 szklanki płatków owsianych
5 łyżek mleczka kokosowego
1/2 laski wanilii
łyżka cukru trzcinowego
do posypania:
cukier trzcinowy
karob
cynamon
Przygotowanie:
Suche płatki owsiane mielę na mąkę (w młynku do kawy), mieszam z wodą, przekrojoną wanilią i gotuję ok. 7 minut. Następnie wyjmuję laskę wanilii, wyskrobuję nasionka, które dodaję razem z cukrem i mleczkiem kokosowym do owsianki. Chwilę gotuję i przelewam do foremek. Wstawiam do lodówki na godzinę. Następnie foremki z owsianką posypuję cukrem, a cukier przykrywam cienką warstwą cynamonu lub karobu. Zapiekam w bardzo mocno rozgrzanym piekarniku od góry ok. 2 minuty, aż cukier się skarmelizuje.
Polenta z parmezanem i groszkiem
- dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki:
1 l wywaru warzywnego
łyżeczka soli
szklanka kaszy kukurydzianej
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki stratego parmezanu
3/4 szklanki zielonego groszku
oliwa do posmarowania brytfanki
oliwa do odsmażenia
Przygotowanie:
Do wrzącego wywaru warzywnego powoli wsypuję kaszę ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu zmniejszam gaz i gotuję 30 minut mieszając od czasu do czasu. Tuż przed końcem gotowania kaszy (ok. 2-3 minuty) dodaję zielony groszek. Do gotowej kaszy dodaję parmezan i całość delikatnie mieszam. Przekładam do posmarowanej oliwą brytfanki, wyrównuję i zostawiam do zastygnięcia. Następnie kroję na prostokąty (ok. 5-cm na 2-cm) i podsmażam na odrobinie rozgrzanej oliwy do zarumienienia z obydwu stron.
Roladki ryżowe z warzywami
- dla osób na diecie bezglutenowej, przepis nie zawiera również produktów białkowych oraz laktozy.
Składniki:
szklanka brązowego ryżu
3 szklanki wody
szczypta soli
kwadratowy papier ryżowy
sos sojowy
3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
łyżka oleju sezamowego
łyżka octu jabłkowego
olej ryżowy do smażenia
2 marchewki
czerwona papryka
pół zielonego ogórka
kiełki fasolki mung
Przygotowanie:
Brązowy ryż gotujemy: w osolonej wodzie, na małym ogniu, pod przykrywką do miękkości (min. 35 minut). Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie słupki i podsmażamy na odrobinie oleju ryżowego. Ugotowany ryż mieszamy z olejem lnianym, sezamowym i octem jabłkowym. Delikatnie namoczony papier ryżowy kładziemy na macie do zwijania sushi. Na 1/3 papieru kładziemy pasek ugotowanego ryżu, zblanszowaną marchewkę z papryką oraz słupki zielonego ogórka i kiełki. Całość zawijamy za pomocą maty jak sushi. Kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm i podajemy z sosem sojowym.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN