Mini pizza z jajkiem sadzonym, jarmużem i sosem beszamelowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g jarmużu
- oliwa
- sok z cytryn do smaku
- 5 jajek
- pęczek szczypiorku
Składniki na sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 250 ml mleka 3,2%
- łyżeczka soli, gałki muszkatołowej i pieprzu
- 50 g pasty truflowej
- 50 g parmezanu
Sposób przygotowania
- Z ciasta francuskiego wytnij kółka wielkości 12 cm, następnie posmaruj masłem i podpiecz w piekarniku, aż urosną (195 st. C.- 15 minut) wyjmij i zostaw, aby ostygły.
- W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i smaż około 2 minut, podlej mlekiem i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos do smaku solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.
- Do smaku dodaj pastę truflową lub oliwę truflową i tarty parmezan.
Zobacz także:
- Jego pizza zajęła 3. miejsce na mistrzostwach świata. Jaki jest sekret idealnego wypieku?
- Pizza z gruszką, czerwoną cebulą i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
- Pizza z 3 serami i jabłkiem. Trzeci składnik Cię zaskoczy. Sprawdź, jak zrobić to danie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: