Kasza jęczmienna ze strąkami - czyli obiad w targowy dzień

Postaw na warzywa także zimą
Źródło: Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne obiady w sam raz na targowy dzień. Sprawdź jego przepis na kaszę jęczmienną ze strąkami i ciesz się zdrowym posiłkiem.

Kasza nasza jęczmienna ze strąkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g kaszy pęczak,
    • 50 g soczewicy czerwonej,
      • 50 g soczewicy czarnej,
        • 100 g fasoli białej z puszki,
          • cebula,
            • kilka pomidorów suszonych,
              • około 1 l bulionu warzywnego,
                • koper, natka pietruszki,
                  • olej rzepakowy,
                    • 100 g masła,
                      • sól, pieprz czarny, cząber, kminek, majeranek,
                        • opakowanie drobnego szpinaku.

                          Sposób przygotowania

                          Na oleju przesmażamy cebulę i dodajemy soczewicę. Ani czerwona, ani też czarna nie wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie. W trakcie smażenia dodajemy kaszę. Kiedy wszystko będzie nabierało temperatury, podlewamy bulionem gorącym, ale w niedużej ilości. Cały czas mieszamy, aby każde ziarno było w tej samej temperaturze. Kiedy już kasza będzie miękka, dodajemy masło, natkę pietruszki i koperek. Gotowe danie posypujemy suszonymi pomidorami i szpinakiem. Kiedy przygotowujemy kaszę czy ryż w wersji włoskiej, czy hiszpańskiej pamiętajmy o tym, że kaszę podlewamy zawsze gorącym bulionem.

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło: Andrzej Polan

                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana