Materiał promocyjny

Odczarowujemy kaszę! Kaszotto i manna z nieba

"Kaszotto" z prawdziwkami, pierogi z kaszą gryczaną i serem, waniliowa kasza manna z jabłkami, papryki faszerowane kaszą jęczmienną oraz pudding czekoladowy z kaszy manna. W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Agata Jędraszczak odczarowała kaszę.

"Kaszotto" z prawdziwkami

Składniki:

200 g kaszy jęczmiennej

1 cebula

0,5 l bulionu

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

5 prawdziwków

1 szklanka białego wytrawnego wina

4 łyżki tartego parmezanu

natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Prawdziwki pokrój, usmaż na maśle. Zdejmij z patelni. Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dosyp kaszę, przesmaż. Wlej wino, wymieszaj. Partiami wlewaj gorący bulion, ciągle mieszając. Gdy kasza jest już prawie ugotowana, dodaj grzyby. Wyłącz ogień pod patelnią, dodaj łyżkę ziemnego masła i parmezan. Połącz składniki. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp natką pietruszki.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Składniki:

0,5 szklanki kaszy gryczanej

150 g twarogu

2 cebule

szynka dojrzewająca

natka pietruszki

sól, pieprz

1 łyżka oleju

Ciasto na pierogi:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju

szczypta soli

wrząca woda

Przygotowanie:

Z mąki i pozostałych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć folią i ostawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem i zeszkloną na oleju 1 cebulką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełniaj pierożki. Gotowe gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Przed podaniem przygotuj okrasę z podsmażonej szynki i cebulki. Posyp świeżo mielonym pieprzem.

Waniliowa kasza manna z jabłkami

Składniki:

0,5 szklanki kaszy manny

1-2 szklanki mleka

0,5 łyżeczki esencji waniliowej

1 łyżka cukru

Szczypta soli

2 jabłka

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

0,3 szklanki wody

Przygotowanie:

Kaszę manny ugotuj w mleku ze szczyptą soli (ilość dodanego płynu zależy od naszych upodobań). Dopraw cukrem i esencją waniliową. Przelej do miseczek. Do rondelka włóż obrane, pokrojone w drobną kostkę jabłka, dopraw sokiem z cytryny i cukrem. Dolej wodę i gotuj owoce do miękkości. Jeśli powstały sos jest zbyt rzadki, zaciągnij go mąką ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Jabłkami polej kaszkę.

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną

Składniki:

3 czerwone papryki

1 zielona papryka

0,5 szklanki jęczmiennej

1 cebula

2 łyżki natki pietruszki

1 mała cukinia

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Z papryk odetnij górną część (z „ogonkiem”). Ugotuj kaszę w osolonej wodzie. Na patelni przesmaż drobno posiekaną cebulkę z papryką pokrojoną w małą kostkę i cukinią. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem oraz natką. Wymieszaj z kaszą. Farszem napełnij papryki, piecz do miękkości w temp. 180 st. C.

Pudding czekoladowy z kaszy manna

Składniki:

2,3 szklanki mleka

0,3 szklanki kaszy manna

4 łyżki cukru dark muscavado

200 g czekolady deserowej

duża szczypta soli

orzechy, świeże maliny

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj do miękkości w mleku ze szczyptą soli. Dodaj połamaną czekoladę i cukier. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dokładnie zmiksuj blenderem na gładką, aksamitną masę. Można podać z dodatkiem świeżych owoców.

Więcej na: www.zbozesmakuje.tvn.pl

zboże smakuje zboze smakuje zbozesmakuje

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości