Mocny bulion wołowy ze smażonymi kaniami, dynią i pulpetami drobiowymi - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg goleni wołowej przedniej
- 500 g udźca wołowego
- włoszczyzna
- 3-4 kanie
- kawałek dyni hokkaido
- 2-3 łyżki kaszy mannej
- cebula
- natka pietruszki, lubczyk świeży
- koper
- imbir świeży
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania bulionu z kaniami, dynią i pulpetami
- Cebulę przesmażamy na maśle.
- Mięso mielimy wraz z cebulą, łączymy z kaszą manną, natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy małe pulpety i odstawiamy do lodówki.
- Włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. Klasycznie.
- Kanie rwiemy na mniejsze kawałki i wysmażamy na mocno złoty kolor tak, aby kania nam się stała niemal chrupiąca.
- Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku.
- Bulion podajemy z kawałkami dyni, smażoną kanią i dużą ilości natki i pietruszki.
Zobacz także:
- Zupa z brukwi. Czy wojenną potrawę można odczarować?
- Jesienne zupy: krem dyniowy, krem z pieczonej marchwi z popcornem, rozgrzewająca zupa azjatycka, krem z pora - przepisy
- Zupa pieczarkowa z makaronem, z ziemniakami, a może zupa pieczarkowa krem z serkiem topionym? Najlepszy przepis na pyszną zupę pieczarkową
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe
podziel się: