Mocny bulion wołowy ze smażonymi kaniami, dynią i pulpetami drobiowymi w sam raz na jesień

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: mat. prasowe
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania, które rozgrzeją każdego w jesienne dni. Sprawdź, jak zrobić mocny bulion wołowy ze smażonymi kaniami, dynią i pulpetami drobiowymi z jego przepisu.

Mocny bulion wołowy ze smażonymi kaniami, dynią i pulpetami drobiowymi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg goleni wołowej przedniej
  • 500 g udźca wołowego
  • włoszczyzna
  • 3-4 kanie
  • kawałek dyni hokkaido
  • 2-3 łyżki kaszy mannej
  • cebula
  • natka pietruszki, lubczyk świeży
  • koper
  • imbir świeży
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania bulionu z kaniami, dynią i pulpetami

  1. Cebulę przesmażamy na maśle.
  2. Mięso mielimy wraz z cebulą, łączymy z kaszą manną, natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Formujemy małe pulpety i odstawiamy do lodówki.
  4. Włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. Klasycznie.
  5. Kanie rwiemy na mniejsze kawałki i wysmażamy na mocno złoty kolor tak, aby kania nam się stała niemal chrupiąca.
  6. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku.
  7. Bulion podajemy z kawałkami dyni, smażoną kanią i dużą ilości natki i pietruszki. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości