O Mirabel, czyli ciasto mirabelkowe, które zachwyci Twoje podniebienie

Ciasto mirabelkowe w czekoladzie i z owocami
O Mirabel, czyli ciasto mirabelkowe, które zachwyci Twoje podniebienie
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował swoje pomysły na jesienne obiady. A czym umilił obiad? Oczywiści pysznym owocowym ciastem. Sprawdź jego przepis na O mirabel, czyli ciasto mirabelkowe z czekoladową polewą.

O mirabel, czyli ciasto mirabelkowe - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g masła
  • 120 g mąki
  • 8 jajek
  • 150 g cukru
  • 50 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Składniki na konfiturę z mirabelek:

  • 1 kg mirabelek
  • 200 g cukru
  • żel fix lub pektyna
  • skórka z cytryny

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 36%

Sposób przygotowania o mirabel

  1. Czekoladę rozpuszczamy. Masło ucieramy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ubijając cały czas. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, mąkę z solą. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy w 3 częściach do masy.
  2. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C około 50 minut.
  3. Owoce zasypujemy cukrem, zagotowujemy dodajemy żel fix, ponieważ mirabelka ma pestki, przecieramy przez sitko o dużych oczkach.
  4. Ciasto przekrawamy na 2-3 części, smarujemy konfiturą, również wierzch i brzegi. 
  5. Śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy wraz z cukrem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, dodajemy śmietankę i po chwili mieszamy.
  6. Powstałą polewą smarujemy cały nasz o mirabel.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości