O mirabel, czyli ciasto mirabelkowe - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g masła
- 120 g mąki
- 8 jajek
- 150 g cukru
- 50 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
Składniki na konfiturę z mirabelek:
- 1 kg mirabelek
- 200 g cukru
- żel fix lub pektyna
- skórka z cytryny
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki 36%
Sposób przygotowania o mirabel
- Czekoladę rozpuszczamy. Masło ucieramy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ubijając cały czas. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, mąkę z solą. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy w 3 częściach do masy.
- Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C około 50 minut.
- Owoce zasypujemy cukrem, zagotowujemy dodajemy żel fix, ponieważ mirabelka ma pestki, przecieramy przez sitko o dużych oczkach.
- Ciasto przekrawamy na 2-3 części, smarujemy konfiturą, również wierzch i brzegi.
- Śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy wraz z cukrem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, dodajemy śmietankę i po chwili mieszamy.
- Powstałą polewą smarujemy cały nasz o mirabel.
Zobacz także:
- Mirabelki. Jakie przetwory można z nich zrobić?
- Ciasto z mirabelką - idealne na jesienne, długie wieczory
- Mikołaj Rey w krainie śliwki. Co możemy zrobić z mirabelki?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: