Przepisy kulinarne

Mirabelka - retro owoce popularne jesienią. Jakie przetwory można z niej zrobić?

Przepisy kulinarne

Nataliia Sirobaba/Getty Images

Mirabelka, inaczej śliwa domowa, to owoc niedoceniany we współczesnej kuchni. Jest nieco mniejsza od klasycznej, znanej nam śliwki, ma żółtą barwę i pod kwaśną skórką kryje słodkie bogactwo witamin. Późne lato i wczesna jesień to idealny moment, aby przygotować z niej przepyszne przetwory. Sprawdź nasze przepisy.

Niewielkie owoce mirabelki, w przeciwieństwie do niektórych gatunków śliwek, mają miąższ, który łatwo oddzielić od pestki. Jest to niewątpliwa zaleta, zwłaszcza podczas przygotowywania przetworów. Jednak dlaczego warto sięgnąć po te żółte owoce?

Właściwości mirabelek

Mirabelki są bogate przede wszystkim w witaminę C, dzięki której możemy wzmacniać swoją odporność. Zawiera ona także witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Odpowiedni poziom tych witamin w organizmie może nas uchronić przed jesienną chandrą, a nawet depresją.

Ponadto, mirabelka bogata jest w witaminę A i E oraz kwas foliowy. W owocach tych można również znaleźć fosfor, żelazo oraz potas, a także stosunkowo niewielkie ilości cynku.

Mirabelki, jak większość owoców i warzyw, zawierają pektyny. Jest to łatwo przyswajalna forma błonnika, która pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, ale także sprawia, że ma się wrażenie sytości po spożyciu produktów w nie bogatych.

Kiedy najlepiej zbierać mirabelki?

Najczęstszym okresem zbiorów mirabelki jest przełom lipca i sierpnia. Jednak co roku, daty mogą się wahać. Jest to przede wszystkim zależne od pogody - im cieplejsza wiosna i wczesne lato, tym szybciej owoce dojrzeją. Także region uprawy ma wpływ na to, kiedy mirabelki będą dobre do zbioru - na wschodzie kraju są zasadniczo niższe temperatury, a zatem później kwitną drzewa owocowe, a także same owoce dojrzewają później.

Popularne odmiany mirabelek - nancy i mirabelka flotowa dojrzewają w różnych porach. Nancy zbierana jest w ostatnich tygodniach lipca i pierwszych tygodniach sierpnia. Flotowa mirabelka jest gotowa do zbiorów dopiero w połowie sierpnia. Podobnie jak późne maliny, najlepsza jest kiedy lato dobiega końca. To idealny moment, aby rozpocząć robienie przetworów z tej odmiany.

Co robić z mirabelek, czyli jakie są najlepsze przetwory z tego owocu?

Mirabelki mają niesamowity potencjał. Nadają się do potraw słodkich i wytrawnych, można z nich przygotowywać kompoty, dżemy, ale też nalewki i soki. Przedstawiamy proste sposoby na pyszne przetwory z mirabelki. Co więcej, można je wykorzystywać dalej, np. dżem z mirabelki będzie idealnym dodatkiem do ciast i ciasteczek.

Kompot z mirabelki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mirabelki - 2 kg,
  • cukier - 0,5 kg,
  • woda - 1,5 l.

Przygotowanie:

  1. 1Mirabelki należy oczyścić. Jeżeli chce się zachować owoce w kompocie, to należy pozbyć się z nich pestek.
  2. 2Owoce włożyć do dużego garnka, dodać cukier (lub inny słodzik, w zależności od preferencji) i zalać wodą. Powinny być przykryte wodą na około 10 centymetrów.
  3. 3Całość należy gotować 15 minut, następnie ostudzić i podawać.
  4. 4Jeżeli chce się przygotować kompot na zimę, to przygotowany napój należy rozlać do szklanych pojemników, póki całość jest bliska temperatury wrzenia i szczelnie zakręcić pojemniki.

Sok z mirabelki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mirabelki - 3 kg,
  • cukier - 2kg.

Przygotowanie:

  1. 1Mirabelki należy oczyścić z gałązek, dokładnie umyć. Nie trzeba ich pestkować, jeżeli całość będzie wykonywana w sokowniku.
  2. 2Owoce razem z cukrem należy przełożyć do sokownika, powstały sok należy zlać do szklanych pojemników, uprzednio wyparzonych i zdezynfekowanych.
  3. 3Pojemniki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 30 minut. Można to zrobić w piekarniku ustawionym na 100-150 stopni lub w garnku z gotującą się wodą.

Seva_blsv/Getty Images

Przepis na dżem z mirabelki

Składniki:

  • mirabelki - 2 kg,
  • cukier lub erytrytol - 1 kg,
  • substancja żelująca, np. żelfix lub cukier żelujący (jeśli dodaje się cukier żelujący, to nie trzeba dodawać już cukru).

Sposób wykonania:

  1. 1Mirabelki należy oczyścić z gałązek, dokładnie wymyć i pozbyć się pestek.
  2. 2Rozdrobnione mirabelki przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem lub innym słodzikiem. Uwaga: jeśli planujemy dodać cukier żelujący, to należy go dodać w kolejnych krokach.
  3. 3Owoce delikatnie sprażyć, tak, aby zmiękły i straciły wyraźne kształty.
  4. 4Po tym czasie dodać substancji żelującej.
  5. 5Całość ponownie zagrzać, aż dżem zgęstnieje.
  6. 6Tak powstały dżem rozłożyć do wyparzonych i zdezynfekowanych naczyń, a następnie pasteryzować je w piekarniku lub garnku z gotującą się wodą.

Przepis na nalewkę z mirabelki

Składniki:

  • mirabelki - 0,5 kg,
  • cukier - 0,3 kg,
  • spirytus do nalewek 70% - 0,5 l,
  • wódka - 0,3 l.

Sposób przygotowania:

  1. 1Wybrać nieuszkodzone mirabelki, a następnie dobrze je wymyć. Można je następnie wydrylować lub zostawić z pestką. Całe owoce będzie można zostawić w nalewce, co będzie bardziej efektownie wyglądać.
  2. 2Owoce zalać spirytusem i pozostawić na dwa tygodnie. Przez ten czas trzeba co najmniej raz dziennie je przemieszać - wystarczy wstrząsnąć pojemnikiem.
  3. 3Po tym czasie dodać cukru. Taki roztwór powinien stać aż do rozpuszczenia się cukru, a w tym czasie warto codziennie wstrząsać pojemnikiem, w którym przygotowujemy nalewkę.
  4. 4Kiedy cukier się rozpuści należy zlać płyn, a owoce zalać ponownie wódką na kolejne dwa tygodnie. Całość codziennie mieszać.
  5. 5Po tym czasie połączyć zlany alkohol z kolejnym przygotowanym alkoholem. Można to zrobić w tym samym pojemniku lub rozlać mieszankę do nowych butelek. Do ozdoby można włożyć kilka mirabelek.

Smacznego!

Zobacz wideo: Przepisy na przetwory

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Pozostałe wiadomości