Słodka kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na desery z owocami lata

Sezon na owoce w pełni. Andrzej Polan przygotował przepisy na desery z wykorzystaniem owoców późnego lata. Zobacz, jak przygotować: bezę ze śliwkami i czarnym bzem, gruszkę w czekoladzie i młodym laskowym, kruche miętowe z mirabelkami i brzoskwiniami.

Rolada bezowa ze śliwkami i czarnym bzem

Składniki:

  • 125 g białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 200 g płatków migdałowowych

Przygotowanie bezy:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy tylko ubijemy na pianę. Dodajemy cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, nie przerywając ubijania. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a piana stanie się szklista. Pergamin spryskujemy tłuszczem, posypujemy płatkami migdałowymi. Na taki podkład wyciskamy bezę. Wypiekamy około 30 minut w temperaturze 150 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

  • 500 ml śmietanka 36%
  • 100 g ser mascarpone
  • 100 ml mleko skondensowane słodkie
  • 600 g śliwki węgierki
  • czarny bez
  • 2 łyżki miód
  • 2-3 gożdziki
  • 2 łyżki cukier

Przygotowanie nadzienia:

Śliwki przesmażamy na miodzie, w trakcie dodajemy owoce czarnego i odstawiamy. Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone, mlekiem skondensowanym na puch. Goździki miksujemy w młynku z cukrem na puder. Powstaje nam puder goździkowy. Większą część dodajemy do śmietanki. kremem smarujemy bezę od strony wysypanych migdałów, wykładamy śliwki z bzem. Zwijamy roladę, dekorujemy pozostałym kremem, owocami i posypujemy cukrem.

Gruszka w czekoladzie, młody laskowy

Składniki:

  • 12 gruszek
  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 300 g młodego orzecha laskowego w łupinie
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 200 ml maślanki
  • proszek do pieczenia
  • mielony imbir, kardamon, goździki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Gruszki obieramy, i wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem kardamonu, imbiru i goździków. Gotujemy kilka minut i wyjmujemy do przestudzenia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Żółtka miksujemy z cukrem i maślanką. Masło rozpuszczamy. Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. Do mąki z pozostałymi suchymi składnikami dodajemy jajka z maślanką, mąkę, wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy czekoladę i obrane orzechy laskowe. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, układamy gruszki na stojąco i wstawiamy do pieczenia. Temperatura - 180 stopni, czas około 30 minut.

Kruche miętowe, mirabelki i brzoskwinie

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • liście mięty i werbeny
  • szczypta soli

Cukier miksujemy z miętą i werbeną na puder. Łączymy z mąką, dodajemy żółtka, masło, sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na chwilę.

  • 400 g mirabelek
  • 6 polskich brzoskwiń
  • 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mirabelki przesmażamy na patelni z dodatkiem niedużej ilości wody, miodu. Miękkie przecieramy przez sitko, pestki żegnamy, konfiturę odstawiamy. Brzoskwinie pozbawiamy pestek. Ciasto wykładamy do formy do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka, i jeszcze na chwilę do piekarnika. Dzięki temu ciasto nie będzie namiękać od pozostałych składników, jakie znajdą się na nim. Podpieczone ciasto smarujemy konfiturą, wykładamy na wierzch brzoskwinie, polewamy mlekiem skondensowanym. Wstawiamy do zapieczenia na 15 minut, temp. 200 stopni.

Zobacz także:

Sezon na śliwki czas zacząć! Przepisy Jaśka Kuronia na knedle, dżem, tartę i crumble

Pączki, krewetki i krokieciki, czyli imprezowe hity Piotra Kucharskiego

Niebanalne pierogi według przepisów Sebastania Olmy

Autor: Paweł Jaskulski

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości