Pączki, krewetki i krokieciki, czyli imprezowe hity Piotra Kucharskiego

Gdy organizujemy domowe przyjęcie, zastanawiamy się, co przygotować dla gości, aby wyszli od nas zadowoleni. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje imprezowe hity: pączki, serniki, krewetki, krokieciki i kukurydzę z posypką.

Podłużne pączki ze śmietaną i owocami

Składniki na pączki ze śmietaną i owocami:

  • 125 g mleka
    • 20 g drożdży
      • 75 g cukru
        • 500 g mąki pszennej typ 500
          • 70 g rozpuszczonego masła
            • 3 jajka
              • 20 g wódki lub spirytusu
                • 500 g oleju rzepakowego do smażenia
                  • 500 ml śmietany kremówki
                    • 500 g owoców: maliny, borówki, jeżyny, porzeczka

                      Jak przygotować pączki ze śmietaną i owocami?

                      Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i alkohol. Wymieszać i lekko zarobić, a następnie dodać rozpuszczone masło. Wyrobić na gładką i elastyczną masę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować podłużne „bułeczki” i ponownie odstawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej do około 190 st. C. Usmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Zanurzyć w misce z cukrem, aby pączki się w nim obtoczyły. Każdy pączek naciąć wzdłuż i nadziać bitą śmietaną. Na śmietanie ułożyć owoce.

                      Serniki w słoiczkach z brzoskwiniami

                      Składniki na serniki w słoiczkach z brzoskwiniami:

                      • 250 g serka mascarpone
                        • 100 ml kwaśnej śmietany
                          • 50 g cukru pudru
                            • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
                              • łyżka żelatyny
                                • 8 brzoskwiń
                                  • 2-3 gałązki rozmarynu
                                    • kieliszek brandy lub koniaku
                                      • łyżka miodu

                                        Jak przygotować serniki w słoiczkach z brzoskwiniami?

                                        Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić do nasiąknięcia. Następnie rozpuścić w 50 ml ciepłej wody. Serek mascarpone wymieszać ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, i dokładnie wymieszać z żelatyną. Ważne, żeby żelatyna była ciągle płynna. Najlepiej zrobić to, miksując wszystko blenderem na wysokich obrotach. Masę serową wylać do 6-8 słoiczków i położyć je pod kontem na godzinę do lodówki aby stężało. W tym czasie pokroić brzoskwinie na ćwiartki, zalać alkoholem, dodać miód i lekko posiekany rozmaryn. Odstawić na 30 minut do zamarynowania. Następnie piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C, następnie lekko przestudzić.

                                        Do słoiczków z zastygniętym serem nałożyć brzoskwinie, udekorować rozmarynem.

                                        Krewetki z sosem mango

                                        Składniki na krewetki z sosem mango:

                                        • 20 dużych obranych krewetek
                                          • 20 małych patyczków do szaszłyków
                                            • sok i skórka z jednej cytryny
                                              • 2 ząbki czosnku
                                                • natka pietruszki
                                                  • sól i pieprz

                                                    Sos:

                                                    • mała cebula
                                                      • ząbek czosnku
                                                        • mała papryczka chili
                                                          • sól i pieprz
                                                            • 100 ml pulpy mango
                                                              • sok z cytryny

                                                                Jak przygotować krewetki z sosem mango?

                                                                Krewetki - jeśli jest taka potrzeba – obrać z pancerza. Sok i skórkę z cytryny wymieszać z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. W marynatę włożyć krewetki i zostawić na 20 minut do zamarynowania, a następnie nabić na patyczki do szaszłyków i usmażyć z obu stron na patelni grillowej lub na grillu.

                                                                Posiekaną cebulę, czosnek i chili posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pulpę mango i gotować to razem przez 10-15 minut, następnie zmiksować na gładki sos.

                                                                Krewetki podawać z sosem.

                                                                Krokieciki ziemniaczane z sosem pomidorowym

                                                                Składniki na krokieciki ziemniaczane z sosem pomidorowym:

                                                                • 400 g ugotowanych ziemniaków
                                                                  • 200 g bobu
                                                                    • 2 jajka
                                                                      • sól i pieprz
                                                                        • bułka tarta
                                                                          • olej rzepakowy do smażenia

                                                                            Sos pomidorowy:

                                                                            • cebula
                                                                              • 4 ząbki czosnku
                                                                                • chili
                                                                                  • 500 g pomidorów malinowych
                                                                                    • sól i pieprz

                                                                                      Jak przygotować krokieciki ziemniaczane z sosem pomidorowym?

                                                                                      Krokieciki: ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać lekko rozduszony bób. Dodać jedno jajko, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, żeby można było formować kulki. Rozgrzać olej rzepakowy. W tym czasie każdą kulkę zamoczyć w jajku i opanierować w bułce. Usmażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

                                                                                      Sos: cebulę, czosnek i papryczkę przesmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodać pomidory i smażyć całość aż płyny odparują. Następnie zmiksować na gładki sos, doprawić solą i pieprzem. Krokieciki podawać z sosem pomidorowym.

                                                                                      Kukurydza z posypką

                                                                                      Składniki na kukurydzę z posypką:

                                                                                      • 8 kolb kukurydzy
                                                                                        • sól
                                                                                          • majonez
                                                                                            • natka kolendry
                                                                                              • płatki chili
                                                                                                • ser cheddar

                                                                                                  Jak przygotować kukurydzę z posypką?

                                                                                                  Kukurydze ugotować do miękkości. Wystudzić, następnie posmarować majonezem, posypać drobno tartym serem, płatkami chili i kolendrą.

                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                  >>> Zobacz także:

                                                                                                  Niebanalne pierogi według przepisów Sebastania Olmy

                                                                                                  Hot dogi w najlepszym wydaniu. Proste przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                  Serek mascarpone – przepisy. Do czego go wykorzystać i jak zrobić serek mascarpone we własnym domu?

                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                  Autor: Iza Dorf

                                                                                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości