Dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym
Składniki na dżem truskawkowy z balsamico:
- 1 kg truskawek (waga bez szypułek)
 - ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
 - 1 Żelfix Dr. Oetkera 3:1
 - 350 g cukru
 - 3-4 łyżki octu balsamicznego
 
Przygotowanie dżemu truskawkowego z balsamico:
- Truskawki pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.
 - Dodaj pieprz cytrynowy i Żelfix 3:1, dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na palniku i podgrzewaj do zagotowania.
 - Następnie dodaj cukier, wymieszaj i gotuj co jakiś czas mieszając, przez około 2-3 minuty.
 - W międzyczasie dodaj ocet balsamiczny.
 - Gotowy dżem przełóż od razu do słoiczków (nakładaj po sam brzeg), zakręcaj i stawiaj słoiki do góry dnem. Pozostaw tak do wystudzenia.
 
*Z tej proporcji przygotujesz ok 4-6 słoiczków dżemu w zależności od wielkości słoików.
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Tarta pina colada
Składniki na tartę pina colada:
Spód do tarty:
- 130 g suszonych daktyli
 - 130 g orzechów nerkowca
 - 120 g wiórków kokosowych
 - 20 ml miękkiego oleju kokosowego
 
Bita śmietanka kokosowa:
- 1 łyżeczka cukru z wanilią Dr. Oetkera
 - 1 śmietan-fix Dr. Oetkera
 - 20 g cukru pudru
 - 500 g – 600 g dobrze schłodzonej śmietanki kokosowej (2 puszki mleka kokosowego o zawartości 90% ekstraktu miąższu z kokosa )
 - sok z ½ limonki
 - starta skórka z ½ limonki
 
Dodatkowo:
- dżem ananasowy z kokosem (pina colada)
 - 100 g truskawek
 - płatki kokosa
 - starta skórka z 1/2 limonki
 
Sposób przygotowania tarty pina colada:
Spód do tarty:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut. Następnie odlej wodę.
 - Orzechy nerkowca, wiórki kokosowe oraz odsączone daktyle umieść w misie malaksera. Miel pulsacyjnie do momentu dokładnego połączenia składników.
 - Masę przełóż do formy i wyrównaj, tworząc również brzeg tarty. Wstaw do lodówki na około 20 minut. Dno tarty posmaruj dżemem ananasowym z kokosem.
 
Bita śmietanka kokosowa:
- Wymieszaj razem cukier z wanilią, śmietan-fix’em i cukrem pudrem. Śmietankę kokosową ubij za pomocą miksera. Pod koniec miksowania dodaj wymieszane cukry ze śmietan-fix’em. Do ubitej śmietanki wmieszaj sok i skórkę z limonki. Ubitą śmietankę kokosową rozprowadź na dnie tarty i wyrównaj.
 - Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę.
 - Następnie na wierzchu ułóż pokrojone truskawki. Rozpuść kilka łyżek dżemu ananasowego i polej nim górę tarty. Posyp płatkami kokosa i startą skórką z limonki.
 
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Dżem ananasowy z kokosem (pina colada)
Składniki na dżem ananasowy z kokosem:
- 800 g ananasa
 - sok z 1 cytryny
 - 100 ml malibu lub likier kokosowy na bazie rumu
 - 40 g wiórków kokosowych
 - Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
 - 350 g cukru
 
Sposób przygotowania dżemu ananasowego z kokosem:
- Ananasa drobno pokrój i przełóż do garnka, dodaj do niego sok z cytryny, malibu i wiórki kokosowe.
 - Dobrze zblenduj za pomocą blendera ręcznego. Dodaj żelfix i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj całość, aż do zagotowania, co jakiś czas mieszając.
 - Następnie dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty od momentu zagotowania.
 - Gotowy dżem przelej do słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem do wystudzenia.
 
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Naleśniki z dżemem na sobotnie śniadanie
 - Dżemy na śniadanie, obiad i deser
 - Jak zatrzymać smaki lata?
 - Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
 
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk
Źródło: Natalia Kamrowska, Marta Dmochowska
Materiał promocyjny
podziel się: