Dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym
Składniki na dżem truskawkowy z balsamico:
- 1 kg truskawek (waga bez szypułek)
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 Żelfix Dr. Oetkera 3:1
- 350 g cukru
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie dżemu truskawkowego z balsamico:
- Truskawki pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.
- Dodaj pieprz cytrynowy i Żelfix 3:1, dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na palniku i podgrzewaj do zagotowania.
- Następnie dodaj cukier, wymieszaj i gotuj co jakiś czas mieszając, przez około 2-3 minuty.
- W międzyczasie dodaj ocet balsamiczny.
- Gotowy dżem przełóż od razu do słoiczków (nakładaj po sam brzeg), zakręcaj i stawiaj słoiki do góry dnem. Pozostaw tak do wystudzenia.
*Z tej proporcji przygotujesz ok 4-6 słoiczków dżemu w zależności od wielkości słoików.
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Tarta pina colada
Składniki na tartę pina colada:
Spód do tarty:
- 130 g suszonych daktyli
- 130 g orzechów nerkowca
- 120 g wiórków kokosowych
- 20 ml miękkiego oleju kokosowego
Bita śmietanka kokosowa:
- 1 łyżeczka cukru z wanilią Dr. Oetkera
- 1 śmietan-fix Dr. Oetkera
- 20 g cukru pudru
- 500 g – 600 g dobrze schłodzonej śmietanki kokosowej (2 puszki mleka kokosowego o zawartości 90% ekstraktu miąższu z kokosa )
- sok z ½ limonki
- starta skórka z ½ limonki
Dodatkowo:
- dżem ananasowy z kokosem (pina colada)
- 100 g truskawek
- płatki kokosa
- starta skórka z 1/2 limonki
Sposób przygotowania tarty pina colada:
Spód do tarty:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut. Następnie odlej wodę.
- Orzechy nerkowca, wiórki kokosowe oraz odsączone daktyle umieść w misie malaksera. Miel pulsacyjnie do momentu dokładnego połączenia składników.
- Masę przełóż do formy i wyrównaj, tworząc również brzeg tarty. Wstaw do lodówki na około 20 minut. Dno tarty posmaruj dżemem ananasowym z kokosem.
Bita śmietanka kokosowa:
- Wymieszaj razem cukier z wanilią, śmietan-fix’em i cukrem pudrem. Śmietankę kokosową ubij za pomocą miksera. Pod koniec miksowania dodaj wymieszane cukry ze śmietan-fix’em. Do ubitej śmietanki wmieszaj sok i skórkę z limonki. Ubitą śmietankę kokosową rozprowadź na dnie tarty i wyrównaj.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę.
- Następnie na wierzchu ułóż pokrojone truskawki. Rozpuść kilka łyżek dżemu ananasowego i polej nim górę tarty. Posyp płatkami kokosa i startą skórką z limonki.
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Dżem ananasowy z kokosem (pina colada)
Składniki na dżem ananasowy z kokosem:
- 800 g ananasa
- sok z 1 cytryny
- 100 ml malibu lub likier kokosowy na bazie rumu
- 40 g wiórków kokosowych
- Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
- 350 g cukru
Sposób przygotowania dżemu ananasowego z kokosem:
- Ananasa drobno pokrój i przełóż do garnka, dodaj do niego sok z cytryny, malibu i wiórki kokosowe.
- Dobrze zblenduj za pomocą blendera ręcznego. Dodaj żelfix i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj całość, aż do zagotowania, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty od momentu zagotowania.
- Gotowy dżem przelej do słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Naleśniki z dżemem na sobotnie śniadanie
- Dżemy na śniadanie, obiad i deser
- Jak zatrzymać smaki lata?
- Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk
Źródło: Natalia Kamrowska, Marta Dmochowska
Materiał promocyjny
podziel się: