Materiał promocyjny

Dżemy mogą łączyć nietypowe smaki. Poznaj przepisy Natalii Kamrowskiej i Marty Dmochowskiej

Dżemy – smaki dzieciństwa
Dżem to podstawa wielu śniadań. W sklepach dostępnych jest wiele smaków podstawowych, głównie owocowych, ale warto pamiętać, że dżem można przygotować także samodzielnie w domu i puścić wodze fantazji. Przedstawiamy pomysły na dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym, tartę pina colada i dżem ananasowy z kokosem.

Dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym

Składniki na dżem truskawkowy z balsamico:

  • 1 kg truskawek (waga bez szypułek)
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 Żelfix Dr. Oetkera 3:1
  • 350 g cukru
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie dżemu truskawkowego z balsamico:

  1. Truskawki pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.
  2. Dodaj pieprz cytrynowy i Żelfix 3:1, dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na palniku i podgrzewaj do zagotowania.
  3. Następnie dodaj cukier, wymieszaj i gotuj co jakiś czas mieszając, przez około 2-3 minuty.
  4. W międzyczasie dodaj ocet balsamiczny.
  5. Gotowy dżem przełóż od razu do słoiczków (nakładaj po sam brzeg), zakręcaj i stawiaj słoiki do góry dnem. Pozostaw tak do wystudzenia.

*Z tej proporcji przygotujesz ok 4-6 słoiczków dżemu w zależności od wielkości słoików.

Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Tarta pina colada

Składniki na tartę pina colada:

Spód do tarty:

  • 130 g suszonych daktyli
  • 130 g orzechów nerkowca
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 20 ml miękkiego oleju kokosowego

Bita śmietanka kokosowa:

  • 1 łyżeczka cukru z wanilią Dr. Oetkera
  • 1 śmietan-fix Dr. Oetkera
  • 20 g cukru pudru
  • 500 g – 600 g dobrze schłodzonej śmietanki kokosowej (2 puszki mleka kokosowego o zawartości 90% ekstraktu miąższu z kokosa )
  • sok z ½ limonki
  • starta skórka z ½ limonki

Dodatkowo:

  • dżem ananasowy z kokosem (pina colada)
  • 100 g truskawek
  • płatki kokosa
  • starta skórka z 1/2 limonki

Sposób przygotowania tarty pina colada:

Spód do tarty:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut. Następnie odlej wodę.
  2. Orzechy nerkowca, wiórki kokosowe oraz odsączone daktyle umieść w misie malaksera. Miel pulsacyjnie do momentu dokładnego połączenia składników.
  3. Masę przełóż do formy i wyrównaj, tworząc również brzeg tarty. Wstaw do lodówki na około 20 minut. Dno tarty posmaruj dżemem ananasowym z kokosem.

Bita śmietanka kokosowa:

  1. Wymieszaj razem cukier z wanilią, śmietan-fix’em i cukrem pudrem. Śmietankę kokosową ubij za pomocą miksera. Pod koniec miksowania dodaj wymieszane cukry ze śmietan-fix’em. Do ubitej śmietanki wmieszaj sok i skórkę z limonki. Ubitą śmietankę kokosową rozprowadź na dnie tarty i wyrównaj.
  2. Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę.
  3. Następnie na wierzchu ułóż pokrojone truskawki. Rozpuść kilka łyżek dżemu ananasowego i polej nim górę tarty. Posyp płatkami kokosa i startą skórką z limonki.

Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Dżem ananasowy z kokosem (pina colada)

Składniki na dżem ananasowy z kokosem:

  • 800 g ananasa
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml malibu lub likier kokosowy na bazie rumu
  • 40 g wiórków kokosowych
  • Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
  • 350 g cukru

Sposób przygotowania dżemu ananasowego z kokosem:

  1. Ananasa drobno pokrój i przełóż do garnka, dodaj do niego sok z cytryny, malibu i wiórki kokosowe.
  2. Dobrze zblenduj za pomocą blendera ręcznego. Dodaj żelfix i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj całość, aż do zagotowania, co jakiś czas mieszając.
  3. Następnie dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty od momentu zagotowania.
  4. Gotowy dżem przelej do słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Źródło: Natalia Kamrowska, Marta Dmochowska

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości