Maślano-orzechowe grzanki z powidłem węgierkowym i twarogiem
Składniki:
Grzanki:
4 kromki razowego chleba
1 łyżka łuskanych orzechów laskowych
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
Powidła Węgierkowe
1 kostka twarogu białego
mięta lub bazylia do ozdoby
Przygotowanie:
Orzechy obsmaż na suchej patelni i obierz z łupiny. Lekko jej rozdrobnij i wrzuć ponownie na patelnię. Dodaj masło, miód i sok. Wymieszaj i obsmaż na powstałej mieszance kromki razowca.
Na każdą grzankę połóż plaster sera, na to dżem i posyp zieleniną.
Wiśniowo-cynamonowa rolada schabowa z konfiturą z wiśni nadwiślanki
Składniki:
Roladki:
1 kg schabu bez kości w kawałku
1 słoik Konfitury z wiśni nadwiślanki Herbapol
1 łyżeczka cynamonu
50g migdałów w słupkach
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyj i osusz, długim i ostrym nożem zacznij obierać mięso wzdłuż, by z jednego kawałka otrzymać jak największy prostokąt. Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz w nim mięso przez godzinę. Na ostatnie 5 minut zdejmij folię i podpiecz by się zrumieniło. Po wyjęciu z piekarnika ponownie przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut by „odpoczęło”. Po wystygnięciu pokrój w cienkie plastry. Ser fetę rozgnieć widelcem, dodaj chrzan, oliwę i dopraw pieprzem. Na każdym plastrze schabu rozprowadź łyżeczką farsz, cienką warstwę konfitury truskawkowej i kilka listków rukoli. Zwiń w rulonik, tak by powstały roladki i przebij wykałaczką.
Muffinki z konfiturą z wiśni nadwiślanki
Składniki:
1 słoik Konfitury wiśni nadwiślanki Herbapol
200 g białej czekolady
380 g mąki pszennej
380 ml mleka
170 g masła
130 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g płatków migdałowych
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Formę do muffinek wysmaruj roztopionym masłem lub olejem albo wyłóż specjalnymi papilotkami. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i posiekaną czekoladę. W środku zrób dołek, do którego wlej roztrzepane w jajka z mlekiem i skórką z pomarańczy. Dodaj roztopione masło i chwilkę energicznie mieszaj, nie za długo – ciasto powinno być grudkowate. Łyżką nałóż ciasto do foremek, wyłóż na każdego muffinka około łyżeczki konfitury wiśniowej i posyp płatkami migdałowymi. Piecz około 25 minut, muffinki powinny być złociste, a patyczek w nie wkłuty – suchy. Upieczone wystudź na kratce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN