Naleśniki z dżemem na sobotnie śniadanie

W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Tomasz Jakubiak. Kucharzowi pomagała zaś Klaudia Halejcio. Duet przygotował puszyste naleśniki i pierogi na słodko. Potrawy podano ze słodkimi konfiturami i dżemami. Czy wiedzieliście, że aktorka uwielbia robić owocowe przetwory?

Puszyste naleśniki z kremem truskawkowo - cytrynowym

Składniki:

ciasto na naleśniki:

0,2 l jasnego pszenicznego piwa (wersja bezalkoholowa – kwas chlebowy)

350 g mąki orkiszowej

4 jajka

50 ml mleka

2 łyżki rozpuszczonego masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem :

4 żółtka

Pół szklanki soku z cytryny

Pół szklanki białego słodkiego wina – można wino zastąpić wodą różaną

100 g masła

50 g cukru pudru

3 łyżki dżemu aksamitnego truskawkowego Herbapol

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej. W misce roztrzep żółtka i zacznij ubijać je na parze. Dodaj wino, masło, sok z cytryny i cukier puder. Żółtka ucieraj, aż powstanie gęsty krem. Usmażone naleśniki przełóż kremem cytrynowym i świeżymi owocami.

Sos śliwkowy do Kaczki

Składniki:

6 sztuk twardej śliwki węgierki

5 śliwek mocno dojrzałej śliwki węgierki

5 sztuk śliwki wędzonej

4 łyżki powideł śliwkowych

2 łyżki masła

Laska cynamonu

3 sztuki anyżu

Kieliszek śliwowicy łąckiej

2 szklanki czerwonego wytrawnego wina szklanki

1 czerwona cebula

3 łyżki miodu gryczanego

Ocet czerwony winny, do smaku w zależności od smaku śliwki

2 kromki piernika świątecznego suchego

2 szklanki wody

2 sztuki piersi z kaczki

Sól / pieprz

Świeży majeranek

Przygotowanie:

W rondlu rozpuść masło i wrzuć: posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, cynamon, anyż i duś aż cebula się przyrumieni. Wlej śliwowicę i szybko podpal aby wypalić spirytus. Dorzuć dojrzałe śliwki, powidła i wlej wino oraz wodę. Duś około 20-30 minut aż śliwka się rozpadnie a wino płyn częściowo odparuje. Dorzuć piernik i wyłącz. Pozostaw na 10min aż piernik się rozpadnie. Sos przetrzyj przez sito i dopraw octem oraz miodem. Powinien być słodko kwaśny.

Pierś z kaczki ponacinaj i natrzyj przyprawami. Następnie umieść na suchej patelni i smaż z każdej strony po 3 minuty. Pierś przełóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przykrytą folią aluminiową około 5minut.

Pieróg na słodko

Składniki:

Ciasto na pierogi około 500 gram

Farsz:

2,3 szklanki twarogu

4 łyżki miodu wrzosowego lub rzepakowego

10 sztuk suszonych wiśni

Laska wanilii

sól

Sos:

5 łyżek Konfitury z Wiśni Nadwiślanki

Szklanka słodkiej śmietany

Pół szklanki wina białego deserowego

3 łyżki soku z cytryny

Szklanka wiśni bez pestek

Przygotowanie:

Twaróg zmiel wraz z suszonymi wiśniami. Wymieszaj z pestkami wanilii, miodem, kaszą i dopraw solą. Gotowym farszem napełniaj pierogi. Do rondla wrzuć wiśnie i posyp cukrem. Dodaj wino i sok z cytryny. Gdy chwile się pogotuje dodaj śmietanę oraz konfiturę. Sos przestudź i podawaj na zimno do ciepłych pierogów.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości