Racuchy z jabłkiem
Składniki na racuchy z jabłkiem:
- ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 słodkie jabłko (np. champion)
- 1 mango
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- masło klarowane do smażenia
Jak przygotować racuchy z jabłkiem?
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy (najlepiej robotem kuchennym). Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grube plastry. Do wyrośniętego ciasta dorzucamy pokrojone jabłko i całość delikatnie mieszamy.
- Na patelni na rozgrzane masło klarowane, nakładamy po dużej łyżce ciasta z jabłkami. Smażymy na małym ogniu przez około 7 minut aż racuchy dobrze się przyrumienią. Następnie obracamy je delikatnie na drugą stronę i smażymy przez kolejne 7 minut.
- Mango obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolity sos. Usmażone racuchy możemy podawać opcjonalnie z sosem z mango.
Owsianka ze śliwkami
Składniki na owsiankę ze śliwkami:
- ½ kg śliwek węgierek
- ½ szklanki świeżego soku jabłkowego
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3 płaskie łyżki masła klarowanego
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
- 2 goździki
Jak przygotować owsiankę ze śliwkami?
- Do garnuszka wrzucamy pokrojone na pół śliwki bez pestek. Zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy goździki i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż śliwki staną się zupełnie miękkie i będą się rozpadać, czyli przez około 20 minut.
- Na patelni na rozgrzane masło klarowane wrzucamy płatki owsiane. Smażymy, ciągle mieszając, aż się przyrumienią. Pod koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze przez 2–3 minuty, aż się rozpuści.
- Przyrumienione płatki mieszamy w miseczkach z gorącymi śliwkami.
Omlet z serem halloumi
Składniki na omlet z serem halloumi:
- 4 jajka
- 10 szparagów
- opakowanie serka halloumi (ok. 150 g)
- ½ papryki ramiro
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól do smaku
Jak przygotować omlet z serem halloumi?
- Szparagi, po odcięciu lub oderwaniu od nich zdrewniałych kocówek, przekrajamy na pół. Paprykę kroimy w cienkie plasterki. Na jednej łyżce masła klarowanego podsmażamy na małym ogniu pod pokrywką połowę szparagów i połowę pokrojonej papryki przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie warzywa zalewamy dwoma, roztrzepanymi jajkami, solimy do smaku, a na wierzchu układamy kawałki sera halloumi i dalej na małym ogniu, pod pokrywką smażymy przez około 8–10 minut, aż jajka się zetną.
- Ogień musi być naprawdę mały, żeby omlet nie zaczął przypalać się od spodu. Delikatnie zdejmujemy z patelni lub podajemy omlet na niej.
Gofry na słono
Składniki na gofry na słono:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- ¾ szklanki mleka roślinnego
- ¼ szklanki oleju słonecznikowego
- 75 g tartego sera mozzarella (ew. cheddar, parmezan, gouda)
- 2 jajka
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczki soli
DODATKI:
- ok. 200 g żółtych pomidorków koktajlowych
- ok. 200 g czerwonych pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek bazylii
- sól do smaku
- oliwa z oliwek
Jak przygotować gofry na słono?
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka mieszamy z mlekiem, olejem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starty ser i mieszamy ponownie. Do wymieszanego ciasta ostrożnie dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy, żeby piana z białek jak najmniej opadła.
- Do gofrownicy nakładamy tyle ciasta, żeby przykryć całą powierzchnię. Pieczemy przez około 8 minut, aż gofry pięknie wyrosną, a z zewnątrz staną się chrupiące. Na wierzch gofrów nakładamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, listki bazylii, całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Rodzinne gotowanie Moniki Mrozowskiej
Monika Mrozowska pojawiła się w studio Dzień Dobry TVN po raz pierwszy od narodzin swojego 4. dziecka – syna Lucjana – który przyszedł na świat w styczniu 2021 roku. Jak napisała w swojej książce:
Wspólne gotowanie ma całą masę plusów. Wystarczy tylko zabrać się do tematu podobnie jak do nauki jazdy na rowerze i dostosować stopień trudności wykonywanych zadań do wieku oraz umiejętności "kursanta". A przede wszystkim – podejść do wszystkiego ze spokojem. Zaczynanie wspólnego gotowania od przygotowywania kanapek do szkoły pięć minut przed wyjściem z domu na pewno skończy się katastrofą. Jeśli jednak wygospodarujemy sobotnie popołudnie na zrobienie razem z dzieckiem rodzinnego prostego obiadu, może nie uzyskamy przy pierwszym podejściu spektakularnego kulinarnego efektu, ale przynajmniej będziemy mieć wystarczająco dużo czasu, żeby wspólnie po tym eksperymencie posprzątać. Od tego w ogóle warto zacząć.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Zdrowe niskokaloryczne przekąski do pracy i na wieczór
- Ciekawe pomysły na parówki. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Przepis na muffinki bez jajek – jakie dodatki można wykorzystać?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Monika Mrozowska
podziel się: