Przepisy kulinarne

Ciekawe pomysły na parówki. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha i jego pomysły na dania z parówkami.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Ciekawe pomysły na parówki. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha i jego pomysły na dania z parówkami.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Parówki w sosie pomidorowym, meksykańskie hot dogi w brioche i kapusta z parówkami. Sposobami na przyrządzenie parówek dzieli się w naszej kuchni Grzegorz Zawierucha. Oto jego sprawdzone przepisy.

Parówki w sosie pomidorowym

Składniki na parówki w sosie pomidorowym

  • 6 sztuk parówek
  • 12 plasterków boczku wędzonego
  • 12 plasterków sera gouda
  • 1 puszka pomidorów pelatti
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 700ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 garści posiekanej kolendry

Jak przyrządzić parówki w sosie pomidorowym:

  1. Parówki kroimy na pół. Każdą połówkę zawijamy w plasterek sera, a następnie w wędzony boczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na ok. 10 minut.
  2. W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i lekko szklimy. Dodajemy warzywa pokrojone w grubszą kostkę i obsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy pomidory, przyprawy i po 3 minutach zalewamy bulionem. Redukujemy bulion o 1/4.
  3. Zapieczone parówki przekładamy na patelnię z sosem, całość dusimy ok 3minuty i na koniec posypujemy obficie posiekaną kolendrą.

Meksykańskie hot dogi w brioche

  • 8 parówek

Składniki na brioche:

  • 30 dag świeżych drożdży
  • 100 ml mleka o temp. 30 st. C
  • 380 g mąki
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 g masła temp. pokojowa

Dodatki 

  • Piklowana cebula:
  • czerwona cebula 2szt.
  • pomarańcza 1szt.
  • limonka 2szt.
  • habanero
  • cukier ,sól, pieprz,
  • kolendra

Składniki na sałatkę meksykańską:

  • ¼ główki białej kapusty
  • 3 duże pomidory
  • 1 szklanka posiekanej kolendry
  • 2 papryczki habanero
  • Sok z 2 limonek
  • Sól

Składniki na salsę pomidorową:

  • 1 pomidor czerwony
  • Cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • Papryczka chile de arbol (lub inna ostra)
  • Sól

Składniki na prażoną cebulkę:

  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie sera feta
  • Śmietana 12 %

Sposób przygotowania brioche:

  1. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru. Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem. Kiedy zaczyn drożdżowy zacznie pracować, dodajemy go do naczynia z mąką i cukrem.
  2. Następnie wbijamy po 1 jajku i dodajemy stopniowo masło ciągle ugniatając. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie znowu lekko je przebijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. 
  3. Formujemy po ok. 120g w kształcie bułeczek do hot doga. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 20 minut

Jak przygotować piklowaną cebulkę:

Cebulę pokroić w piórka, zalać gorącą woda aby zmiękła. Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki dodaj przyprawy i zalej cebulę. Na samym końcu wsyp posiekaną kolendrę.

Jak przygotować sałatkę meksykańską:

Kapustę drobno siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę, papryczkę siekamy bardzo drobno dodajemy kolendrę oraz sok z limonki i sól.

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aż składniki bardzo dobrze się połączą.

Jak przygotować salsę pomidorową:

Pomidor, cebulę i czosnek kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnie i smażymy aż będą czarne. Na sam koniec dodajemy suszoną chile de arbol na ok. 30 sek.

Ściągamy z patelni i blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą do smaku.

Jak przygotować prażoną cebulkę:

Cebulę siekamy w drobną kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki mąki i całość mieszamy.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, do cebulki dosypujemy pozostałe 2 łyżki mąki, dobrze mieszamy i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy ok. 3 minuty, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym.

Jak złożyć meksykańskie hot dogi w brioche

Parówki gotujemy w wodzie. Bułkę do hot dog rozcinamy, do środka wkładamy odrobinę sera feta, parówkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 2 minuty.

Wyciągamy i dodajemy wszystkie pozostałe dodatki, na wierzch polewamy salsą oraz kładziemy odrobinę śmietany. Całość możemy posypać świeżą kolendrą.

Kapusta z parówkami 

Składniki na kapustę z parówkami

  • 2 liście laurowe
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 10 jagód jałowca
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 parówek cielęcych
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 kg surowej kapusty kiszonej
  • 10 g smalcu
  • 15 dkg wędzonego boczku

Jak przyrządzić kapustę z parówkami 

  1. Kapustę płuczemy kilka razy. Następnie w naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy smalec, dodajemy boczek, posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Chwilę obsmażamy składniki, aż ładnie się zarumienią. 
  2. Wrzucamy kapustę, jagody jałowca, tymianek, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalewamy i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Po godzinie układamy parówki pokrojone na pół na kapuście i gotujemy jeszcze około 30 minut.
  3. Uwaga. Sól dodajemy w razie konieczności na samym końcu. Możemy dodać do dania klasyczną zasmażkę z masła i mąki.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Majowa kuchnia Andrzeja Polana. Oto przepisy na botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą" i roladę z indyka 

Mięsny groszek, pszenne taco, salsa verde i burgery drobiowo-krewetkowe. Oto grillowane przysmaki na majówkę

Wegańskie burgery na cztery sposoby – z kaszy jaglanej, ciecierzycy, buraków i fasoli

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Źródło: Grzegorz Zawierucha |
Co sądzisz o tym artykule?
89
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0