Kiełbasa – grillowa klasyka
Czym byłoby spotkanie przy grillu bez jego największej gwiazdy – kiełbasy? Nawet nie próbujcie szukać odpowiedzi na to pytanie, bo już samo w sobie brzmi jak jawna prowokacja. Zamiast tracić czas na takie dywagacje, zastanówmy się wspólnie jak podkręcić jej smak i podkreślić niekwestionowaną rolę gwiazdy rusztu? Razem z marką Sokołów znaleźliśmy dla Was kilka przepisów na niestandardowe przepisy grillowego must-have.
Rodzinny obiad z kiełbasą sokołowską
Mimo, że nikt nie kwestionuje niebagatelnej roli kiełbasy w tworzeniu grillowej tradycji, jest ona w wielu domach traktowana nieco po macoszemu: naciąć, rzucić na ruszt, zdjąć – gotowe. Skoro jednak to właśnie kiełbasa dla wielu z nas była początkiem przygody z gotowaniem na świeżym powietrzu, warto nadać jej odpowiednią rangę i stworzyć danie, w którym będzie ona prawdziwą królową. Jak? Oto prosty, ale bardzo efektowy przepis.
Składniki na rodzinny obiad z kiełbasą sokołowską
Sałatka:
- 1/2 kalarepy
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki pestek słonecznika (prażonych, solonych)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- Dressing:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- sól, świeżo mielony pieprz
- Pozostałe składniki:
- 2 kiełbasy sokołowskie,
- 1 cukinia (8 cienkich plastrów)
- sos pomidorowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu. Z cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które smarujemy niewielką ilością oleju. Kiełbasy kroimy wzdłuż na pół, a następnie owijamy plastrami cukinii. Grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż na cukinii pojawią się brązowe paseczki. Kalarepę kroimy na cienkie plasterki, z których przy pomocy foremek do ciastek wykroimy ulubiony kształt lub też kroimy ją w kosteczkę. Pomidorki kroimy na połówki. Szczypiorek drobno siekamy. Na talerze wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a całość polewamy dressingiem. Podajemy z grillowaną kiełbasą i sosem pomidorowym.
Jej wysokość karkówka, królowa grilla
Nie ma chyba wątpliwości, że żaden grill nie może się udać, jeśli w którymś momencie na ruszcie nie wyląduje karkówka. W jednym z badań aż 79% respondentów właśnie to mięso wskazało jako to, które najczęściej przyrządza w trakcie grillowych biesiad. Tym bardziej warto zaskoczyć gości i przygotować ją w nieco innej, niż zazwyczaj formie. Jakiej? My mamy dla Was propozycje, która zabierze Was i Waszych współbiesiadników do dalekich Indii.
Karkówka curry z sałatką awokado
Składniki
- 1 opakowanie karkówki wieprzowej Sokołów Uczta (ok. 1 kg)
- Marynata:
- 400 g jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki zielonej pasty curry
- Sałatka z awokado:
- 1 awokado
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 5 pomidorków koktajlowych
- 3 plasterki mango
- ½ czerwonej cebuli
- sok z ½ cytryny
- ½ papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do jogurtu greckiego dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i wkładamy do marynaty na 1-2 godziny. W tym czasie przyrządzamy sałatkę. Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Awokado obieramy, kroimy w paski i dodajemy do sałaty w misce. Wyciskamy sok z połówki cytryny i polewamy nim awokado, a następnie dodajemy miód. Papryczkę chili drobno siekamy i dokładamy do składników. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do sałaty. Pomidorki kroimy w ćwiartki, po czym dorzucamy do zawartości miski.
Mango w cienkie paski, które następnie kroimy na pół i dorzucamy do składników. Na koniec dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i wszystko razem mieszamy. Zamarynowane mięso wykładamy na rozgrzany ruszt i grillujemy przez 4-5 minut z każdej strony. Usmażoną karkówkę wykładamy na talerz razem z sałatką.
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe