Trwa majówkowe grillowanie, także w Dzień Dobry TVN. Tym razem w naszej kuchni zagościł restaurator, Jurek Sobieniak. Przy okazji majówki, zaprezentował przepisy na grillowane przysmaki, którymi można bezkarnie zajadać się w majowy weekend. Oto one.Mięsny groszek
Składniki na mięsny groszek:
- 1,5 kg rostbefu sezonowanego w kawałku
- sól, pieprz w młynku
Jak przygotować mięsny groszek?
Rozbef przecinamy wzdłuż na pół, pozbywamy się białych błon i tłuszczu zewnętrznego. Solimy i pieprzymy oba kawałki z każdej strony, lekko natłuszczamy i grillujemy 16-18 minut przykładając co 4 min ze strony na stronę. Gotowe mięso zdejmujemy, aby odpoczęło 5-6 minut, skrapiamy oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem. Gotowy stek kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Podajemy na placku pszennym z humusem, salsą i sałatą.
Tomasz Urbanek/East News
Humus z zielonego groszku
Składniki na hummus z zielonego groszku:
- 600 g mrożonego groszku zielonego
- 2 awokado
- 100 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- 2 limony
Jak przygotować hummus z zielonego groszku?
Groszek przelewamy wrzątkiem, dodajemy obrane awokado i olej, miksujemy na gładko, doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim.
Salsa verde
Składniki na salsę verde:
- pęczek kolendry
- pęczek natki
- ząbek czosnku
- 1/2 strączka chilli
- 150 ml oleju
- 30 ml sosu sojowego
- 30 ml miodu
- 20 ml octu
Jak przygotować salsę verde?
Wszystko zmiksować na gładką masę.
Tomasz Urbanek/East News
Pszenne taco Ala J
Składniki na pszenne taco Ala J:
- 300 g mąki typ 550
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 150 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przygotować pszenne taco Ala J?
Wszystkie sypkie produkty mieszamy ze sobą, następnie zalewamy ciepłą wodą razem z olejem i wygniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy walce o średnicy 6 cm. Gotowe bryły odkładamy na 15 min do miski pod przykryciem. Każdy walec tniemy na jednocentymetrowe talarki i wałkujemy na jednomilimetrowe placki. Grillujemy po 30 sekund z każdej strony.
Skrzydlate krewetki, czyli burgery drobiowo-krewetkowe
Składniki na burgery drobiowo-krewetkowe:
- 300 g piersi z indyka
- 300 g rozmrożonych surowych krewetek w skorupach 16/20
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 4 kolby kukurydzy
- 1 strączek chilli
- 1/2 doniczki bazylii
- 200 g masła
- pomarańcza
- papier pergaminowy
- majonez
- cytryna
- szczypta cukru
- szczypta papryki słodkiej
- 300 ml oleju rzepakowego rafinowanego (aromatyzowanego skorupami krewetek)
Jak przygotować burgery drobiowo-krewetkowe?
Krewetki obieramy z skorup. Skorupy dusimy w oleju rzepakowym na wolnym ogniu 5-6 min, miksujemy i cedzimy, aby powstał aromatyczny olej, studzimy. Do wysokiego słoika wbijamy jajko, dodajemy sok z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę papryki słodkiej i cukru. Całość miksujemy na gładko, następnie miksując dolewamy olej krewetkowy do powstania gęstej emulsji. Pierś z indyka mielimy na grubych oczkach, krewetki siekamy i mieszamy razem z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy siekaną natkę i wyrabiamy aż masa będzie się lepić do rąk. Z masy mięsnej robimy kulki 150g ( dłonie przy formowaniu natłuszczamy olejem) i układamy na papier pergaminowy. Gotową kulkę przykrywamy drugim kawałkiem papieru i lekko spłaszczamy np. rondlem tak, aby uzyskać burger o grubości 1 cm. Gotowe burgery grillujemy po 3 min. z każdej strony razem z kukurydzą i cząstkami natłuszczonej pomarańczy. Bazylię miksujemy z chilli i masłem. Gotowe burgery podajemy z kukurydzą, pomarańczą grillowaną i majonezem krewetkowym (Dodatkiem może być bułka lub pszenne taco).
Tomasz Urbanek/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Jurek Sobieniak
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"