Lody o smaku gumy balonowej, miętowe z czekoladą i owocowe sorbety. Oto przepisy na domowe desery Bartka Boratyna

Bartek Boratyn
Bartek Boratyn
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kiedy na zewnątrz robi się coraz cieplej, każdy szuka sposobów na schłodzenie. Jak w domowym zaciszu zrobić smaczne lody, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze funkcjonowanie w ciepłe dni? Swoje przepisy zdradził w Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn.

Lody waniliowe

Składniki na lody waniliowe:

  • szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • laska wanilii

Jak zrobić lody waniliowe?

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na białą puszysta masę. Śmietankę ubijamy. Do masy jajecznej dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy ziarenka z laski wanilii. Przekładamy do metalowego pojemnika, przykrywamy folią spożywczą i zamrażamy ok. 6 godz. mieszając co pół godz.

Lody miętowe z czekoladą

Składniki na lody miętowe z czekoladą:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 ml mleka
  • pęczek mięty lub suszona
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie odrobina zielonego barwnika

Jak zrobić lody miętowe z czekoladą?

Śmietankę ubijamy. W rondelku podgrzewamy mleko i gotujemy razem z miętą. Przecedzamy. Mleko skondensowane mieszamy z esencją miętową. Do mleka skondensowanego dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojoną ciemną czekoladę. Mrozimy ok. 6 godz., mieszając co pół godziny.

Lody o smaku gumy balonowej

Składniki na lody o smaku gumy balonowej:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 200 ml mleka
  • 5 op. gumy balonowej
  • 200 g mleka skondensowanego

Jak zrobić lody o smaku gumy balonowej?

Śmietankę ubijamy. W rondelku podgrzewamy mleko, a następnie dodajemy do niego gumę balonową i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do przygotowanego mleka dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy. Można opcjonalnie dodać różowego barwnika. Przekładamy masę lodową do plastikowego opakowania, szczelnie zamykamy, mrozimy kilka godzin.

Sorbet cytrynowy

Składniki na sorbet cytrynowy:

  • 400 g cukru
  • 400 g wody
  • ok. 9 cytryn

Jak zrobić sorbet cytrynowy?

Wyciskamy sok z cytryn i przelewamy przez sitko, by pozbyć się pestek. Wodę gotujemy z cukrem ok. 15 min, by powstał nam delikatnie gęsty syrop. Po ostudzeniu syropu łączymy z sokiem cytrynowym. Przelewamy do naczynia, zawijamy folia spożywczą i mrozimy ok 5 godz.

Sorbet mieszamy co ok pół godz., by nie powstały kryształki lodu.

Sorbet malinowy

Składniki na sorbet malinowy:

  • 250 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 kg świeżych lub mrożonych malin
  • sok z jednej cytryny

Jak zrobić sorbet malinowy?

Wodę zagotowujemy z cukrem i gotujemy ok. 10/15 min do powstania syropu. Maliny podgrzewamy w rondelku, a następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Do całości wlewamy przestudzony syrop cukrowy i mieszamy do połączenia składników. Mrozimy w szczelnie zamkniętym opakowaniu ok. 5/6 godz., mieszając co pół godziny, aby nie powstały nam kryształki lodu.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Bartek Boratyn

podziel się:

Pozostałe wiadomości