Lody waniliowe
Składniki na lody waniliowe:
- szklanka cukru pudru
- 5 żółtek
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- laska wanilii
Jak zrobić lody waniliowe?
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na białą puszysta masę. Śmietankę ubijamy. Do masy jajecznej dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy ziarenka z laski wanilii. Przekładamy do metalowego pojemnika, przykrywamy folią spożywczą i zamrażamy ok. 6 godz. mieszając co pół godz.
Lody miętowe z czekoladą
Składniki na lody miętowe z czekoladą:
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 100 ml mleka
- pęczek mięty lub suszona
- tabliczka gorzkiej czekolady
- opcjonalnie odrobina zielonego barwnika
Jak zrobić lody miętowe z czekoladą?
Śmietankę ubijamy. W rondelku podgrzewamy mleko i gotujemy razem z miętą. Przecedzamy. Mleko skondensowane mieszamy z esencją miętową. Do mleka skondensowanego dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojoną ciemną czekoladę. Mrozimy ok. 6 godz., mieszając co pół godziny.
Lody o smaku gumy balonowej
Składniki na lody o smaku gumy balonowej:
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- 200 ml mleka
- 5 op. gumy balonowej
- 200 g mleka skondensowanego
Jak zrobić lody o smaku gumy balonowej?
Śmietankę ubijamy. W rondelku podgrzewamy mleko, a następnie dodajemy do niego gumę balonową i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do przygotowanego mleka dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy. Można opcjonalnie dodać różowego barwnika. Przekładamy masę lodową do plastikowego opakowania, szczelnie zamykamy, mrozimy kilka godzin.
Sorbet cytrynowy
Składniki na sorbet cytrynowy:
- 400 g cukru
- 400 g wody
- ok. 9 cytryn
Jak zrobić sorbet cytrynowy?
Wyciskamy sok z cytryn i przelewamy przez sitko, by pozbyć się pestek. Wodę gotujemy z cukrem ok. 15 min, by powstał nam delikatnie gęsty syrop. Po ostudzeniu syropu łączymy z sokiem cytrynowym. Przelewamy do naczynia, zawijamy folia spożywczą i mrozimy ok 5 godz.
Sorbet mieszamy co ok pół godz., by nie powstały kryształki lodu.
Sorbet malinowy
Składniki na sorbet malinowy:
- 250 ml wody
- 250 g cukru
- 1 kg świeżych lub mrożonych malin
- sok z jednej cytryny
Jak zrobić sorbet malinowy?
Wodę zagotowujemy z cukrem i gotujemy ok. 10/15 min do powstania syropu. Maliny podgrzewamy w rondelku, a następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Do całości wlewamy przestudzony syrop cukrowy i mieszamy do połączenia składników. Mrozimy w szczelnie zamkniętym opakowaniu ok. 5/6 godz., mieszając co pół godziny, aby nie powstały nam kryształki lodu.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Zdrowe niskokaloryczne przekąski do pracy i na wieczór
- Joanna Przetakiewicz zdradziła przepis na pyszny deser. "Tak wygląda moja DIETA SZCZĘŚCIA"
- Przepis na muffinki bez jajek – jakie dodatki można wykorzystać?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN