Katarzyna Bosacka sprawdziła skład lodów Ekipy. Co w nich jest? "Uderzyła mnie niezwykle długa lista składników"

Projekt bez tytułu (8).png
Projekt bez tytułu (8).png
Ekipa zawładnęła sercami młodych ludzi. Już nie tylko nagraniami piosenek, relacjami live czy zabawnymi filmikami. Dziś fani Friza i jego kolegów walczą o zakup lodów, które wciąż sprzedają się jak świeże bułeczki.

O tym, jak walczą o kupienie lodów nie tylko dzieci, ale i ich rodzice, napisano już wiele newsów. Trudno też uwierzyć w krążące po sieci filmiki z dyskontów, w których odbywała się nieomal regularna bitwa o lodowy przysmak. Nikt jednak w sumie nie skupił się na tym, by przeanalizować skład tego produktu. Tym właśnie zajęła się Kasia Bosacka, która jak zawsze bezkompromisowo rozlicza się ze szkodliwymi składnikami.

Lody Ekipa - Bosacka sprawdziła skład

Katarzyna Bosacka, która w TVN Style prowadziła m.in. program "Wiem, co jem", ma czworo dzieci. Najstarszy syn jest już po 20-stce, najmłodszy ma 8 lat i to właśnie on poprosił mamę o zakup lodów Ekipy. Dlatego też dziennikarka zainteresowała się tym produktem i sprawdziła jego skład, co potwierdziła w rozmowie z serwisem dziendobry.tvn.pl.

Postanowiła więc rzeczowo, punkt po punkcie skomentować każdy składnik lodów Friza, zaznaczając, że nie chce w żaden sposób uderzać w konkretną markę, a bardziej skupić się na tym, co oferuje się dziś dzieciom do jedzenia.

- Nie ma znaczenia, która firma robi dane lody, bo są one do siebie bardzo często podobne. Tu jednak najbardziej uderzyła mnie niezwykle długa lista składników - wyjaśnia Bosacka.

Dziennikarka zaczęła od tego, że lody mają zdecydowanie za długi skład, blisko 30 składników w prostym produkcie ją przeraziło. Już pierwszy opis ją także zaskoczył, bowiem głównym składnikiem i to wymienionym na miejscu pierwszym jest... woda. Dziennikarce nie spodobało się także to, że w tym produkcie oprócz cukru zawarty jest także syrop glukozowy, który, jak wiadomo, nie jest zdrowy. Później jest już tylko gorzej: karagen E407a, (czyli przetworzone wodorosty morskie z gatunku Euchema, co do którego są wątpliwości w świecie naukowym, czy powinien być podawany dzieciom), emulgatory, aromaty sztuczne i zagęstniki.

Bosacka nie zaleca jeść lodów Ekipy Friza?

Dziennikarka zwróciła także uwagę na to, że lody ze względu na sporą zawartość mleka w proszku, nie nadają się dla tych, którzy nie tolerują laktozy. Żeby nie było, że Bosacka jedynie krytykuje, była także pochwała. Zauważyła, że w składzie lodów znalazły się także naturalne barwniki, choć ten jeden walor, nie przeważył jednak jej ogólnej oceny.

- Friz to, można powiedzieć, raczej młody już mężczyzna niż nastolatek. Ciekawa jestem, czy swoim dzieciom także takie lody by kupował - zastanawia się w rozmowie z serwisem dziendobry.tvn.pl Katarzyna Bosacka.

- Pamiętajcie też, żeby jednak nie demonizować całej sprawy. Zjedzenie takiego loda raz na jakiś czas nie jest niczym złym, natomiast nie zalecam, żeby młodzież sięgała po niego codziennie - przestrzega.

Zobacz także:

Zapomnij o dietach i zacznij jeść intuicyjnie. Co to oznacza?

Jajeczna kuchnia Kasi Bosackiej. Poznaj sprawdzone przepisy

Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

Obejrzyj również: Źródlana, mineralna czy z kranu. Jaką wodę wybrać?

Dzień Dobry TVN/x-news

Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana