Newsy

Katarzyna Bosacka sprawdziła skład lodów Ekipy. Co w nich jest? "Uderzyła mnie niezwykle długa lista składników"

Tomasz Urbanek/East News

Newsy

Katarzyna Bosacka sprawdziła skład lodów Ekipy. Co w nich jest? "Uderzyła mnie niezwykle długa lista składników"

Tomasz Urbanek/East News

Ekipa zawładnęła sercami młodych ludzi. Już nie tylko nagraniami piosenek, relacjami live czy zabawnymi filmikami. Dziś fani Friza i jego kolegów walczą o zakup lodów, które wciąż sprzedają się jak świeże bułeczki.

O tym, jak walczą o kupienie lodów nie tylko dzieci, ale i ich rodzice, napisano już wiele newsów. Trudno też uwierzyć w krążące po sieci filmiki z dyskontów, w których odbywała się nieomal regularna bitwa o lodowy przysmak. Nikt jednak w sumie nie skupił się na tym, by przeanalizować skład tego produktu. Tym właśnie zajęła się Kasia Bosacka, która jak zawsze bezkompromisowo rozlicza się ze szkodliwymi składnikami.

Lody Ekipa - Bosacka sprawdziła skład

Katarzyna Bosacka, która w TVN Style prowadziła m.in. program "Wiem, co jem", ma czworo dzieci. Najstarszy syn jest już po 20-stce, najmłodszy ma 8 lat i to właśnie on poprosił mamę o zakup lodów Ekipy. Dlatego też dziennikarka zainteresowała się tym produktem i sprawdziła jego skład, co potwierdziła w rozmowie z serwisem dziendobry.tvn.pl.

Postanowiła więc rzeczowo, punkt po punkcie skomentować każdy składnik lodów Friza, zaznaczając, że nie chce w żaden sposób uderzać w konkretną markę, a bardziej skupić się na tym, co oferuje się dziś dzieciom do jedzenia

- Nie ma znaczenia, która firma robi dane lody, bo są one do siebie bardzo często podobne. Tu jednak najbardziej uderzyła mnie niezwykle długa lista składników - wyjaśnia Bosacka.

Dziennikarka zaczęła od tego, że lody mają zdecydowanie za długi skład, blisko 30 składników w prostym produkcie ją przeraziło. Już pierwszy opis ją także zaskoczył, bowiem głównym składnikiem i to wymienionym na miejscu pierwszym jest... woda. Dziennikarce nie spodobało się także to, że w tym produkcie oprócz cukru zawarty jest także syrop glukozowy, który, jak wiadomo, nie jest zdrowy. Później jest już tylko gorzej: karagen E407a, (czyli przetworzone wodorosty morskie z gatunku Euchema, co do którego są wątpliwości w świecie naukowym, czy powinien być podawany dzieciom), emulgatory, aromaty sztuczne i zagęstniki.

Bosacka nie zaleca jeść lodów Ekipy Friza?

Dziennikarka zwróciła także uwagę na to, że lody ze względu na sporą zawartość mleka w proszku, nie nadają się dla tych, którzy nie tolerują laktozy. Żeby nie było, że Bosacka jedynie krytykuje, była także pochwała. Zauważyła, że w składzie lodów znalazły się także naturalne barwniki, choć ten jeden walor, nie przeważył jednak jej ogólnej oceny.

- Friz to, można powiedzieć, raczej młody już mężczyzna niż nastolatek. Ciekawa jestem, czy swoim dzieciom także takie lody by kupował - zastanawia się w rozmowie z serwisem dziendobry.tvn.pl Katarzyna Bosacka. 

- Pamiętajcie też, żeby jednak nie demonizować całej sprawy. Zjedzenie takiego loda raz na jakiś czas nie jest niczym złym, natomiast nie zalecam, żeby młodzież sięgała po niego codziennie - przestrzega.

Zobacz także:

Zapomnij o dietach i zacznij jeść intuicyjnie. Co to oznacza?

Jajeczna kuchnia Kasi Bosackiej. Poznaj sprawdzone przepisy

Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

Obejrzyj również: Źródlana, mineralna czy z kranu. Jaką wodę wybrać?

Dzień Dobry TVN/x-news

Co sądzisz o tym artykule?
118
16
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
4
11.05.2021
IWA
Uwaga o laktozie jest istotna, bo wystarczyło by ją podkreślić dla informacji. Nie chodzi o to by decydować za wszystkich, Ale wiedzieć cz ja mogę.
10.05.2021
malgorzata_dabrowska2ejz
Pani Kasiu,czytam większość etykiet bo muszę zwracać uwagę na to co jem.Tak to bywa.Lubię bardzo lody i z uporem maniaka czytam ich receptury.Przerażają mnie ich składy,a już dodawanie do lodów poza słodzikiem fruktozowo- glukozowym,tłuszczu kokosowego;po co,głęboko się zastanawiam.To nie jedyne przysmaki paskudzone przez producentów,można wyliczać długo.Od cukierków,poprzez czekolady jak i niszowe jogurty,serki czy kefiry.Wiele produktów przetworzonych odstawiam na półki i kombinuję jak coś zrobić w domu.
08.05.2021
Komentarz
Czyli jej zdaniem nie powinno być mleka zwykłego w sklepach równie dobrze bo tam też jest laktoza a nie którzy i jej nie tolerują to jest akurat śmieszne bo takie osoby logiczne że mogą kupować produkty bez laktozy a ci co ją tolerują to w czym problem żeby jej nie spożywali bo nie rozumiem, to jak 1/100 osób ma decydować co mają jeść pozostałe 99/100 które nie mają z tym problemu. Natomiast z czym się mogę zgodzić to to że syropu glukozowego mogło nie być, jeszcze ewentualnie sztucznych barwników, i karagenu. Ale z tą laktozą to mnie normalnie rozbawiła. Ale Itak z czego się orientuje to tylko do tych trzech składników na 30 można się doczepić mogło ich nie być ale mogło być gorzej.
07.05.2021
Mama
A mój dziesięcioletni syn kiedy zapytałam go czy chciałby zjeść takiego loda odpowiedział mi , że jeszcze go nie pogięło!!! Nie będzie robił tego co inni , żeby jakiś " typ" miał z tego kasę!!!
Rozwiń wszystkie komentarzy