Babeczki z klusek z rosołu, pizza z czerstwego chleba i inne proste dania z recyklingu

Recykling w kuchni
Dania z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, resztek sera czy mrożonek są doskonałe dla osób, które nie lubią marnować jedzenia. Swoje pomysły na pyszne potrawy z recyklingu zdradziła w kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bosacka.

Babeczki z klusek z rosołu

Składniki na babeczki z klusek:

  • szklanka ugotowanego makaronu (np. resztek klusek ugotowanych wcześniej do rosołu)
  • jajo
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatki do wyboru:

  • wędlina
  • szczypiorek
  • oliwki
  • suszone pomidory
  • kapary

Jak przygotować babeczki z klusek?

Makaron drobno siekamy, mieszamy z pokrojoną wędliną, szczypiorkiem, suszonymi pomidorami (lub innymi dodatkami). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, wsypujemy do makaronu. Wbijamy jajo, doprawiamy. Masą napełniamy papilotki lub foremki na babeczki. Zapiekamy przez 30 minut w 170 st. C.

Omlet z białek z dodatkami

Składniki na omlet z białek:

  • 2-3 białka
  • łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju rzepakowego

Dodatki – do wyboru:

  • garść rukoli lub szczypiorku, koperku, bądź natki
  • plaster chudej szynki
  • 2 suszone pomidory
  • kilka oliwek
  • kawałek żółtego sera

Jak przygotować omlet z białek?

Białka przelewamy do miski, lekko ubijamy (nie na sztywno). Pod koniec ubijania dodajemy mąkę, mieszamy. Przyprawiamy, dodajemy posiekane dodatki – jakie lubimy; mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy masę na omlet i smażymy na średnim ogniu z jednej i z drugiej strony.

Chałka w mleku

Składniki na chałkę w mleku:

  • 1/2 czerstwej chałki
  • szklanka mleka
  • 2-3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

Dodatki:

  • konfitura lub dżem
  • serek śmietankowy do smarowania pieczywa
  • świeże owoce
  • miód
  • syrop klonowy

Jak przygotować chałkę w mleku?

Chałkę kroimy w kromki. Mleko wylewamy na talerz. Masło rozgrzewamy na małym ogniu. Każdą kromkę zanurzamy z jednej i drugiej strony w mleku (uwaga, żeby za mocno nie nasiąkły mlekiem, bo będą się rozpadać), smażymy na maśle (tak jak placki) po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Podpłomyki

Składniki na podpłomyki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • mąka do podsypywania
  • oliwa do posmarowania

Dowolne dodatki (poniżej propozycje dobrych połączeń smakowych):

  • gruszka, ser pleśniowy, orzechy
  • pomidory, mozzarella, bazylia, oliwki
  • jajko, szpinak, pieczarki, ser śmietankowy
  • szynka, ser żółty, cebula
  • hummus, suszone pomidory, ser halloumi
  • camembert, żurawina, orzechy

Jak przygotować podpłomyki?

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek i sól, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części, rozwałkowujemy, podsypując mąką. Każdy placek smarujemy oliwą, pieczemy 15 minut w 170 st. C. W tym czasie przygotowujemy ulubione dodatki, nakładamy je na gorące placki i zapiekamy jeszcze jakieś 10 minut.

Pizza z czerstwego chleba

Składniki na pizzę z czerstwego chleba:

  • 3 czerstwe bułki grahamki (lub ok. 250 g czerstwego chleba)
  • szklanka mleka
  • jajo
  • olej do posmarowania formy
  • duży pomidor
  • 100 g mozzarelli
  • świeża bazylia do dekoracji

Sos:

  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól

Jak przygotować pizzę z czerstwego chleba?

Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy, wbijamy jajko i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wyściełamy papierem do pieczenia. Masę chlebową przekładamy do naczynia, dociskamy ręką. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Przecier mieszamy z oliwą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i soli. Wyjmujemy chlebowy spód z piekarnika, smarujemy go sosem pomidorowym, ozdabiamy plasterkami pomidora i mozzarelli. Zapiekamy 10 minut w tej samej temperaturze, dekorujemy bazylią.

Bananowe zawijasy

Składniki na bananowe zawijasy:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • garść suszonej żurawiny
  • jajo
  • szklanka mąki
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Jak przygotować bananowe zawijasy?

Banany obieramy, rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy posiekaną drobno żurawinę oraz jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy bananowej. Ciasto powinno być dość rzadkie, ale nie za bardzo. Jeśli jego konsystencja przypomina ciasto naleśnikowe – dodajemy nieco więcej mąki.

Olej mocno rozgrzewamy w głębokiej patelni. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego albo do grubej torebki foliowej (jeśli używamy torebki, jeden jej róg ucinamy i tworzymy rękaw, z którego będziemy wyciskać ciasto na patelnię. Uwaga! Dziurka nie powinna być zbyt duża, bo ciasto gwałtownie wypadnie z rękawa i możemy się poparzyć!). Wyciskamy zawijasy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Bułeczki z kapustą, marchewkowe kimchi i inne pomysły na zdrowe dania z kiszonkami

Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na kurczaka curry, pstrąga z młodą kapustą i karpatkę z domowym budyniem

Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Kasia Bosacka

podziel się:

Pozostałe wiadomości