Babeczki z klusek z rosołu
Składniki na babeczki z klusek:
- szklanka ugotowanego makaronu (np. resztek klusek ugotowanych wcześniej do rosołu)
- jajo
- 100 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Dodatki do wyboru:
- wędlina
- szczypiorek
- oliwki
- suszone pomidory
- kapary
Jak przygotować babeczki z klusek?
Makaron drobno siekamy, mieszamy z pokrojoną wędliną, szczypiorkiem, suszonymi pomidorami (lub innymi dodatkami). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, wsypujemy do makaronu. Wbijamy jajo, doprawiamy. Masą napełniamy papilotki lub foremki na babeczki. Zapiekamy przez 30 minut w 170 st. C.
Omlet z białek z dodatkami
Składniki na omlet z białek:
- 2-3 białka
- łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- łyżka oleju rzepakowego
Dodatki – do wyboru:
- garść rukoli lub szczypiorku, koperku, bądź natki
- plaster chudej szynki
- 2 suszone pomidory
- kilka oliwek
- kawałek żółtego sera
Jak przygotować omlet z białek?
Białka przelewamy do miski, lekko ubijamy (nie na sztywno). Pod koniec ubijania dodajemy mąkę, mieszamy. Przyprawiamy, dodajemy posiekane dodatki – jakie lubimy; mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy masę na omlet i smażymy na średnim ogniu z jednej i z drugiej strony.
Chałka w mleku
Składniki na chałkę w mleku:
- 1/2 czerstwej chałki
- szklanka mleka
- 2-3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
Dodatki:
- konfitura lub dżem
- serek śmietankowy do smarowania pieczywa
- świeże owoce
- miód
- syrop klonowy
Jak przygotować chałkę w mleku?
Chałkę kroimy w kromki. Mleko wylewamy na talerz. Masło rozgrzewamy na małym ogniu. Każdą kromkę zanurzamy z jednej i drugiej strony w mleku (uwaga, żeby za mocno nie nasiąkły mlekiem, bo będą się rozpadać), smażymy na maśle (tak jak placki) po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Podpłomyki
Składniki na podpłomyki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- mąka do podsypywania
- oliwa do posmarowania
Dowolne dodatki (poniżej propozycje dobrych połączeń smakowych):
- gruszka, ser pleśniowy, orzechy
- pomidory, mozzarella, bazylia, oliwki
- jajko, szpinak, pieczarki, ser śmietankowy
- szynka, ser żółty, cebula
- hummus, suszone pomidory, ser halloumi
- camembert, żurawina, orzechy
Jak przygotować podpłomyki?
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek i sól, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery części, rozwałkowujemy, podsypując mąką. Każdy placek smarujemy oliwą, pieczemy 15 minut w 170 st. C. W tym czasie przygotowujemy ulubione dodatki, nakładamy je na gorące placki i zapiekamy jeszcze jakieś 10 minut.
Pizza z czerstwego chleba
Składniki na pizzę z czerstwego chleba:
- 3 czerstwe bułki grahamki (lub ok. 250 g czerstwego chleba)
- szklanka mleka
- jajo
- olej do posmarowania formy
- duży pomidor
- 100 g mozzarelli
- świeża bazylia do dekoracji
Sos:
- szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól
Jak przygotować pizzę z czerstwego chleba?
Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy, wbijamy jajko i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wyściełamy papierem do pieczenia. Masę chlebową przekładamy do naczynia, dociskamy ręką. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Przecier mieszamy z oliwą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i soli. Wyjmujemy chlebowy spód z piekarnika, smarujemy go sosem pomidorowym, ozdabiamy plasterkami pomidora i mozzarelli. Zapiekamy 10 minut w tej samej temperaturze, dekorujemy bazylią.
Bananowe zawijasy
Składniki na bananowe zawijasy:
- 2 duże dojrzałe banany
- garść suszonej żurawiny
- jajo
- szklanka mąki
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki oleju rzepakowego do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Jak przygotować bananowe zawijasy?
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy posiekaną drobno żurawinę oraz jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy bananowej. Ciasto powinno być dość rzadkie, ale nie za bardzo. Jeśli jego konsystencja przypomina ciasto naleśnikowe – dodajemy nieco więcej mąki.
Olej mocno rozgrzewamy w głębokiej patelni. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego albo do grubej torebki foliowej (jeśli używamy torebki, jeden jej róg ucinamy i tworzymy rękaw, z którego będziemy wyciskać ciasto na patelnię. Uwaga! Dziurka nie powinna być zbyt duża, bo ciasto gwałtownie wypadnie z rękawa i możemy się poparzyć!). Wyciskamy zawijasy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Bułeczki z kapustą, marchewkowe kimchi i inne pomysły na zdrowe dania z kiszonkami
Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Kasia Bosacka