Przepisy kulinarne

Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków

istetiana/Getty Images

Przepisy kulinarne

Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków

istetiana/Getty Images

Pieczenie buraków to kulinarne wyzwanie, przed którym staje wiele osób. Przygotowanie warzyw jest proste, wymaga jednak czasu i cierpliwości. Dobry pomysł na ich przyrządzenie to pieczenie buraków w folii. Sprawdź, jak upiec buraki w plastrach lub w całości.

Przygotowanie buraków w piekarniku pomoże zachować ich smak i wartości odżywcze. Warzywa należy zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w folii aluminiowej. Warto wybierać buraki średniej wielkości lub małe. W ten sposób skrócimy czas przygotowywania potrawy. Pieczone czerwone buraki można podać jako osobne danie, dodatek do mięs, sałatek, koktajli lub wykorzystać jako bazę kotletów warzywnych. Przydadzą się również do przygotowania kremu albo barszczu. Chociaż dania z pieczonych buraków łatwo przygotować, są one wykwintne i bardzo smaczne. Sprawdzą się nie tylko jako codzienny posiłek, lecz także jako kulinarne urozmaicenie przyjęcia lub uroczystej kolacji.

 Jak upiec buraki w plastrach?

Pieczone buraki w plastrach to popularna i bardzo prosta potrawa. Sięgają po nią fani carpaccio oraz chipsów warzywnych. W zależności od sposobu pieczenia i stosowanej marynaty możemy uzyskać różny, niekiedy zaskakujący smak. Pieczone buraczane talarki nadadzą się zarówno jako przystawka, jak i przekąska. Doskonale smakują podane na gorąco lub na zimno. Czas przygotowania zależy od wielkości plastrów. Buraczane chipsy przygotowujemy poprzez pieczenie plastrów warzywa bez użycia marynaty. W celu nadania smaku warto je posypać drobno posiekanym czosnkiem lub pieprzem. Pieczenie ma w tym przypadku bardziej formę wysuszania, podobną do przygotowywania pomidorów. Po przyrządzeniu chipsy należy wyjąć i ostudzić. Jeśli chcemy podać pieczone buraki w plastrach w formie przystawki lub użyć ich jako składnika sałatki, powinniśmy wcześniej zamarynować warzywo. Do przyrządzenia marynaty potrzebna będzie oliwa z oliwek, sól czosnkowa (lub przeciśnięty przez praskę czosnek) i odrobina soku z cytryny. Niezbyt grube plastry powinny moczyć się w zaprawie przynajmniej przez 30 minut. Burak upieczony w takiej formie będzie doskonale komponował się ze świeżym szpinakiem, orzechami i wyrazistym serem (np. parmezanem). Fani słonych smaków mogą zestawić pieczone plastry z pokruszoną grecką fetą.

Jak upiec buraki czerwone w całości?

Przed pieczeniem buraki należy dokładnie umyć, ale nie obierać. Osuszone warzywa trzeba ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, a następnie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecze się je od 40 do 100 minut, w zależności od wielkości. Po ostudzeniu warzywa należy obrać. Naczynie podczas pieczenia musi być przykryte, aby nie dopuścić do wyschnięcia buraków. Jeśli chcemy zachować jak największą soczystość, każde warzywo powinniśmy owinąć folią aluminiową i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Podczas studzenia buraki nadal muszą zostać w folii. Tak przygotowane warzywa są soczyste, mają intensywny kolor i smak. Czerwone buraki pieczone w folii są doskonałym produktem do przygotowania kremu. Wystarczy zblendować je jeszcze gorące i dodać zioła: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Przed podaniem do kremu warto dodać kilka małych kostek sera feta, aby nadać potrawie oryginalny i kremowy smak.

Przepisy z pieczonym burakiem

Pieczony burak w ziołach (porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 3 kg małych buraków,
  • 2 łyżki miodu naturalnego,
  • 30 ml octu balsamicznego,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku.

Przygotowanie:

1. Buraki obierz i pokrój na cząstki.

2. W misce dokładnie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, aby uzyskać gładką masę.

3. Pokrojone warzywa połącz z przyprawami i odstaw do lodówki na 30 minut.

4. Następnie wstaw potrawę do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i zapiekaj przez 40 minut. Buraki powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.

5. Danie podawaj od razu po przyrządzeniu.

Barszcz z pieczonych buraków (porcja na 4 osoby)

Składniki:

  • 1 kg małych buraków,
  • 2 l wody,
  • włoszczyzna,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu,
  • sól i pieprz,
  • łyżka koperku.

Przygotowanie:

1. Buraki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osusz.

2. Każde warzywo zawiń osobno w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

3. Buraki piecz przez godzinę, a następnie odstaw je do ostudzenia, nie zdejmując folii.

4. Kiedy warzywa będą już chłodne, obierz delikatnie ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

5. Przygotuj wywar, używając włoszczyzny i ziół.

6. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjmij je, a do gotującego się bulionu dodaj starte buraki.

7. Całość gotuj 15 minut, stopniowo dodając ocet.

8. Barszcz podawaj z koperkiem. Danie doskonale komponuje się z purée ziemniaczanym

Zobacz wideo: Daj szansę burakowi

Zobacz też:

Bułeczki z kapustą, marchewkowe kimchi i inne pomysły na zdrowe dania z kiszonkami

Ciasteczka musowe, tort oraz makaroniki, czyli słodkie dzieła sztuki z Instagrama. Poznaj przepisy Julii Jackiewicz

Jak poprawić odporność poprzez dietę? Radzi doktor Ewa Dąbrowska

Co sądzisz o tym artykule?
97
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0