Przepisy kulinarne

Świętujemy Dzień Buraka. W naszej kuchni gotuje Szymon Czerwiński

buraki, kuchnia Dzień Dobry TVN, przepisy, dania z burakami

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Świętujemy Dzień Buraka. W naszej kuchni gotuje Szymon Czerwiński

buraki, kuchnia Dzień Dobry TVN, przepisy, dania z burakami

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Choć nie wszyscy pałają do niego miłością, głównie przez to, że brudzi, warto docenić jego prozdrowotne właściwości i wkomponować w codzienne menu. Burak jest świetny zarówno na surowo, jak i gotowany, zasmażany, a nawet kiszony, w formie zupy czy pysznych koktajli smoothies. Zobacz, co w naszej kuchni przyrządza z niego Szymon Czerwiński.

Sprytna sałatka z burakami

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat
  • 200 g kolorowych buraków pieczonych
  • 2 gruszki średnie
  • 1 cytryna sok i skórka
  • 200 g sera owczego feta
  • 5 łyżek prażonych pestek z dyni
  • 5 łyżek prażonych pestek z słonecznika
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 10 g octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 pęczek szczypioru
  • pestki granatu

Przygotowanie:

Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku. Następnie na mandolinie potnij na cienkie plastry. Na duży talerz wyłóż sałatę, następnie na nią plastry kolorowych buraki.

Na suchej patelni upraż pestki słonecznika i dyni. Dodaj do sałatki. 

Gruszki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na plastry. Dodaj do pozostałych składników. Na wierzch pokrusz ser feta oraz udekoruj siekanym szczypiorem i pestkami granatu.

W miseczce połącz ze sobą oliwę, ocet, miód, musztardę sól i pieprz. Sos będzie gotowy. 

Zasmażane buraczki w słoiku

Składniki:

  • 500 g buraki ugotowane
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Umyj dokładnie buraki, następnie włóż do zimnej wody i gotuj, aż będą miękkie. Ostudzone buraki obierz ze skórki. Zetrzyj na jarzynowej tarce. Buraki przełóż do garnka, dodaj olej, sok z cytryny lub octu, cukier i sól do smaku. Dobrze wymieszaj, zagotuj. 

Słoiki powinny być idealnie czyste, wyparzone wrzątkiem. Dobrze wymieszane buraczki z dodatkami przełóż do słoików. Staraj się upychać je łyżka po łyżce, by nie było pęcherzyków powietrza. Zakręć słoiki. 

Słoiki umieść w zimnym piekarniku zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji liczymy od uzyskania pożądanej temperatury. Słoiki pasteryzuj do 20 minut.

Spaghetti z pieczonymi burakami

Składniki:

  • 500 g surowych buraków, wyszorowanych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, nieobrane
  • 300 g spaghetti
  • 100 g prażonych i grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 garść koperku, grubo posiekanego
  • 100 g fety, dobrej jakości

Przygotowanie:

Buraki dobrze wyszoruj następnie rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Buraki pokrój w ćwiartki. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Ułóż buraki, ząbki czosnku w łupinkach oraz cebulę. Skrop oliwą i piecz przez około 30 minut. Buraki powinny być miękkie po upieczeniu.

Zagotuj wodę w garnku razem z solą. Dodaj makaron aż będzie al dente. Nabierz wodę z makarony do kubka i zachowaj – będzie nam potrzebne. Odcedź makaron.

3/4 ugotowanych buraków włóż do blendera wraz z cebulą, prażonymi orzechami i szczyptą soli. Wyjmij czosnek i wyciśnij ze skórki do blendera. Dodaj 6 łyżek wody do makaronu i miksuj, aż będzie prawie gładka.

Włóż spaghetti do rondla na małym ogniu i połącz z sosem buraczanym, w razie potrzeby z odrobiną wody do makaronu, aż połączą się składniki. Dopraw i podawaj posypane koperkiem, fetą i pozostałymi ćwiartkami buraka i orzechami włoskimi.

Krem z pieczonych buraków

Składniki:

  • 400 g czerwonych buraki samej wielkości
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 4 cebule szalotki
  • 20 g masła
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 2 pomarańcze
  • 100 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 kromki chleba tostowego – grzanki
  • 4 pęczek świeżego kopru

Przygotowanie:

Buraki skrop oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C do chwili, aż będą miękkie. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Imbir zetrzyj na tarce, a szalotki posiekaj w drobną kostkę. 

Do garnka dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki. Dodaj pokrojone buraki i wywar warzywny. Gotuj przez 10 minut. 

Następnie przy użyciu blendera połącz składniki. Dodaj sok z pomarańczy i mleko kokosowe. Udekoruj siekanym koprem i grzankami.

Bulion 

Składniki:

  • ¼ selera
  • 2 marchewki 
  • ½ pora
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 sztuki ziela angielskie
  • 2  gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól i pieprz

Pieczone buraki z rozmarynem – chips

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sl i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 C i umieść ruszt na środku piekarnika. Cienko pokrój buraki mandoliną (lub ostrym nożem) tak, aby były jak najcieńsze. Po przecięciu powinny się lekko zwijać. Zapewni to równomierne pieczenie i chrupkość.

Podzielić na dwie blachy do pieczenia i spryskać lub bardzo lekko skropić oliwą z oliwek. Dodać szczyptę soli, pieprzu i rozmarynu. 

Następnie ułóż jedną warstwę, upewniając się, że plasterki się nie stykają. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, gdy będą chrupiące i lekko zrumienione. Pamiętaj, aby uważnie obserwować po upływie 15 minut, ponieważ mogą szybko się spalić. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić. 

Zobacz też:

Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie według Mikołaja Reya

Burak dobry na wszystko! Dlaczego warto pić sok buraka? Zobacz proste przepisy!

Sałatka z buraków i rukoli – jak ją przygotować?

Co sądzisz o tym artykule?
90
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0