Sałatka z buraków i rukoli nadaje się świetnie zarówno na domową imprezę, wykwintny rodzinny obiad, a także jako jedno z dań w dietetycznym jadłospisie. Zalet tej kulinarnej propozycji jest wiele: od doskonałego smaku, świetnego wyglądu, przez ogrom wartości odżywczych. Zacznijmy od tych ostatnich.
Dlaczego sałatka z buraków i rukoli jest taka zdrowa?
Sałatka z buraków i rukoli to połączenie dwóch, doskonale się uzupełniających warzyw. Nie tylko pod względami smakowymi, ale i zdrowotnymi. Burak to cenne źródło białka, natomiast jego właściwości zdrowotne zwiążą się z wysoką zawartością witamin B6, A i E, niacyny, wapnia, magnezu, fosforu i cynku. Buraki to wspaniały środek krwiotwórczy. Warzywo to silny przeciwutleniacz, przy okazji wzmacniający układ krwionośny. Bogate w kwas foliowy. Regulujące poziom cholesterolu. Dzięki obecnym w burakach betalainom mamy lepszą odporność, rzadziej łapiemy katar. Buraki obniżają także ciśnienie krwi, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Szczególnie polecaną formą jest sok/zakwas z buraka.
Z kolei rukola (znana także jako rukiew siewna) to warzywo z rodziny kapustowatych o wysokiej zawartości wapnia, żelaza i magnezu. Podobnie jak buraki, obfituje w kwas foliowy. Rukola zawiera również sporą dawkę witaminy C i karotenoidów. Te ostatnie są szczególnie ważne dla osób zmagających się z chorobami oczu. Luteina i zeaksantyna zapobiegają bowiem zaćmie, a także zwyrodnieniu plamki żółtej. Wyrazisty smak nadają jej, chroniące przed rakiem, glukozynolany. A solidna dawka aminokwasów działa bakteriobójczo.
Sałatka z buraków i rukoli – jak przygotować składniki?
Sałatka z buraków i rukoli opiera się głównie na tych dwóch warzywach. Pozostałe składniki są wariantowe i stanowią formę dodatku, który ma podkreślać smak potrawy. Zanim jednak przystąpimy do przygotowywania sałatki z buraków i rukoli, jedno i drugie trzeba odpowiednio przygotować.
W przypadku rukoli sprawa jest prosta. Rukolę można kupić w paczkach lub pęczkach. Za każdym razem należy zwrócić uwagę, czy warzywo było myte. Jeśli nie, liście należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć w suszarce lub z wykorzystaniem papierowych ręczników. W przypadku buraków potrzebujemy trochę więcej czasu. Buraki do sałatki należy albo upiec, albo ugotować. Jedna i druga forma zabierają trochę czasu, więc warto wykonać tę czynność dużo wcześniej. Warto natomiast zdecydować się na pieczenie, ponieważ jest to możliwie najzdrowsza forma podania buraków. Taki sposób obróbki termicznej nie pozbawia ich cennych witamin, mikro- i makroelementów. W przypadku gotowania niestety spora ich część zostaje w wodzie. Przed pieczeniem buraki dokładnie myjemy i szorujemy. Następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczenie trwa od 40 do 60 minut.
Sałatka z buraków i rukoli – co dodać?
Sałatka z buraków i rukoli doskonale może obyć się bez dodatkowych elementów. W tej podstawowej wersji sałatka stanowi ważny element słynnego postu dr Dąbrowskiej. Jeśli nie stosujemy tak radykalnej diety, do sałatki wystarczy dodać sos winegret. Natomiast jeśli chcemy wzbogacić smak potrawy, do sałatki z buraków i rukoli warto dodać :
· świeży tymianek, który doskonale komponuje się z burakami,
· ser kozi (około 80 g na 1 buraka),
· suszone pomidory (ok. 3 na jednego buraka),
· pieczone ziarna dyni lub słonecznika,
· ulubione orzechy (tutaj polecane są głównie orzechy włoskie).
Istnieje wiele przepisów na sałatkę z buraków i rukoli . W większości przypadków poszczególne przepisy zawierają wybrane (lub wszystkie) składniki z powyżej wymienionych. Niektórzy podają sałatkę wyłącznie burakami, rukolą i serem. Inni ser wymieniają na pestki, a jeszcze inni mieszają pestki, pomidory i ser.
Sos winegret do sałatki z buraków i rukoli
Sałatka z buraków i rukoli w swojej tradycyjnej wersji nie może obejść się bez sosu. Podstawowa jego wersja składa się z:
· oliwy z oliwek,
· soku z cytryny,
· wyciśniętego czosnku,
· soli,
· pieprzu.
Wszystko razem mieszamy w szklance i gotowe. Niektórzy dodają również ocet balsamiczny i musztardę. Smak sosu wzbogaci również konfitura z czerwonej cebuli.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN