Grzyby trujące podobne do jadalnych to np. muchomor sromotnikowy, lisówka pomarańczowa, maślanka ceglasta czy goryczak żółciowy. Przy ich identyfikacji jest ważny każdy szczegół – od wyglądu kapelusza, po kształt trzonu i inne charakterystyczne elementy, takie jak pierścień czy bulwa przy korzeniu.
Grzyby trujące podobne do jadalnych
Jeśli chodzi o grzyby trujące podobne do jadalnych, jest bardzo wiele rodzajów, które niestety różnią się tylko w niewielkim stopniu. Pomylić się można więc niezwykle łatwo, a skutki tego mogą być fatalne – utrata zdrowia, a w niektórych przypadkach nawet życia. Przed rozpoczęciem sezonu grzybowego koniecznie trzeba uzupełnić wiedzę o tym, jak dokładnie wyglądają trujące grzyby podobne do jadalnych. Zbierając różnorodne okazy w lesie, najlepiej wkładać do koszyka całe grzyby. Po samym kapeluszu często nie da się określić, jaki dokładnie to rodzaj grzyba.
Grzyby trujące podobne do jadalnych – nazwy
Chcąc dobrze zidentyfikować grzyby trujące podobne do jadalnych, nazwy konkretnych rodzajów powinno się poznać jeszcze przed grzybobraniem. Wśród tych najpopularniejszych grzybów trujących, które można uznać za sobowtóry okazów jadalnych, wyróżniamy:
· Muchomor sromotnikowy mylony z czubajką kanią lub gołąbkiem zielonawym
· Lisówka pomarańczowa mylona z kurką (pieprznikiem jadalnym)
· Maślanka ceglasta mylona z opieńką miodową
· Goryczak żółciowy mylony z borowikiem szlachetnym
· Gąska siarkowa mylona z gąską zieloną
· Muchomor wiosenny mylony z pieczarką polną
· Mleczaj wełnianka mylony z mleczajem rydzem
· Piestrzenica kasztanowata mylona ze smardzem jadalnym
Trujące grzyby podobne do jadalnych – charakterystyka
Tak naprawdę tylko drobne szczegóły pozwalają nam dobrze rozpoznać trujące grzyby podobne do jadalnych. Ważny jest kształt kapelusza, blaszek, trzonka, kolor, a nawet zapach. Pomocne są też cechy charakterystyczne tylko dla danego gatunku, np. nieruchomy pierścień (muchomor sromotnikowy), czy zmiana koloru wewnętrznej strony kapelusza (goryczak żółciowy). Omawiając poszczególne grzyby trujące podobne do jadalnych, charakterystyka i różnice w budowie najpopularniejszych okazów to:
· Muchomor sromotnikowy jest mniejszy niż kania, nie ma tak wyraźnego wzoru łusek na kapeluszu i trzonie, ma nieruchomy pierścień (czubajka kania ma ruchomy pierścień). Grzyby trujące podobne do jadalnych w postaci muchomora i kani różnią się także kolorem (kania wpada w brąz, ma wystający garbek na środku, a muchomor występuje często w odcieniu żółtym i zielonym). Muchomor sromotnikowy i gołąbek zielonawy mają podobny odcień (zielony), jednak ten drugi grzyb jadalny nie posiada pierścienia i charakterystycznej bulwy z pochwą przy korzeniu.
· Lisówka pomarańczowa w odróżnieniu od kurki ma bardziej regularny i podwinięty brzeg (kurka ma nieregularnie pofałdowany) oraz delikatne, elastyczne blaszki (kurka ma sztywne blaszki). Kolejną różnicą między tymi grzybami jest grubość trzonka – lisówka ma cienką i wysoką podstawę, kurka ma gruby, jędrny trzonek.
· Maślanka ceglasta ma odcień wpadający w czerwień z białymi łuseczkami (opieńka miodowa bardziej żółta, z ciemniejszymi łuseczkami). Grzyby różnią się kolorem blaszek – maślanka ma odcień zielony lub czerwony a opieńka jasny, kremowy.
· Goryczak żółciowy posiada niewielki kapelusz, który pokrywa meszek, wewnątrz rurki w odcieniach biało-różowych, trzon ma brązową, dobrze widoczną siateczkę. Cechą borowika jest śliska powierzchnia kapelusza w odcieniu brązowym z trzonem o strukturze białej siateczki.
· Gąska siarkowa od gąski zielonki różni się kolorem – siarkowa ma żółty odcień, zielonka bardziej zielony - a także zapachem. W przypadku gąski siarkowej to intensywny, siarkowy aromat. Gąska zielonka występuje bardzo nisko, niekiedy w samym piasku.
· Muchomor wiosenny jest cały biały, ma trzon z pierścieniem oraz znajdujące się u korzenia pochwę i bulwę. U pieczarki polnej blaszki są brązowe (u młodych okazów białe lub różowe), ma także pierścień, nie ma za to bulwy i pochwy, z której wyrasta trzon.
· Mleczaje wełnianki jako trujące grzyby podobne do jadalnych posiadają kapelusze w odcieniu żółtym i różowym z niejednorodną krawędzią i wełnistą powierzchnią, po złamaniu wydobywa się biały płyn. Mleczaj rydz posiada kapelusz z kręgami i jasnopomarańczowy trzon, z którego po złamaniu może wydobywać się czerwony lub pomarańczowy płyn.
· Piestrzenica kasztanowata ma bardzo charakterystyczny wygląd, bo przypomina strukturę mózgu. Smardz jadalny ma z kolei powierzchnię z licznymi wgłębieniami tworzącymi jamki oraz nieco wyższy i jaśniejszy trzon.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN