Ekspresowe ciasto francuskie z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym z przepisu Darii Ładochy

Tarta z burakami
Ekspresowe ciasto francuskie z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym z przepisu Darii Ładochy
Źródło: alpaksoy/Getty Images
W lutym rozpoczyna się przednówek, a wraz z nim sezon na młode i świeże warzywa, np. buraki, marchew, rzepę, seler czy kapustę. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak przygotować ekspresowe ciasto francuskie z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym według autorskiego przepisu. 

Składniki na ekspresowe ciasto francuskie z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (niemrożonego),
    • 3 upieczone buraki,
      • 1 słoik marynowanych karczochów,
        • sól,
          • oregano,
            • pieprz cytrynowy,
              • 5 jajek,
                • 1 opakowanie sera feta,
                  • słoik czarnych oliwek,
                    • 400 ml śmietany,
                      • 1 opakowanie szynki prosciutto crudo,
                        • 1 łyżka masła,
                          • świeży tymianek,
                            • garść orzechów włoskich.

                              Przepisy Darii Ładochy

                              Źródło: Dzień Dobry TVN
                              Daria Ładocha z córkami
                              Daria Ładocha z córkami
                              Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                              Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                              Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                              Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                              Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
                              Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

                              Sposób przygotowania ekspresowego ciasta francuskiego z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym

                              Formę do tarty wysmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Buraki pokrój w cienkie plastry i wyłóż na cieście. Dodaj szynkę, pokrojone karczochy oraz oliwki. Jajka dokładnie ubij ze śmietaną i dodaj pieprz cytrynowy oraz sól i oregano. Zalej warzywa masą jajeczną i na wierzchu pokrusz fetę. Wstaw do piekarnika na około 45 minut - temperatura to 180 stopni. Podawaj ze świeżym tymiankiem i orzechami włoskimi

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Daria Ładocha

                              Źródło zdjęcia głównego: alpaksoy/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości