Ekspresowe ciasto francuskie z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym z przepisu Darii Ładochy

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Daria Ładocha
Tarta z burakami

W lutym rozpoczyna się przednówek, a wraz z nim sezon na młode i świeże warzywa, np. buraki, marchew, rzepę, seler czy kapustę. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak przygotować ekspresowe ciasto francuskie z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym według autorskiego przepisu. 

Składniki na ekspresowe ciasto francuskie z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (niemrożonego),
  • 3 upieczone buraki,
  • 1 słoik marynowanych karczochów,
  • sól,
  • oregano,
  • pieprz cytrynowy,
  • 5 jajek,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • słoik czarnych oliwek,
  • 400 ml śmietany,
  • 1 opakowanie szynki prosciutto crudo,
  • 1 łyżka masła,
  • świeży tymianek,
  • garść orzechów włoskich.

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Sposób przygotowania ekspresowego ciasta francuskiego z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym

Formę do tarty wysmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Buraki pokrój w cienkie plastry i wyłóż na cieście. Dodaj szynkę, pokrojone karczochy oraz oliwki. Jajka dokładnie ubij ze śmietaną i dodaj pieprz cytrynowy oraz sól i oregano. Zalej warzywa masą jajeczną i na wierzchu pokrusz fetę. Wstaw do piekarnika na około 45 minut - temperatura to 180 stopni. Podawaj ze świeżym tymiankiem i orzechami włoskimi

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Daria Ładocha

Źródło zdjęcia głównego: alpaksoy/Getty Images