Syrop z buraka czerwonego ma wiele prozdrowotnych właściwości. Pomaga w leczeniu m.in. anemii, kaszlu, nadciśnienia tętniczego, a nawet otyłości. Jest niskokaloryczny, a przy tym zawiera dużą ilość błonnika, który wspomaga procesy trawienne. Dostępność produktów niezbędnych do stworzenia syropu sprawia, że może być on spożywany przez cały rok.
Syrop z buraka dla dzieci i dorosłych – właściwości zdrowotne
Tzw. okresy przejściowe, czyli przełom jesieni i zimy oraz wiosny i lata, to czas w którym najmłodsi chorują najczęściej. W poważnych przypadkach, takich jak grypa lub angina, niezbędna jest wizyta u lekarza rodzinnego. Powyższe choroby najczęściej kończą się podaniem antybiotyków, ale jeśli dziecko zmaga się z lekkim przeziębieniem, warto spróbować naturalnych metod, przynajmniej na początku kuracji. Na jaki kaszel działa syrop z buraka? Warzywo jest znane ze swoich właściwości wykrztuśnych, dlatego syrop powinien być podawany podczas mokrego kaszlu. Najlepszą porą podania są godziny przedpołudniowe.
Porady dietetyków
Przy jakich dolegliwościach można jeszcze stosować syrop?
- Jest on szczególnie polecany w przypadku niedokrwistości. Ze względu na dużą zawartość żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, syrop z buraka jest przeznaczony dla osób cierpiących na anemię, ponieważ bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek.
- Syrop pozytywnie wpływa na wątrobę oraz woreczek żółciowy. Betanina, czyli czerwień buraczana, ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organu.
- Syrop z buraka polecany jest również na przeziębienie – właściwości odżywcze łagodzą przebieg większości infekcji wirusowych.
- Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego powinny spożywać go kobiety w ciąży oraz karmiące matki. Syrop korzystnie wpływa na rozwój płodu.
- Syrop przyspiesza usuwanie kwasu moczowego oraz ma działanie detoksykacyjne.
- Szereg witamin z grupy B pomaga łagodzić stany napięcia nerwowego i ogranicza negatywne działanie stresu. Jednocześnie skutecznie przeciwdziała depresji. Witaminy wzmacniają koncentrację, pamięć oraz refleks. Syrop z buraka polecany jest również osobom, które cierpią na zaburzenia snu.
- Syrop jest zalecany kobietom w okresie menopauzy. Łagodzi bóle głowy oraz nawracające wybuchy gorąca. Wspomaga pracę serca oraz zmniejsza ciśnienie krwi.
Zastosowanie syropu z buraka cukrowego
Burak cukrowy wykorzystywany jest w przemyśle do wytwarzania sacharozy. Stanowi drugie – po trzcinie cukrowej – najważniejsze źródło białego cukru. Jakie właściwości ma syrop z buraka cukrowego? Przede wszystkim łagodzi kaszel. Stosuje się go również w przypadku chrypki i podrażnienia gardła. Należy spożywać go przynajmniej 2 razy dziennie, po jednej łyżeczce. Niewskazany jest dla osób cierpiących na cukrzycę.
Jak zrobić syrop z buraka - przepisy
Przygotowanie syropu jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Przepis na syrop z buraka czerwonego z miodem zakłada użycie jednego dorodnego warzywa, ważącego około 200 g, najlepiej pochodzącego z uprawy ekologicznej. W ten sposób uzyska się około 100 ml syropu, który powinien być spożywany dwa razy dziennie, po jednej łyżce. Jak wygląda przepis?
- Należy zetrzeć buraka na drobnej tarce, następnie przełożyć go do garnka, dodając jedną łyżkę miodu (najlepszy będzie gryczany bądź lipowy).
- Całość trzeba dokładnie wymieszać i podgrzać na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania się, gdyż całość straci swoje lecznicze właściwości.
- Po 20 minutach podgrzewania należy odsączyć całość do buteleczki i przechowywać w lodówce.
Osoby nietolerujące miodu mogą użyć jednej płaskiej łyżki cukru. Przepis na syrop z buraka na suchy kaszel zakładu użycie cukrowej odmiany warzywa. Wystarczy jeden duży burak, o wadze około 200 g. Analogicznie, jak w poprzedniej recepturze, uda się uzyskać z niego około 100 ml syropu. Jak wygląda przepis?
- Należy dokładnie oczyścić buraka, usuwając wszystkie zielone pędy.
- Następnie pokroić go w drobną kostkę i wrzucić do garnka.
- Całość należy zalewać przegotowaną wodą do momentu, aż wszystkie części buraka się zanurzą.
- Garnek trzeba ustawić na najmniejszym palniku. Syrop gotować przez ok. 2 godziny, do momentu uzyskania brunatnej barwy.
- Po schłodzeniu konieczne jest przechowywanie go w lodówce.
Syrop z buraka cukrowego wykazuje działanie prozdrowotne, bowiem łagodzi objawy przeziębienia oraz suchego kaszlu. Z powodzeniem może być stosowany również jako zamiennik białego cukru.
Szereg cennych właściwości sprawia, że syrop z buraków jest polecany osobom, które odczuwają permanentne zmęczenie i rozkojarzenie. Może być stosowany także jako uzupełnienie diety po operacjach i zabiegach.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Świętujemy Dzień Buraka. W naszej kuchni gotuje Szymon Czerwiński
- Tyle smaku w tym buraku! Sprawdź przepisy Darii Ładochy
- Z miłości do buraka. Jasiek Kuroń i jego przepisy
Autor: Adrianna Kowalczyk
Źródło zdjęcia głównego: istetiana/Getty Images