Profilaktyka zdrowia

Prosty przepis na syrop z buraka. Dlaczego warto po niego sięgać?

Profilaktyka zdrowia

Aktualizacja:
Czerwony burak

Czerwone buraki posiadają m.in. dużą ilość kwasu foliowego, magnez, potas oraz żelazo. Warto sięgać po to warzywo i wyroby z niego, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy nasza odporność wymaga wsparcia. Świetnie sprawdzi się tutaj syrop z buraka. Jak go zrobić? Sprawdź prosty przepis.

Syrop z buraka czerwonego ma wiele prozdrowotnych właściwości. Pomaga w leczeniu m.in. anemii, kaszlu, nadciśnienia tętniczego, a nawet otyłości. Jest niskokaloryczny, a przy tym zawiera dużą ilość błonnika, który wspomaga procesy trawienne. Dostępność produktów niezbędnych do stworzenia syropu sprawia, że może być on spożywany przez cały rok.

Syrop z buraka dla dzieci i dorosłych – właściwości zdrowotne

Tzw. okresy przejściowe, czyli przełom jesieni i zimy oraz wiosny i lata, to czas w którym najmłodsi chorują najczęściej. W poważnych przypadkach, takich jak grypa lub angina, niezbędna jest wizyta u lekarza rodzinnego. Powyższe choroby najczęściej kończą się podaniem antybiotyków, ale jeśli dziecko zmaga się z lekkim przeziębieniem, warto spróbować naturalnych metod, przynajmniej na początku kuracji. Na jaki kaszel działa syrop z buraka? Warzywo jest znane ze swoich właściwości wykrztuśnych, dlatego syrop powinien być podawany podczas mokrego kaszlu. Najlepszą porą podania są godziny przedpołudniowe.

Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?Dzień Dobry TVN
wideo 2/12

Przy jakich dolegliwościach można jeszcze stosować syrop?

  • Jest on szczególnie polecany w przypadku niedokrwistości. Ze względu na dużą zawartość żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, syrop z buraka jest przeznaczony dla osób cierpiących na anemię, ponieważ bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek.
  • Syrop pozytywnie wpływa na wątrobę oraz woreczek żółciowy. Betanina, czyli czerwień buraczana, ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organu.
  • Syrop z buraka polecany jest również na przeziębienie – właściwości odżywcze łagodzą przebieg większości infekcji wirusowych.
  • Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego powinny spożywać go kobiety w ciąży oraz karmiące matki. Syrop korzystnie wpływa na rozwój płodu.
  • Syrop przyspiesza usuwanie kwasu moczowego oraz ma działanie detoksykacyjne.
  • Szereg witamin z grupy B pomaga łagodzić stany napięcia nerwowego i ogranicza negatywne działanie stresu. Jednocześnie skutecznie przeciwdziała depresji. Witaminy wzmacniają koncentrację, pamięć oraz refleks. Syrop z buraka polecany jest również osobom, które cierpią na zaburzenia snu.
  • Syrop jest zalecany kobietom w okresie menopauzy. Łagodzi bóle głowy oraz nawracające wybuchy gorąca. Wspomaga pracę serca oraz zmniejsza ciśnienie krwi.

Zastosowanie syropu z buraka cukrowego

Burak cukrowy wykorzystywany jest w przemyśle do wytwarzania sacharozy. Stanowi drugie – po trzcinie cukrowej – najważniejsze źródło białego cukru. Jakie właściwości ma syrop z buraka cukrowego? Przede wszystkim łagodzi kaszel. Stosuje się go również w przypadku chrypki i podrażnienia gardła. Należy spożywać go przynajmniej 2 razy dziennie, po jednej łyżeczce. Niewskazany jest dla osób cierpiących na cukrzycę.

Jak zrobić syrop z buraka - przepisy

Przygotowanie syropu jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Przepis na syrop z buraka czerwonego z miodem zakłada użycie jednego dorodnego warzywa, ważącego około 200 g, najlepiej pochodzącego z uprawy ekologicznej. W ten sposób uzyska się około 100 ml syropu, który powinien być spożywany dwa razy dziennie, po jednej łyżce. Jak wygląda przepis?

  1. 1Należy zetrzeć buraka na drobnej tarce, następnie przełożyć go do garnka, dodając jedną łyżkę miodu (najlepszy będzie gryczany bądź lipowy).
  2. 2Całość trzeba dokładnie wymieszać i podgrzać na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania się, gdyż całość straci swoje lecznicze właściwości.
  3. 3Po 20 minutach podgrzewania należy odsączyć całość do buteleczki i przechowywać w lodówce.

Osoby nietolerujące miodu mogą użyć jednej płaskiej łyżki cukru. Przepis na syrop z buraka na suchy kaszel zakładu użycie cukrowej odmiany warzywa. Wystarczy jeden duży burak, o wadze około 200 g. Analogicznie, jak w poprzedniej recepturze, uda się uzyskać z niego około 100 ml syropu. Jak wygląda przepis?

  1. 1Należy dokładnie oczyścić buraka, usuwając wszystkie zielone pędy.
  2. 2Następnie pokroić go w drobną kostkę i wrzucić do garnka.
  3. 3Całość należy zalewać przegotowaną wodą do momentu, aż wszystkie części buraka się zanurzą.
  4. 4Garnek trzeba ustawić na najmniejszym palniku. Syrop gotować przez ok. 2 godziny, do momentu uzyskania brunatnej barwy.
  5. 5Po schłodzeniu konieczne jest przechowywanie go w lodówce.

Syrop z buraka cukrowego wykazuje działanie prozdrowotne, bowiem łagodzi objawy przeziębienia oraz suchego kaszlu. Z powodzeniem może być stosowany również jako zamiennik białego cukru.

Szereg cennych właściwości sprawia, że syrop z buraków jest polecany osobom, które odczuwają permanentne zmęczenie i rozkojarzenie. Może być stosowany także jako uzupełnienie diety po operacjach i zabiegach.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adrianna Kowalczyk

Źródło zdjęcia głównego: istetiana/Getty Images

Pozostałe wiadomości