Sezon na szparagi rozpoczęty. Ulubione przepisy zdradza Daria Ładocha

Daria Ładocha ze szparagami
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sezon na szparagi trwa tak krótko, że nie ma się co zastanawiać – lepiej najeść się na zapas. Tym bardziej, że zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego i co najważniejsze, mają niewiele kalorii. Można więc bezkarnie usmażyć je na dużej ilości masła lub posypać solidną porcją parmezanu. Daria Ładocha pokazuje, jak zrobić ze szparagami szakszukę, risotto, botwinkę i makaron z łososiem. Poznaj jej sprawdzone przepisy.

Szakszuka ze szparagami, pomidorami i kolendrą

Składniki na szakszukę ze szparagami, pomidorami i kolendrą

  • 3 pomidory obrane ze skórki
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • garść kolendry
  • 4 szparagi zielone
  • sól, pieprz
  • szczypta oregano
  • 1 łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
  • 1 chili

Jak przyrządzić szakszukę ze szparagami, pomidorami i kolendrą:

Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotkę drobno posiekaną. Następnie dodaj pomidory pokrojone w drobną kostkę. Pomidory smaż, aż odparuje z nich woda.

Szparagi pokrój na mniejsze kawałki odrywając końcówkę. Następnie wbij jajka, dodaj chili i ułóż na jajkach kawałki szparagów. Dodaj sól, pieprz oraz oregano. Przykryj przykrywką i zmniejsz ogień. Na koniec podsyp migdałami oraz kolendrą.

Risotto ze szparagami, szpinakiem i świeżym oregano

Składniki na risotto ze szparagami, szpinakiem i świeżym oregano

  • pęczek szparagów
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • garść liści szpinaku (200 g)
  • 1 l bulionu z warzyw
  • szklanka ryżu arborio
  • 2 łyżki masła
  • świeże oregano
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • skórka z cytryny

Jak przyrządzić risotto ze szparagami, szpinakiem i świeżym oregano

Na głębokiej patelni rozgrzej jedną łyżkę masła. Podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj ryż i chwilę podsmażaj wraz z przyprawami. Następnie dodaj pierwszą partię bulionu i przykryj.

W tym czasie przygotuj szparagi. Oderwij końcówkę i pokrój szparagi na mniejsze kawałki. Dodaj do risotto wraz ze szpinakiem. Podlej kolejną porcją bulionu i powtarzaj tę czynność, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj ser oraz drugą łyżkę masła. Posyp skórką z cytryny i dodaj świeże oregano.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Botwinka ze szparagami

Składniki na botwinkę ze szparagami

  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • włoszczyzna: por, marchew, seler, pietruszka
  • 1 l wywaru z jarzyn
  • 1 szklanka zakwasu z buraka
  • pęczek botwinki z dużymi buraczkami
  • paczka szparagów
  • sok z kiszonych buraków
  • koperek
  • 4 ziemniaki
  • 100 ml śmietany
  • 2 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 buraki (opcjonalnie)

Jak przyrządzić botwinkę ze szparagami:

W garnku podsmaż oliwę i zeszklij cebulę. Botwinkę obierz ze skórki i pokrój na plasterki, łodygi pokrój na mniejsze kawałki oraz liście. Jeśli twój pęczek ma małe buraki, to dodatkowo obierz ze skórki buraki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z włoszczyzną.

Do garnka dodaj włoszczyznę oraz buraki, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość bulionem. Dodaj również obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Do garnka również dolej zakwas i gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i dopraw sokiem z buraków, solą i pieprzem. Na koniec dodaj zahartowaną śmietanę i dodaj koperek.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Makaron z łososiem i szparagami oraz pomidorkami cherry i fetą

Składniki na makaron z łososiem i szparagami oraz pomidorkami cherry i fetą

  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 150 g makaronu pappardelle
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g pomidorków cherry
  • 150 ml śmietany 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • garść liści bazylii
  • 250 g łososia bez skóry świeżego
  • 50 g sera feta

Jak przyrządzić makaron z łososiem i szparagami oraz pomidorkami cherry i fetą

Makaron ugotuj zgdonie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. Odcedź i zostaw ½ szklanki wody, z której gotował się makaron.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż łososia z obu tron i odstaw na talerz. Na tej samej patelni podsmaż czosnek drobno posiekany i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Dodaj pomidorki cherry przekrojone na połówki. Dodaj makaron i wodę z makaronu i całość wymieszaj.

Dopraw solą i pieprzem i dodaj śmietankę. Na koniec dodaj łososia, posyp ziołami i dodaj ser feta pokruszony.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Majowa kuchnia Andrzeja Polana. Oto przepisy na botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą" i roladę z indyka

Dania dla cierpiących na syndrom jelita drażliwego. Wypróbuj przepisy dietetyczki

Tort komunijny - jak samodzielnie go wykonać i ozdobić, by zaskoczyć całą rodzinę?

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości