Szakszuka ze szparagami, pomidorami i kolendrą
Składniki na szakszukę ze szparagami, pomidorami i kolendrą
- 3 pomidory obrane ze skórki
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- garść kolendry
- 4 szparagi zielone
- sól, pieprz
- szczypta oregano
- 1 łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
- 1 chili
Jak przyrządzić szakszukę ze szparagami, pomidorami i kolendrą:
Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotkę drobno posiekaną. Następnie dodaj pomidory pokrojone w drobną kostkę. Pomidory smaż, aż odparuje z nich woda.
Szparagi pokrój na mniejsze kawałki odrywając końcówkę. Następnie wbij jajka, dodaj chili i ułóż na jajkach kawałki szparagów. Dodaj sól, pieprz oraz oregano. Przykryj przykrywką i zmniejsz ogień. Na koniec podsyp migdałami oraz kolendrą.
Risotto ze szparagami, szpinakiem i świeżym oregano
Składniki na risotto ze szparagami, szpinakiem i świeżym oregano
- pęczek szparagów
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- garść liści szpinaku (200 g)
- 1 l bulionu z warzyw
- szklanka ryżu arborio
- 2 łyżki masła
- świeże oregano
- 30 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
- skórka z cytryny
Jak przyrządzić risotto ze szparagami, szpinakiem i świeżym oregano
Na głębokiej patelni rozgrzej jedną łyżkę masła. Podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj ryż i chwilę podsmażaj wraz z przyprawami. Następnie dodaj pierwszą partię bulionu i przykryj.
W tym czasie przygotuj szparagi. Oderwij końcówkę i pokrój szparagi na mniejsze kawałki. Dodaj do risotto wraz ze szpinakiem. Podlej kolejną porcją bulionu i powtarzaj tę czynność, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj ser oraz drugą łyżkę masła. Posyp skórką z cytryny i dodaj świeże oregano.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Botwinka ze szparagami
Składniki na botwinkę ze szparagami
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- włoszczyzna: por, marchew, seler, pietruszka
- 1 l wywaru z jarzyn
- 1 szklanka zakwasu z buraka
- pęczek botwinki z dużymi buraczkami
- paczka szparagów
- sok z kiszonych buraków
- koperek
- 4 ziemniaki
- 100 ml śmietany
- 2 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 buraki (opcjonalnie)
Jak przyrządzić botwinkę ze szparagami:
W garnku podsmaż oliwę i zeszklij cebulę. Botwinkę obierz ze skórki i pokrój na plasterki, łodygi pokrój na mniejsze kawałki oraz liście. Jeśli twój pęczek ma małe buraki, to dodatkowo obierz ze skórki buraki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z włoszczyzną.
Do garnka dodaj włoszczyznę oraz buraki, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość bulionem. Dodaj również obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Do garnka również dolej zakwas i gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i dopraw sokiem z buraków, solą i pieprzem. Na koniec dodaj zahartowaną śmietanę i dodaj koperek.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Makaron z łososiem i szparagami oraz pomidorkami cherry i fetą
Składniki na makaron z łososiem i szparagami oraz pomidorkami cherry i fetą
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 150 g makaronu pappardelle
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 g pomidorków cherry
- 150 ml śmietany 30%
- 3 ząbki czosnku
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- garść liści bazylii
- 250 g łososia bez skóry świeżego
- 50 g sera feta
Jak przyrządzić makaron z łososiem i szparagami oraz pomidorkami cherry i fetą
Makaron ugotuj zgdonie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. Odcedź i zostaw ½ szklanki wody, z której gotował się makaron.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż łososia z obu tron i odstaw na talerz. Na tej samej patelni podsmaż czosnek drobno posiekany i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Dodaj pomidorki cherry przekrojone na połówki. Dodaj makaron i wodę z makaronu i całość wymieszaj.
Dopraw solą i pieprzem i dodaj śmietankę. Na koniec dodaj łososia, posyp ziołami i dodaj ser feta pokruszony.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Dania dla cierpiących na syndrom jelita drażliwego. Wypróbuj przepisy dietetyczki
Tort komunijny - jak samodzielnie go wykonać i ozdobić, by zaskoczyć całą rodzinę?
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha