Burgery z boćwiną
Składniki na burgery z boćwiną:
- plaster imbiru
- łyżeczka szczypiorku
- łyżka kopru
- łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki oleju rzepakowego
- łyżeczka sezamu
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- garść boćwiny
- 1 duża marchew
- łyżeczka mąki ryżowej
- parę listków kolendry
Jak przyrządzić burgery z boćwiną?
- Umytą boćwinę drobno posiekać, poddusić w odrobinie wody, odsączyć. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu i zmielić blenderem lub maszynką do mielenia mięsa.
- Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i formować burgery. Piec ok 30 min w 180 st. C, przełożyć na 2 stronę i piec jeszcze 5 min.
Papryka faszerowana soczewicą
Składniki na paprykę faszerowaną soczewicą:
- 3 kolory papryk
- 100 ryżu dzikiego
- 100 g soczewicy zielonej
- 50 g parmezanu
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki babki płesznik
- ulubione przyprawy
Jak przygotować paprykę faszerowaną soczewicą?
- Ugotować ryż i soczewicę według wskazań na opakowaniu. Wymieszać ryż i soczewicę z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, parmezanem startym drobno, babką płesznik i przyprawami.
- Papryki przekroić na pół, nadziać farszem i zapiekać w nagrzanym do 180 st piekarniku 25-30 minut.
Koktajl imbirowy z bananem i ananasem
Składniki na koktajl imbirowy z bananem i ananasem:
- 2 plastry świeżego ananasa
- ½ zielonego banana
- 1 szklanka wody
- kawałek imbiru
- parę listków mięty
- sok z 1 cytryny
Tofu lub wołowina z makaronem z cukinii
Składniki na tofu lub wołowine z makaronem z cukinii:
- 100 g tofu wędzonego/wołowiny
- 300 g cukinii
- 5 pomidorów koktajlowych
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- 1/3 pęczka świeżego koperku
Jak przyrządzić tofu lub wołowinę z makaronem z cukinii?
- Na patelni usmaż mięso/tofu w kawałkach na minimalnej ilości tłuszczu, dodając ulubione przyprawy. Obierz cukinię i pokrój ją na cienkie i długie paski.
- Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę i krótko podduś cukinię, do czasu, aż zmięknie. Na samym końcu dopraw do smaku.
- "Makaron" z cukinii wyłóż do miseczki, dodaj mięso, pokrojone pomidorki, rzodkiewkę i posiekany koperek.
Sałatka z granatem i komosą ryżową
Składniki na sałatkę z granatem i komosą ryżową:
- 3 garści młodego szpinaku
- 3 łyżki ziaren granatu
- 1/3 czerwonej papryki
- 50 g komosy ryżowej
- 10 g oliwy z oliwek
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 plastry fety
- ulubione przyprawy
Jak przyrządzić sałatkę z granatem i komosą ryżową?
Komosę ugotuj według wskazań na opakowaniu. Na talerz wyłóż szpinak, komosę, paprykę pokrojoną w kostkę, ziarenka granatu, fetę pokrojoną w kostkę i uprażone pestki dyni. Polej oliwą i posyp ulubionymi przyprawami.
Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem
Składniki na sałatkę z wędzoną makrelą i jajkiem:
- 2 garści miksu sałat
- 2 łyżki kapar
- ½ wędzonej makreli
- 5 pomidorów koktajlowych
- 3 suszone pomidory w oleju
- 2 jajka przepiórcze
- 1 łyżka sezamu
- ulubione przyprawy
- 2 kromki chleba orkiszowego
Jak przyrządzić sałatkę z wędzoną makrelą i jajkiem?
- Ugotuj jajka. Makrelę obierz z ości i skóry, ale pozostaw jak największe kawałki. Na sałatę wyłóż pomidorki, kapary, makrelę, ugotowane jajka przekrojone na połówki, pokrojone w paseczki suszone pomidory, uprażony sezam.
- Posyp ulubionymi przyprawami. Podawaj z pieczywem orkiszowym.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Tort komunijny - jak samodzielnie go wykonać i ozdobić, by zaskoczyć całą rodzinę?
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Hanna Stolińska
podziel się: