Przepisy kulinarne

Dania dla cierpiących na syndrom jelita drażliwego. Wypróbuj przepisy dietetyczki

Hanna Stolińska o daniach dla cierpiących na syndrom jelita drażliwego

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Dania dla cierpiących na syndrom jelita drażliwego. Wypróbuj przepisy dietetyczki

Hanna Stolińska o daniach dla cierpiących na syndrom jelita drażliwego

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Jak można pomóc sobie dietą przy syndromie jelita drażliwego? Jakie są zasady diety FODMAP? O tym w naszej kuchni opowiada dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Poznaj jej przepisy na burgery z boćwiną, paprykę faszerowaną soczewicą, tofu lub wołowinę z makaronem z cukinii, koktajl imbirowy z bananem i ananasem oraz sałatki: z granatem i komosą ryżową oraz z wędzoną makrelą i jajkiem.

Burgery z boćwiną

Składniki na burgery z boćwiną:

  • plaster imbiru
  • łyżeczka szczypiorku
  • łyżka kopru
  • łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki oleju rzepakowego
  • łyżeczka sezamu
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • garść boćwiny
  • 1 duża marchew
  • łyżeczka mąki ryżowej
  • parę listków kolendry

Jak przyrządzić burgery z boćwiną?

  1. Umytą boćwinę drobno posiekać, poddusić w odrobinie wody, odsączyć. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu i zmielić blenderem lub maszynką do mielenia mięsa. 
  2. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i formować burgery. Piec ok 30 min w 180 st. C, przełożyć na 2 stronę i piec jeszcze 5 min.

Papryka faszerowana soczewicą

Składniki na paprykę faszerowaną soczewicą:

  • 3 kolory papryk
  • 100 ryżu dzikiego
  • 100 g soczewicy zielonej
  • 50 g parmezanu
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki babki płesznik
  • ulubione przyprawy

Jak przygotować paprykę faszerowaną soczewicą?

  1. Ugotować ryż i soczewicę według wskazań na opakowaniu. Wymieszać ryż i soczewicę z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, parmezanem startym drobno, babką płesznik i przyprawami. 
  2. Papryki przekroić na pół, nadziać farszem i zapiekać w nagrzanym do 180 st piekarniku 25-30 minut.

Koktajl imbirowy z bananem i ananasem

Składniki na koktajl imbirowy z bananem i ananasem:

  • 2 plastry świeżego ananasa 
  • ½ zielonego banana
  • 1 szklanka wody
  • kawałek imbiru
  • parę listków mięty
  • sok z 1 cytryny

Zmiksuj składniki na koktajl.

Tofu lub wołowina z makaronem z cukinii

Składniki na tofu lub wołowine z makaronem z cukinii:

  • 100 g tofu wędzonego/wołowiny
  • 300 g cukinii
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1/3 pęczka świeżego koperku

Jak przyrządzić tofu lub wołowinę z makaronem z cukinii?

  1. Na patelni usmaż mięso/tofu w kawałkach na minimalnej ilości tłuszczu, dodając ulubione przyprawy. Obierz cukinię i pokrój ją na cienkie i długie paski. 
  2. Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę i krótko podduś cukinię, do czasu, aż zmięknie. Na samym końcu dopraw do smaku. 
  3. "Makaron" z cukinii wyłóż do miseczki, dodaj mięso, pokrojone pomidorki, rzodkiewkę i posiekany koperek.

Sałatka z granatem i komosą ryżową

Składniki na sałatkę z granatem i komosą ryżową:

  • 3 garści młodego szpinaku
  • 3 łyżki ziaren granatu
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 50 g komosy ryżowej
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 plastry fety
  • ulubione przyprawy

Jak przyrządzić sałatkę z granatem i komosą ryżową?

Komosę ugotuj według wskazań na opakowaniu. Na talerz wyłóż szpinak, komosę, paprykę pokrojoną w kostkę, ziarenka granatu, fetę pokrojoną w kostkę i uprażone pestki dyni. Polej oliwą i posyp ulubionymi przyprawami.

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem

Składniki na sałatkę z wędzoną makrelą i jajkiem:

  • 2 garści miksu sałat
  • 2 łyżki kapar
  • ½ wędzonej makreli
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 3 suszone pomidory w oleju
  • 2 jajka przepiórcze
  • 1 łyżka sezamu
  • ulubione przyprawy
  • 2 kromki chleba orkiszowego

Jak przyrządzić sałatkę z wędzoną makrelą i jajkiem?

  1. Ugotuj jajka. Makrelę obierz z ości i skóry, ale pozostaw jak największe kawałki. Na sałatę wyłóż pomidorki, kapary, makrelę, ugotowane jajka przekrojone na połówki, pokrojone w paseczki suszone pomidory, uprażony sezam. 
  2. Posyp ulubionymi przyprawami. Podawaj z pieczywem orkiszowym.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Majowa kuchnia Andrzeja Polana. Oto przepisy na botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą" i roladę z indyka

Mięsny groszek, pszenne taco, salsa verde i burgery drobiowo-krewetkowe. Oto grillowane przysmaki na majówkę

Tort komunijny - jak samodzielnie go wykonać i ozdobić, by zaskoczyć całą rodzinę?

Źródło: Hanna Stolińska |
Co sądzisz o tym artykule?
69
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
2
06.05.2021
gosc 111
a gdzie film
05.05.2021
gosc 111
przecież to proste na diecie keto jem to samo wszystko sprowadza się do jednego nie jeść pszenicy, tylko że jestem po adaptacji i czasami pozwalam sobie na takie dodatki jak ryż dziki czy soczewice, trochę tłuszczu w rybie albo pomidorach suszonych normalna ketoza a tak ta Pani krzyczała na keto a wszystkim dają to samo jeść co na ketozie, nawet babka płesznik stosują . wiadomo że nie obżeram się w niezdrowe wędliny czy tłuszcz jak niektórzy sportowcy na youtube przesadaają ale avokado i zdrowe tłuszcze i iięso od rzeźnika to efekt diety murowany , zróbcie sobie dietę ludzie bez węglowodanów i cukru i nie trzeba wam dietetyka