Kurczak w kolorowych warzywach - przepis krok po kroku
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- masło klarowane do smażenia
- papryka ostra, papryka słodka
- cytryna
- kolendra mielona
- oregano
- kolorowe marchewki
- pęczek rzodkiewek
- 150 g fasolki zielonej
- por
- 250 g sera mascarpone
- 3 jajka
- 200 g sera mozzarella
Sposób przygotowania kurczaka w kolorowych warzywach
- Kurczaki pozbawiamy skóry, obtaczamy w przyprawach i przesmażamy na maśle na złoty kolor.
- Na tym samym maśle przesmażamy same skórki też na bardzo chrupiąco i odstawiamy.
- Do kurczaka dodajemy por i smażymy chwilę, następnie podlewamy rosołem i dusimy do miękkości.
- Jajka mieszamy z mascarpone, serem mozzarella tartą.
- Uduszonego kurczaka zalewamy masą i wstawiamy do zapieczenia w piekarniku.
- Marchewki, rzodkiewkę i fasolkę przesmażamy na maśle i wykładamy na wierzch naszego zapieczonego kurczaka.
Zobacz także:
- Dania z kurczaka według przepisów Sebastiana Olmy
- Kurczak w pistacjach - przepis Andrzeja Polana
- Pieczony kurczak w sosie z jabłek i aronii. Pomysł na aromatyczny, wytrawny obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: