Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego

Lubisz kaszę? Jeśli tak, to dzisiejsze przepisy Piotra Kucharskiego są dla Ciebie. Przygotuj cebule faszerowane kaszą gryczaną, zapiekankę jaglaną, paprykarz z kaszą mazurską lub mleko owsiane z orzechami laskowymi.

Cebule faszerowane kaszą gryczaną

Składniki:

  • 6 cebul średniej wielkości
    • 200 g palonej kaszy gryczanej
      • 5-6 pieczarek
        • masło
          • sól i pieprz
            • 24 cienkie plasterki boczku

              Sposób przygotowania:

              Cebule obrać i wyciąć środki, aby zostały tylko 2-3 zewnętrzne warstwy. Resztę cebuli posiekać i podsmażyć na maśle aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem smażyć. Dodać kaszę gryczaną i razem ponownie przesmażyć. Przyprawić solą i pieprzem i podlać odrobiną wody. Gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka. Farsz naładować do środka cebul. Każdą przykryć odciętą częścią i owinąć w cztery plasterki boczku. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na 30-40 minut.

              Tomasz Urbanek/East News

              Zapiekanka jaglana

              Składniki:

              • 200 g kaszy jaglanej
                • oliwa z oliwek
                  • 3-4 łyżki masła
                    • 5 łyżek mleka
                      • 2 pory
                        • 5 ząbków czosnku
                          • 600 g mrożonego szpinaku w liściach
                            • 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
                              • gałka muszkatołowa
                                • sól i pieprz
                                  • 100 g tartego parmezanu

                                    Sposób przygotowania:

                                    Kaszę podprażyć na suchej patelni aż zacznie pachnieć orzechami, zalać wodą i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Gotować na wolnym ogniu, w trakcie przyprawić solą. Po ugotowaniu odłożyć 2/3 kaszy a do reszty dodać masło i mleko, a następnie zmiksować i wymieszać obie kasze.

                                    Na osobnej patelni podsmażyć drobno pokrojone pory z czosnkiem. Gdy będą miękkie dodać szpinak i dusić na małym ogniu. Pod koniec dodać pokruszony ser pleśniowy. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

                                    W naczyniu do zapiekania ułożyć na spód warstwę szpinaku, na niej ułożyć warstwę kaszy, ponownie warstwę szpinaku i kaszy. Wierzch posypać tartym parmezanem. Wstawić do zapieczenia na 30-40 minut.

                                    Paprykarz z kaszą mazurską

                                    Składniki:

                                    • 200 g ugotowanej kaszy mazurskiej
                                      • 1 cebula
                                        • 2 ząbki czosnku
                                          • 1 czerwona papryka
                                            • kawałek marchewki
                                              • kawałek selera
                                                • kawałek korzenia pietruszki
                                                  • oliwa z oliwek
                                                    • sól i pieprz
                                                      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                                                        • szczypta ostrej papryki
                                                          • 200 ml przecieru pomidorowego
                                                            • 200 g wędzonego dorsza
                                                              • 2 łyżeczki kaparów

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz warzywa korzeniowe starte na tarce o grubych oczkach. Całość poddusić aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodać łyżeczkę papryki i szczyptę ostrej papryki. Przesmażyć około minuty. Dodać przecier pomidorowy i dusić całość aż sos zgęstnieje. Dodać połowę kaszy oraz połowę mięsa ryby. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać resztę kaszy, ryby oraz kapary. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z pieczywem.

                                                                Tomasz Urbanek/East News

                                                                Mleko owsiane z orzechami laskowymi

                                                                Składniki:

                                                                • 100 g płatków owsianych
                                                                  • 10 orzechów laskowych bez skórki
                                                                    • 1 litr wody
                                                                      • 2 łyżki oleju z pestek winogron
                                                                        • szczypta soli
                                                                          • gaza do przecedzenia mleka

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Płatki owsiane i posiekane orzechy zalewam 300 ml wody i odstawiam na 2 godziny do nasiąknięcia. Następnie przekładam do blendera i miksuję na wysokich obrotach około 1 minutę. Po tym czasie uzupełniam wodę, dodaję olej i sól. Ponownie miksuję 1 minutę. Całość cedzę przez złożoną 2/3-krotnie gazę.

                                                                            Zobacz też:

                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                            Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości