Tatar ze śledzia z avocado
Składniki:
- 1 dojrzałe avocado haas
- 1 jabłko
- 2 płaty śledzia a la matias
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szalotka
- ziarna sezamu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól i pieprz
- ostra mielona papryka
- 2-3 łyżki czarnych wydrylowanych oliwek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przed przygotowaniem dania śledzie moczymy w wodzie około 3-4 h. Po dwóch godzinach zmieniamy wodę.
- Szalotkę, jabłko i avocado obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miseczki skropić cytryną, dodać olej sezamowy i oliwę z oliwek.
- Dorzucić do całości pokrojonego śledzia i oliwki. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Posypać sezamem
- Serwować na grzance tostowej.
Tatar z koprem i szczypiorkiem
Składniki:
- 2 płaty śledzia a'la matias
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanego ogórka konserwowego
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Sok z połowy cytryny
- ½ łyżeczki octu ryżowego
Marynata do śledzia:
Składniki:
- 150 ml octu winnego
- 1 łyżka cebuli
- 5 goździków
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania:
- Przed przygotowaniem dania śledzie moczymy w wodzie około 3-4 h. Po dwóch godzinach zmieniamy wodę.
- Śledzie marynujemy 12 h w marynacie.
- Wyjmujemy i osuszamy. Kroimy w kosteczkę i dodajemy pozostałe składniki. Całość dobrze mieszkamy. Serwujemy na ciemnym chlebie razowym.
Śledź w sosie salsa
Składniki:
- 4 płaty śledzi a la matias
- 1 cebula
- 1 papryka żółta
- 1 marchewka
- 3-4 krążki ananasa z puszki
- 250 ml pomidorowej passaty
- 2 łyżki keczupu
- 1 nieduży pomidor
- 50 ml soku z ananasa
- 25 ml octu ryżowego
- sól i pieprz
- papryczka chili
- liść laurowy i ziele angielskie
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Marynata do śledzia:
Składniki:
- 100 ml octu spirytusowego
- ½ litra wody
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
- Przed przygotowaniem dania śledzie moczymy w wodzie około 3-4 h. Po dwóch godzinach zmieniamy wodę.
- Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Obsmażamy 3-4 minuty. Dodajemy czosnek, pokrojoną paprykę, marchewkę, pomidora i ananasa w kosteczkę. Następnie dodajemy do warzyw passatę, keczup i 2-3 łyżki zalewy z ananasa. Wrzucamy liść, ziele angielskie, papryczkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy około 5 minut.
- Po wystygnięciu układamy warstwowo – śledz - marynata.
Smażony świeży śledź w płatkach owsianych
Składniki na sałatkę:
- 12 młodych ziemniaków (małych)
- 50 g jarmużu
- 1/2 świeżego ogórka przeciętego na pół bez nasion
- pół pęczka cienkiego szczypiorku
Sałatka: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (około 12 minut). Dodać jarmuż i ogórki około 3 minuty przed ugotowaniem ziemniaków. Dobrze odcedzić i odłożyć do miseczki.
Składniki na dressing:
- łyżka białego octu balsamicznego
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- Sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Dressing: Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki do śledzia:
- 2 garści płatków owsianych
- sól i pieprz
- 3 świeże śledzie
- 2 łyżki musztardy angielskiej
- 30 g masła
- łyżka oliwy
- ćwiartki cytryny do serwowania
Śledź: Na talerzu wymieszać płatki owsiane, sól i pieprz. Posmarować obie strony każdego fileta śledzia odrobiną musztardy. Następnie obtoczyć płatkami owsianymi. Rozgrzać patelnię, dodać masło i oliwę. Obsmażyć każdego fileta około 2 minuty z każdej strony. Następnie odsączyć tłuszcz na talerzu na papierze kuchennym.
Sposób przygotowania:
- Wlać do wcześniej ugotowanych warzyw dressing.
- Śledzie podawać z sałatką i ćwiartkami cytryny.
Śledź w sosie chrzanowym
Składniki:
- 4 śledzi a'la matias
Składniki na sos:
- 1 cebula czosnkowa
- 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika
- 200 ml jogurt typu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- 1 łyżka octu ryżowego
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać wszystkie składniki do sosu.
- Na końcu dodajemy pokrojone śledzie i ponownie mieszamy.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz też:
Kanapka "fish burger" i inne morskie przepisy. Jak zrobić je w domu?
Karnawał w kuchni - przepisy na słodkie i wytrawne przekąski
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto