Przepisy kulinarne

Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy 

Przepisy kulinarne

Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy 

Z deserów lubisz najbardziej śledzie? To znak, że te przepisy są dla Ciebie. Grzegorz Zawierucha zaproponował dziś kilka ciekawych przepisów. Przygotuj: tatara ze śledzia, marynowanego w sosie salsa lub smażonego. 

Tatar ze śledzia z avocado

Składniki:

  • 1 dojrzałe avocado haas
  • 1 jabłko
  • 2 płaty śledzia a la matias
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szalotka
  • ziarna sezamu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól i pieprz
  • ostra mielona papryka
  • 2-3 łyżki czarnych wydrylowanych oliwek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przed przygotowaniem dania śledzie moczymy w wodzie około 3-4 h. Po dwóch godzinach zmieniamy wodę.
  2. Szalotkę, jabłko i avocado obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miseczki skropić cytryną, dodać olej sezamowy i oliwę z oliwek.
  3. Dorzucić do całości pokrojonego śledzia i oliwki. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Posypać sezamem
  4. Serwować na grzance tostowej.

Tatar z koprem i szczypiorkiem

Składniki:

  • 2 płaty śledzia a'la matias
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego ogórka konserwowego
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki octu ryżowego

Marynata do śledzia:

Składniki:

  • 150 ml octu winnego
  • 1 łyżka cebuli
  • 5 goździków
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy

Sposób przygotowania:

  1. Przed przygotowaniem dania śledzie moczymy w wodzie około 3-4 h. Po dwóch godzinach zmieniamy wodę.
  2. Śledzie marynujemy 12 h w marynacie.
  3. Wyjmujemy i osuszamy. Kroimy w kosteczkę i dodajemy pozostałe składniki. Całość dobrze mieszkamy. Serwujemy na ciemnym chlebie razowym.

Śledź w sosie salsa

Składniki:

  • 4 płaty śledzi a la matias
  • 1 cebula
  • 1 papryka żółta
  • 1 marchewka
  • 3-4 krążki ananasa z puszki
  • 250 ml pomidorowej passaty
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 nieduży pomidor
  • 50 ml soku z ananasa
  • 25 ml octu ryżowego
  • sól i pieprz
  • papryczka chili
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Marynata do śledzia:

Składniki:

  • 100 ml octu spirytusowego
  • ½ litra wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Przed przygotowaniem dania śledzie moczymy w wodzie około 3-4 h. Po dwóch godzinach zmieniamy wodę.
  2. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Obsmażamy 3-4 minuty. Dodajemy czosnek, pokrojoną paprykę, marchewkę, pomidora i ananasa w kosteczkę. Następnie dodajemy do warzyw passatę, keczup i 2-3 łyżki zalewy z ananasa. Wrzucamy liść, ziele angielskie, papryczkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy około 5 minut.
  3. Po wystygnięciu układamy warstwowo – śledz - marynata.

Smażony świeży śledź w płatkach owsianych

Składniki na sałatkę:

  • 12 młodych ziemniaków (małych)
  • 50 g jarmużu
  • 1/2 świeżego ogórka przeciętego na pół bez nasion
  • pół pęczka cienkiego szczypiorku

Sałatka: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (około 12 minut). Dodać jarmuż i ogórki około 3 minuty przed ugotowaniem ziemniaków. Dobrze odcedzić i odłożyć do miseczki.

Składniki na dressing:

  • łyżka białego octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • Sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
Dressing: Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki do śledzia:

  • 2 garści płatków owsianych
  • sól i pieprz
  • 3 świeże śledzie
  • 2 łyżki musztardy angielskiej
  • 30 g masła
  • łyżka oliwy
  • ćwiartki cytryny do serwowania
Śledź: Na talerzu wymieszać płatki owsiane, sól i pieprz. Posmarować obie strony każdego fileta śledzia odrobiną musztardy. Następnie obtoczyć płatkami owsianymi. Rozgrzać patelnię, dodać masło i oliwę. Obsmażyć każdego fileta około 2 minuty z każdej strony. Następnie odsączyć tłuszcz na talerzu na papierze kuchennym.

Sposób przygotowania:

  1. Wlać do wcześniej ugotowanych warzyw dressing.
  2. Śledzie podawać z sałatką i ćwiartkami cytryny.

Śledź w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 4 śledzi a'la matias

Składniki na sos:

  • 1 cebula czosnkowa
  • 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika
  • 200 ml jogurt typu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać wszystkie składniki do sosu. 
  2. Na końcu dodajemy pokrojone śledzie i ponownie mieszamy.


Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Zobacz też: 

Kanapka "fish burger" i inne morskie przepisy. Jak zrobić je w domu?

Karnawał w kuchni - przepisy na słodkie i wytrawne przekąski 

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski

Co sądzisz o tym artykule?
64
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0