Kanapka „Fish Burger” ze smażonym śledziem, majonezem ostrygowym, warzywami i awokado
Składniki:
- 500 g świeżych filetów śledziowych
- sól morska w młynku
- czarny pieprz
- 3 awokado
- 2 cytryny
- 1 papryczka chili
- 50 g świeżej kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g majonezu
- 3 ostrygi
- 1 bagietka pszenna
- 2 pomidory malinowe
- 1 sałata masłowa
- kilka łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety śledziowe posyp solą i czarnym pieprzem, obtocz w mące i smaż na oleju po około 2 minuty z każdej strony. Zdejmij, posyp lekko solą i przełóż na papierowy ręcznik. Awokado obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, dodaj posiekane czerwone chili, kolendrę i odrobinę oliwy z oliwek. Majonez wymieszaj z posiekanymi ostrygami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pszenną przekrój wzdłuż, połóż na suchą patelnię grillową i lekko stostuj. Jedną część bagietki posmaruj majonezem ostrygowym, dodaj plastry pomidora, liście sałaty masłowej, posiekane awokado i smażone kawałki śledzia.
Zobacz także: Przepis na śledzie po grecku
Dorsz Skrei pieczony w sezamie, sosie sojowym i miodzie gryczanym z sałatką krewetkową z ogórkiem i pikantnym sosem jogurtowym
Składniki:
- 100 g czarnego sezamu
- 100 g białego sezamu
- 500 g filetu z dorsza
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 100 ml miodu gryczanego
- 2 limonki
Sałatka:
- 2 zielone ogórki
- 4 sałaty rzymskie „baby”
- 1 pęczek rzodkiewki
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 100 g świeżego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 500 g krewetek 16/20
- 1 pęczek cebulki dymki
Przygotowanie:
Czarny i jasny sezam spraż na suchej patelni. Filet dorsza zamocz na około 5 minut w sosie sojowym i odstaw do lodówki. Po wyjęciu przełóż na dno żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 8 minut. Następnie wyjmij i posmaruj miodem gryczanym za pomocą pędzla oraz posyp sprażonym sezamem. Temperaturę piekarnika zwiększ do 220 st. C i wstaw rybę na około 3-4 minuty, aby tylko ładnie się zarumieniła. Po wyjęciu zetrzyj na wierzch ryby skórkę z limonki. Sałatka: ogórka obierz ze skóry, wytnij środek i pokrój w małą kostkę. Sałatę rzymską pokrój w paski, rzodkiewki potnij na ćwiartki. Wymieszaj jogurt z pieprzem cayenne, posiekanym koperkiem i czosnkiem. Krewetki sparz w gorącej wodzie przez około 2 minuty. Wszystkie składniki razem wymieszaj, polej sosem i na wierzch posyp posiekaną cebulką dymką.
Zobacz także: Dorsz pieczony – jak zrobić? Przepis na pyszny filet i polędwicę
Sandacz w papilotach z cytrusami, koprem włoskim i sosem vinaigrette na bazie octu z kwiatów czarnego bzu
Składniki na 4 porcje:
- 1 sandacz w całości (około 1 kg)
- sól morska w młynku
- czarny pieprz
- 100 g świeżej mięty
- 2 cytryny
- 2 pomarańcze
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 4 jaja
- 1 łyżka masła
- 100 g cukru
- 50 ml octu z kwiatów czarnego bzu
- 200 ml oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Sandacza wyczyść z łusek, odetnij płetwy i skrzela, posyp solą od środka i włóż liście mięty z odrobiną masła. Na pergaminie ułóż pokrojone w plastry cytryny i pomarańczy, następnie dodaj tymianek i plastry kopru włoskiego. Całość polej oliwą z oliwek i posyp solą oraz pieprzem. Na wierzch ułóż sandacza i zwiń papier „od góry” do dołu. Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 25 minut (czas pieczenia zależy również od wielkości ryby). W metalowej misce wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj ocet z kwiatów czarnego bzu i cały czas mieszając dodawaj małym strumykiem olej z pestek winogron. Na koniec dodaj posiekaną miętę i szczyptę soli. Po wyjęciu ryby z piekarnika przełóż ją na półmisek i delikatnie odetnij wierzch, następnie polej sosem vinaigrette.
Zobacz także: Przepis na sandacza. Jak szybko przygotować sandacza z patelni i piekarnika?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN