Kanapka "fish burger" i inne morskie przepisy. Jak zrobić je w domu?

Wiosna to doskonały moment na lżejszą kuchnię – z rybami i owocami morza w roli głównej. Jak oryginalnie przyrządzić śledzia, dorsza i sandacza? Jak właściwie upiec rybę, by nie była sucha? Poznajcie sprawdzone przepisy i triki Sebastiana Olmy, szefa kuchni restauracji Belvedere.

Kanapka „Fish Burger” ze smażonym śledziem, majonezem ostrygowym, warzywami i awokado

Składniki:

  • 500 g świeżych filetów śledziowych
    • sól morska w młynku
      • czarny pieprz
        • 3 awokado
          • 2 cytryny
            • 1 papryczka chili
              • 50 g świeżej kolendry
                • 1 łyżka oliwy z oliwek
                  • 100 g majonezu
                    • 3 ostrygi
                      • 1 bagietka pszenna
                        • 2 pomidory malinowe
                          • 1 sałata masłowa
                            • kilka łyżek mąki pszennej
                              • olej do smażenia

                                Przygotowanie:

                                Filety śledziowe posyp solą i czarnym pieprzem, obtocz w mące i smaż na oleju po około 2 minuty z każdej strony. Zdejmij, posyp lekko solą i przełóż na papierowy ręcznik. Awokado obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, dodaj posiekane czerwone chili, kolendrę i odrobinę oliwy z oliwek. Majonez wymieszaj z posiekanymi ostrygami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pszenną przekrój wzdłuż, połóż na suchą patelnię grillową i lekko stostuj. Jedną część bagietki posmaruj majonezem ostrygowym, dodaj plastry pomidora, liście sałaty masłowej, posiekane awokado i smażone kawałki śledzia.

                                Zobacz także: Przepis na śledzie po grecku

                                Dorsz Skrei pieczony w sezamie, sosie sojowym i miodzie gryczanym z sałatką krewetkową z ogórkiem i pikantnym sosem jogurtowym

                                Składniki:

                                • 100 g czarnego sezamu
                                  • 100 g białego sezamu
                                    • 500 g filetu z dorsza
                                      • 50 ml jasnego sosu sojowego
                                        • 100 ml miodu gryczanego
                                          • 2 limonki

                                            Sałatka:

                                            • 2 zielone ogórki
                                              • 4 sałaty rzymskie „baby”
                                                • 1 pęczek rzodkiewki
                                                  • 500 ml jogurtu naturalnego
                                                    • 1 łyżka pieprzu cayenne
                                                      • 100 g świeżego koperku
                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                          • 500 g krewetek 16/20
                                                            • 1 pęczek cebulki dymki

                                                              Przygotowanie:

                                                              Czarny i jasny sezam spraż na suchej patelni. Filet dorsza zamocz na około 5 minut w sosie sojowym i odstaw do lodówki. Po wyjęciu przełóż na dno żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 8 minut. Następnie wyjmij i posmaruj miodem gryczanym za pomocą pędzla oraz posyp sprażonym sezamem. Temperaturę piekarnika zwiększ do 220 st. C i wstaw rybę na około 3-4 minuty, aby tylko ładnie się zarumieniła. Po wyjęciu zetrzyj na wierzch ryby skórkę z limonki. Sałatka: ogórka obierz ze skóry, wytnij środek i pokrój w małą kostkę. Sałatę rzymską pokrój w paski, rzodkiewki potnij na ćwiartki. Wymieszaj jogurt z pieprzem cayenne, posiekanym koperkiem i czosnkiem. Krewetki sparz w gorącej wodzie przez około 2 minuty. Wszystkie składniki razem wymieszaj, polej sosem i na wierzch posyp posiekaną cebulką dymką.

                                                              Zobacz także: Dorsz pieczony – jak zrobić? Przepis na pyszny filet i polędwicę

                                                              Sandacz w papilotach z cytrusami, koprem włoskim i sosem vinaigrette na bazie octu z kwiatów czarnego bzu

                                                              Składniki na 4 porcje:

                                                              • 1 sandacz w całości (około 1 kg)
                                                                • sól morska w młynku
                                                                  • czarny pieprz
                                                                    • 100 g świeżej mięty
                                                                      • 2 cytryny
                                                                        • 2 pomarańcze
                                                                          • 1 pęczek świeżego tymianku
                                                                            • 2 bulwy kopru włoskiego
                                                                              • 4 jaja
                                                                                • 1 łyżka masła
                                                                                  • 100 g cukru
                                                                                    • 50 ml octu z kwiatów czarnego bzu
                                                                                      • 200 ml oleju z pestek winogron

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Sandacza wyczyść z łusek, odetnij płetwy i skrzela, posyp solą od środka i włóż liście mięty z odrobiną masła. Na pergaminie ułóż pokrojone w plastry cytryny i pomarańczy, następnie dodaj tymianek i plastry kopru włoskiego. Całość polej oliwą z oliwek i posyp solą oraz pieprzem. Na wierzch ułóż sandacza i zwiń papier „od góry” do dołu. Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 25 minut (czas pieczenia zależy również od wielkości ryby). W metalowej misce wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj ocet z kwiatów czarnego bzu i cały czas mieszając dodawaj małym strumykiem olej z pestek winogron. Na koniec dodaj posiekaną miętę i szczyptę soli. Po wyjęciu ryby z piekarnika przełóż ją na półmisek i delikatnie odetnij wierzch, następnie polej sosem vinaigrette.

                                                                                        Zobacz także: Przepis na sandacza. Jak szybko przygotować sandacza z patelni i piekarnika?

                                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości