Wiadomość

Dorsza można przygotować na wiele sposobów. Ta smaczna ryba powinna pojawiać się na naszych stołach regularnie, ponieważ jest bogata w składniki odżywcze. Poznaj sprawdzone przepisy na pieczonego dorsza.

Dorsz wyróżnia się delikatnym, ale wyrazistym smakiem – dlatego jest to jedna z ryb, które najczęściej pojawiają się na naszych stołach. Dorsza warto też jeść ze względu na jego wartości odżywcze – ryba ta jest źródłem jodu, białka oraz kwasów omega-3 i omega-6. Dorsz jest również lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego bez obaw mogą go jeść osoby dbające o linię. Dorsza można upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni – sposobów na przygotowanie pysznego dania z dorsza jest naprawdę wiele.

Filet z dorsza pieczony w piekarniku

Filet z dorsza pieczony w piekarniku to sprawdzony sposób na smaczny lekki obiad albo kolację. Dorsz pieczony w folii może być podany z sałatkami i ulubionymi kaszami. Poniżej najprostszy i najszybszy przepis na przygotowanie filetu z dorsza:

Składniki:

· 2 filety z dorsza,

· 1 cytryna,

· 2 ząbki czosnku,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

1. Filety dokładnie myjemy i suszymy.

2. Osuszone filety nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i polewamy sokiem z cytryny.

3. Na posmarowanej oliwą folii aluminiowej kładziemy filety i dokładnie zawijamy.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego filety zawinięte w folię. Pieczemy przez około pół godziny.

Filet z dorsza pieczony w folii możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Razem z dorszem możemy na przykład upiec ulubione warzywa, takie jak marchewkę czy ziemniaki. Wystarczy pokroić je w kawałki i poukładać obok filetów z dorsza. Dorsz pieczony w folii z warzywami to urozmaicona wersja dania z tej smacznej ryby.

Filet z dorsza pieczony na patelni

Smaczny filet z dorsza można też przygotować, podsmażając go na patelni. Żeby przyrządzić filet z dorsza w taki sposób, będziemy potrzebować następujących składników:

· 2 filety z dorsza,

· 3 łyżki mąki pszennej,

· 3 łyżki bułki tartej,

· 1 jajko,

· 1 cytryna,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· 3 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

1. Filety kroimy na kilka mniejszych kawałków.

2. Filety nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.

3. Rybę odstawiamy na około godzinę do lodówki, żeby przeszła smakiem przypraw.

4. Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę, w drugim talerzu roztrzepujemy widelcem jajko, a do trzeciego wsypujemy bułkę tartą

5. Schłodzone kawałki filetów obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce

6. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej filety, od czasu do czasu obracając kawałki na drugą stronę. Smacznego!

Polędwica z dorsza pieczona w piekarniku

Żeby przygotować smaczną polędwicę z dorsza z piekarnika, nie musimy posiadać dużych zdolności kulinarnych. Polędwiczki z dorsza pieczone w piekarniku to idealny pomysł na lekki obiad lub kolację. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie. Najlepszy przepis na polędwicę z dorsza pieczoną w folii:

Składniki:

· polędwica z dorsza,

· 1 cytryna,

· przyprawa do ryb,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· kilka plasterków masła.

Przygotowanie:

1. Polędwicę z dorsza dokładnie myjemy i układamy na folii aluminiowej.

2. Dorsza przyprawiamy pieprzem, solą i przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.

3. Na polędwicy kładziemy plaster masła, a na nim plasterek cytryny.

4. Polędwicę odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

5. Rybę na folii aluminiowej wstawiamy do żaroodpornego naczynia.

6. Nagrzewamy piekarnik, wstawiamy naczynie z polędwicą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.

Inną propozycją podania dorsza jest polędwica z dorsza pieczona z warzywami . Na folii aluminiowej układamy ulubione warzywa pokrojone na kawałki i pieczemy razem z rybą. Inną prostą, ale smaczną wersją potrawy jest dorsz pieczony w folii z ziołami – rybę doprawiamy ulubionymi ziołami, na przykład mieszanką rozmarynu, oregano i kolendry.

Dorsz pieczony w całości

Dorsza możemy również upiec w całości. Rybę powinniśmy dokładnie wypatroszyć i usunąć z niej łuski. To, czy pozbędziemy się płetw i głowy, jest kwestią indywidualną. Zaleca się też wykonanie kilku nacięć na skórze – dzięki temu przyprawy i aromaty będą bardziej wyczuwalne podczas konsumpcji. Rybę w całości możemy delikatnie przyprawić solą, pieprzem i sokiem ze świeżej cytryny, a następnie podać ją z ulubioną sałatką czy sosem. Jeśli jednak chcemy trochę poeksperymentować, możemy przyrządzić dorsza pieczonego ze szpinakiem – jest to warzywo, które idealnie komponuje się z rybą.

Ryby powinniśmy włączyć na stałe do naszego menu, bo są smaczne, lekkostrawne i zdrowe. Idealnie, jeśli pojawią się na naszych stołach dwa, trzy razy w tygodniu. Przy wyborze zwróćmy uwagę na pochodzenie ryb – zdrowym daniem na pewno będzie dorsz atlantycki pieczony . Dorsz to dobry wybór ze względu na pyszny smak – często wystarczy tylko delikatnie przyprawić go solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zobacz film: Dorsz. Źródło: Dzień Dobry TVN.



Co sądzisz o tym artykule?
61
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0