Dorsz wyróżnia się delikatnym, ale wyrazistym smakiem – dlatego jest to jedna z ryb, które najczęściej pojawiają się na naszych stołach. Dorsza warto też jeść ze względu na jego wartości odżywcze – ryba ta jest źródłem jodu, białka oraz kwasów omega-3 i omega-6. Dorsz jest również lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego bez obaw mogą go jeść osoby dbające o linię. Dorsza można upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni – sposobów na przygotowanie pysznego dania z dorsza jest naprawdę wiele.
Filet z dorsza pieczony w piekarniku
Filet z dorsza pieczony w piekarniku to sprawdzony sposób na smaczny lekki obiad albo kolację. Dorsz pieczony w folii może być podany z sałatkami i ulubionymi kaszami. Poniżej najprostszy i najszybszy przepis na przygotowanie filetu z dorsza:
Składniki:
· 2 filety z dorsza,
· 1 cytryna,
· 2 ząbki czosnku,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu,
· 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
1. Filety dokładnie myjemy i suszymy.
2. Osuszone filety nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i polewamy sokiem z cytryny.
3. Na posmarowanej oliwą folii aluminiowej kładziemy filety i dokładnie zawijamy.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego filety zawinięte w folię. Pieczemy przez około pół godziny.
Filet z dorsza pieczony w folii możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Razem z dorszem możemy na przykład upiec ulubione warzywa, takie jak marchewkę czy ziemniaki. Wystarczy pokroić je w kawałki i poukładać obok filetów z dorsza. Dorsz pieczony w folii z warzywami to urozmaicona wersja dania z tej smacznej ryby.
Filet z dorsza pieczony na patelni
Smaczny filet z dorsza można też przygotować, podsmażając go na patelni. Żeby przyrządzić filet z dorsza w taki sposób, będziemy potrzebować następujących składników:
· 2 filety z dorsza,
· 3 łyżki mąki pszennej,
· 3 łyżki bułki tartej,
· 1 jajko,
· 1 cytryna,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu,
· 3 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
1. Filety kroimy na kilka mniejszych kawałków.
2. Filety nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.
3. Rybę odstawiamy na około godzinę do lodówki, żeby przeszła smakiem przypraw.
4. Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę, w drugim talerzu roztrzepujemy widelcem jajko, a do trzeciego wsypujemy bułkę tartą
5. Schłodzone kawałki filetów obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce
6. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej filety, od czasu do czasu obracając kawałki na drugą stronę. Smacznego!
Polędwica z dorsza pieczona w piekarniku
Żeby przygotować smaczną polędwicę z dorsza z piekarnika, nie musimy posiadać dużych zdolności kulinarnych. Polędwiczki z dorsza pieczone w piekarniku to idealny pomysł na lekki obiad lub kolację. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie. Najlepszy przepis na polędwicę z dorsza pieczoną w folii:
Składniki:
· polędwica z dorsza,
· 1 cytryna,
· przyprawa do ryb,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu,
· kilka plasterków masła.
Przygotowanie:
1. Polędwicę z dorsza dokładnie myjemy i układamy na folii aluminiowej.
2. Dorsza przyprawiamy pieprzem, solą i przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
3. Na polędwicy kładziemy plaster masła, a na nim plasterek cytryny.
4. Polędwicę odstawiamy na około pół godziny do lodówki.
5. Rybę na folii aluminiowej wstawiamy do żaroodpornego naczynia.
6. Nagrzewamy piekarnik, wstawiamy naczynie z polędwicą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
Inną propozycją podania dorsza jest polędwica z dorsza pieczona z warzywami . Na folii aluminiowej układamy ulubione warzywa pokrojone na kawałki i pieczemy razem z rybą. Inną prostą, ale smaczną wersją potrawy jest dorsz pieczony w folii z ziołami – rybę doprawiamy ulubionymi ziołami, na przykład mieszanką rozmarynu, oregano i kolendry.
Dorsz pieczony w całości
Dorsza możemy również upiec w całości. Rybę powinniśmy dokładnie wypatroszyć i usunąć z niej łuski. To, czy pozbędziemy się płetw i głowy, jest kwestią indywidualną. Zaleca się też wykonanie kilku nacięć na skórze – dzięki temu przyprawy i aromaty będą bardziej wyczuwalne podczas konsumpcji. Rybę w całości możemy delikatnie przyprawić solą, pieprzem i sokiem ze świeżej cytryny, a następnie podać ją z ulubioną sałatką czy sosem. Jeśli jednak chcemy trochę poeksperymentować, możemy przyrządzić dorsza pieczonego ze szpinakiem – jest to warzywo, które idealnie komponuje się z rybą.
Ryby powinniśmy włączyć na stałe do naszego menu, bo są smaczne, lekkostrawne i zdrowe. Idealnie, jeśli pojawią się na naszych stołach dwa, trzy razy w tygodniu. Przy wyborze zwróćmy uwagę na pochodzenie ryb – zdrowym daniem na pewno będzie dorsz atlantycki pieczony . Dorsz to dobry wybór ze względu na pyszny smak – często wystarczy tylko delikatnie przyprawić go solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN