Sandacz jest rybą słodkowodną, która jest zdrowa i smaczna, ale często niedoceniana. Tymczasem jest zdrowy i smaczny. Na sandacza jest wiele przepisów – do wyboru jest m.in. sandacz z piekarnika, sandacz w galarecie, sandacz w śmietanie i po angielsku. Jak przyrządzić sandacza, by był smaczny?

Chociaż rzadko sięgamy po ryby, są one źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a niektóre z nich są wyjątkowo smaczne. Przykładem jest sandacz. Przepisy na tę rybę są dość zróżnicowane – może to być sandacz pieczony, sandacz w galarecie, sandacz w śmietanie ... Wybór jest spory, więc każdy znajdzie swój ulubiony przepis na sandacza.

Sandacz – jaki ma smak?

Ta słodkowodna ryba jest tak delikatna, że może przypaść do gustu nawet tym osobom, które ryb unikają. Sandacz ma smak, który nieraz jest określany jako maślany. Filet z sandacza powinien zagościć w naszej diecie na stałe. Jest mało kaloryczny, więc będąc na diecie, nie musimy się obawiać, że przyczyni się do przyrostu masy ciała. Ryba ta jest również bogata w witaminy, białko i kwasy omega-3. Filet z sandacza jest na tyle uniwersalnym mięsem, że można przyrządzić go na różne sposoby, a poniżej znajdują się przykłady kilku wyśmienitych przepisów na sandacza, które warto wypróbować w swojej kuchni.

Sandacz pieczony

Pomysłów na sandacza z piekarnika może być wiele, ale warto zacząć od najprostszego z nich. Proponowany przepis na sandacza z piekarnika nie jest zbyt wyszukany, dzięki czemu jest prosty do wykonania nawet dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu potraw z ryb. Zaczynamy od oczyszczenia, w tym usunięcia płetw i skrzeli. Rybę należy z każdej strony natrzeć solą i odstawić na godzinę. Po tym czasie umieszczamy wewnątrz ryby plastry cytryny i pęczek koperku razem z kawałkami masła. Aby mieć smacznego sandacza z piekarnika , należy go piec przez pół godziny. w temperaturze 200 stopni.


Zobacz film: Sandacz smażony z kolorową salsą. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak przyrządzić sandacza w śmietanie?

Jeśli chcemy, by sandacz miał jeszcze delikatniejszy smak , wypróbujmy przepis na sandacza w śmietanie. Podobnie jak poprzedni, nie jest on skomplikowany. Filet z sandacza solimy, pieprzymy, oprószamy mąką i kropimy cytryną. Następnie sandacz powinien być smażony na patelni. Osobno podsmażamy dwie cebule pokrojone w piórka oraz pokrojone w plasterki pieczarki (30 dag). Następnie zalewamy je śmietaną, po czym dusimy przez 15 minut. Obsmażony filet z sandacza przekładamy do naczynia, zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na sandacza w śmietanie bez pieczenia

Jednak sandacz w śmietanie może być przyrządzony również bez udziału piekarnika. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale także potrawa, którą będziemy mogli zaserwować w trakcie ważnej uroczystości. Aby zrobić tę wersję sandacza w śmietanie, potrzebujemy kilka filetów z sandacza, które myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie solimy i panierujemy w mące pszennej. Następnie należy smażyć sandacza na patelni, aż przybierze złoty kolor. Tak przygotowaną rybę zasypujemy dwoma pokrojonymi w drobną kostkę cebulami. Osobno przygotowujemy sos do sandacza w śmietanie , czyli mieszamy 100 ml wody, 250 ml śmietany, maggi oraz odrobinę soli i pieprzu. Filety sandacza zalewamy sosem i gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć, a cebula zrobi się miękka. Na koniec wystarczy przełożyć sandacza razem ze śmietaną do szklanego naczynia i posypać zieloną pietruszką.

Sandacz smażony

Wiele osób lubi ryby smażone w panierce, podane z frytkami i sałatkami. Sandacz po angielsku to właśnie ryba smażona, do której pasuje wiele różnych dodatków. To świetny przepis na sandacza z patelni , który sprawdzi się na obiad w ciągu tygodnia lub danie na świątecznym stole. Będziemy do niego potrzebować sandacza w postaci filetu. Trzeba go najpierw moczyć w cieście, a następnie smażyć na głębokim oleju. Aby zrobić ciasto, należy wymieszać 30 dag mąki, 1 jajko, 150 ml wody, 200 ml mleka, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz sól i pieprz.

Sandacz w galarecie – przepis

Przepis na sandacza w galarecie jest jednym z najprostszych i najszybszych w wykonaniu. Oczyszczonego sandacza wkładamy do posolonej wody, dodajemy do tego włoszczyznę i gotujemy przez pół godziny. Po wystygnięciu i wyjęciu ryby, przecedzamy wywar i ponownie gotujemy, tym razem z białkiem jajka. Musimy pamiętać o tym, by cały czas mieszać płyn, a na koniec dodać żelatynę. Po wystygnięciu ponownie przecedzamy wywar i zalewamy nim rybę. Wystarczy na kilka godzin wstawić do lodówki i sandacz w galarecie jest gotowy. Dla urozmaicenia można do galarety dorzucić warzywa z pierwszego wywaru i jajko na twardo. Jeśli sandacz w galarecie ma stanowić ozdobę stołu na przyjęciu, kolorowe dodatki zwiększą jego atrakcyjność.

Co sądzisz o tym artykule?
94
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0