Aromatyczna kuchnia Polana pachnąca smażonymi warzywami i rumianym masłem

Tost z omletem warzywnym i serem? Brzmi pysznie! W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował aromatyczne potrawy. Sprawdźcie przepisy!

Smażonymi warzywami i rumianym masłem-tosty z omletem warzywnym

Składniki:

  • 1 podłużny chleb
    • 6 jajek
      • 1 brokuł
        • 1 papryka czerwona
          • Szczypiorek
            • 100g ser żółty tarty
              • Kilka plasterków sera żółtego mimolette ( pomarańczowy)
                • 2 łyżki masła
                  • Świeży koper

                    Przygotowanie:

                    Brokuły dzielimy na małe różyczki, parzymy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Paprykę kroimy w kostkę, podobnie pieczarki. Przesmażamy pieczarki na suchej patelni do momentu aż pojawi się lekko orzechowy aromat. Jajka wybijamy do miski, dodajemy brokuły, paprykę czerwoną, szczypiorek, tarty ser, pieprz, sól i mieszamy. Chleb kroimy na kromki, każda pozbawiamy środka, powstaje nam foremka ze skórki chleba. Na patelni rozpuszczamy masło, układamy nasze foremki na rozgrzanym maśle, do środka wlewamy masę jajeczno-warzywną. Pokrywką przykrywamy patelnię, dzięki temu jajka szybciej nam się zetną z warzywami. Przekładamy na drugą stronę, układamy plastry sera i przykrywamy drugim tostem. Dekorujemy gałązkami kopru.

                    Pola Namysł

                    Rozmarynem i świeżym ogórkiem – zapiekanka z ziemniaków, rozmarynu z mizerią

                    Składniki:

                    • 1kg ziemniaków młodych (teraz o tej porze z Cypru)
                      • 3 jabłka zielone
                        • Ok. 100g masła
                          • 2-3 gałązki rozmarynu
                            • 1szkl śmietanki 36%
                              • 100g sera tartego parmezanu
                                • Sól, biały mielony pieprz, mielona gałka muszkatołowa

                                  Przygotowanie:

                                  Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na szatkownicy w cienkie plasterki. Podobnie kroimy jabłka. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Pozostałe masło kroimy w drobną kostkę i mieszamy z posiekanym rozmarynem. Śmietankę zagotowujemy, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Możemy dodać troszkę gałki muszkatołowej. Ziemniaki układamy naprzemiennie z jabłkami w formie do tarty, przesypujemy masłem z rozmarynem. Taką układankę zalewamy gorącą śmietanką z przyprawami. Wierzch posypujemy serem tartym. Jeszcze gałązki rozmarynu na wierzch i wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika. Temp. 170 stopni czas natomiast mniej więcej 30 minut.

                                  • 2 ogórki zielone (o tej porze szklarniowy)
                                    • Świeża mięta
                                      • Mielony kardamon
                                        • Szczypior
                                          • 200ml kefir

                                            Ogórki dokładnie umyte kroimy w plasterki wraz ze skórką, solimy i po chwili odciskamy. Mieszamy z kardamonem, miętą i szczypiorkiem. Podajemy na kefirze.

                                            Bartosz Krupa/East News

                                            Pieczonymi ciastkami, cytryną i czekoladą-Ciastka kręcone z kremem cytrynowym i czekoladą

                                            Składniki ciasta:

                                            • 300g mąka
                                              • 100g masło
                                                • 3 żółtka
                                                  • 40ml śmietana 18% gęsta
                                                    • 100g cukier
                                                      • 1 cukier wanilinowy
                                                        • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
                                                          • Szczypta soli

                                                            Przygotowanie:

                                                            Masło siekamy z mąką, cukrami, i proszkiem do pieczenia, dodajemy następnie dodajemy żółtka wymieszane ze śmietaną. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na chwile aby odpoczęło. Zabieramy się za przygotowanie kremu.

                                                            Składniki na krem cytrynowy:

                                                            • 300ml sok z cytryny (ok. 6szt cytryn)
                                                              • Skórka otarta z 3 cytryn
                                                                • 100g cukier puder
                                                                  • 5 żółtek
                                                                    • 200g masło
                                                                      • Kilka plasterków cytryny do skarmelizowania
                                                                        • 2tabliczki gorzka czekolada

                                                                          200ml soku zagotowujemy z cukrem i skórką z cytryny. Pozostały sok miksujemy z żółtkami i dodajemy do gotującego się soku w rondlu. Kiedy tylko powstanie nam cos w rodzaju lekkiego budyniu cytrynowego, dodajemy kawałki masła. Mieszamy. Kiedy tylko krem będzie gotowy, odstawiamy go do lekkiego przestygnięcia i zabieramy się za ciastka. W tym celu w maszynce do mięsa zakładamy końcówkę, z wzorkami ciastek, wyciskamy proste paski, tniemy i układamy na wysmarowanej blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut na złoty kolor, temperatura 180 stopni.

                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                          Zobacz też:

                                                                          Autor: Magdalena Gudowska

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości