Szybki makaron z nowalijkami - przepis
Składniki na 2 porcje:
- 300 g makaronu rigatoni
- 1 duży pomidor
- 150 g pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia
- 5-6 rzodkiewek
- ½ pęczka szparagów
- garść startego parmezanu lub grana padano
- 1 łyżeczka marynowanego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- duża szczypta cukru
- sól, pieprz
- oliwa
Owoce i warzywa
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Szybki makaron z nowalijkami - sposób przygotowania:
- Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.
- W tym czasie w szerokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki, jak tylko całość się podgrzeje i zacznie ładnie pachnieć czosnkiem dodajemy pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
- Szparagi kroimy w paski, przecinamy na pół wzdłuż i kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy do pomidorów.
- Rzodkiewki kroimy w plasterki, a pomidorki koktajlowe przecinamy na pół. Marynowany pieprz ugniatamy ostrzem noża i kroimy drobniej, dorzucamy do pomidorów.
- Ugotowany makaron, wraz z odrobiną wody w której się gotował przerzucamy na patelnię, dodajemy rzodkiewki i pomidorki koktajlowe.
- Przesmażamy chwilę razem, mieszając lub podrzucając, dodajemy poszatkowaną bazylię, starty ser i serwujemy.
Zobacz także:
- Nowalijki, które warto wyhodować samodzielnie. Sprawdź, jak to zrobić
- Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy
- Nowalijki dla dzieci - przepisy Darii Ładochy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Susan Colby/Getty Images
podziel się: