Szybki makaron z nowalijkami – przepis Mariety Mareckiej

nowalijki
Placki nowalijek
Źródło: Susan Colby/Getty Images
Wiosna to czas na nowalijki, a w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne, włoskie dania z ich wykorzystaniem przygotowała Marieta Marecka. Jak zrobić szybki makaron z nowalijkami? Sprawdź prosty przepis.

Szybki makaron z nowalijkami - przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g makaronu rigatoni
    • 1 duży pomidor
      • 150 g pomidorków koktajlowych
        • świeża bazylia
          • 5-6 rzodkiewek
            • ½ pęczka szparagów
              • garść startego parmezanu lub grana padano
                • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu
                  • 1 ząbek czosnku
                    • duża szczypta cukru
                      • sól, pieprz
                        • oliwa

                          Owoce i warzywa

                          Źródło: Dzień Dobry TVN
                          Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
                          Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
                          Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
                          Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
                          Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
                          Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
                          Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
                          Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
                          Kaktusy - dzieci Słońca
                          Kaktusy - dzieci Słońca

                          Szybki makaron z nowalijkami - sposób przygotowania:

                          1. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.
                            1. W tym czasie w szerokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki, jak tylko całość się podgrzeje i zacznie ładnie pachnieć czosnkiem dodajemy pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
                              1. Szparagi kroimy w paski, przecinamy na pół wzdłuż i kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy do pomidorów.
                                1. Rzodkiewki kroimy w plasterki, a pomidorki koktajlowe przecinamy na pół. Marynowany pieprz ugniatamy ostrzem noża i kroimy drobniej, dorzucamy do pomidorów.
                                  1. Ugotowany makaron, wraz z odrobiną wody w której się gotował przerzucamy na patelnię, dodajemy rzodkiewki i pomidorki koktajlowe.
                                    1. Przesmażamy chwilę razem, mieszając lub podrzucając, dodajemy poszatkowaną bazylię, starty ser i serwujemy.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło: Marieta Marecka

                                      Źródło zdjęcia głównego: Susan Colby/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana