Wiosenne warzywa na talerzu. Pyszne i zdrowe nowalijki w daniach Piotra Kucharskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Nowalijki – niebo w gębie
Nowalijki – niebo w gębie
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
O tej porze roku pojawiają się nowalijki, czyli młode warzywa takie jak marchewka, sałata, pomidor, ogórek czy por. Warto, by znalazły się na Twoim talerzu, gdyż są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Co można z nich przyrządzić? Smakowite i oryginalne dania z nowalijkami zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Sprawdź jego przepisy.

Kucharz ugotował zieloną wiosenną szakszukę, pieczone rzodkiewki z dorszem, zupę szpinakową z pistacjami, sałatę z chrupiącą posypką oraz gofry z kwiatami.

Zielona wiosenna szakszuka

Zielona wiosenna szakszuka
Zielona wiosenna szakszuka
Zielona wiosenna szakszuka
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
      • oliwa z oliwek,
        • 200 g świeżego szpinaku,
          • 100 g szczawiu,
            • garść mrożonego groszku,
              • 3-4 łyżki pesto,
                • 4 jajka,
                  • sól i pieprz,
                    • czosnek niedźwiedzi do podania.

                      Przygotowanie:

                      Cebulę pokrój w piórka i razem z posiekanym czosnkiem podsmaż na patelni. Dodaj szpinak oraz szczaw i duś przez kilka minut. Całość dokładnie przypraw solą i pieprzem, dodaj pesto, a następnie wymieszaj. Zrób cztery dołeczki, w które należy wbić jajka. Po wbiciu jajka przypraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, aż białka się zetną. Nie przykrywaj. Podawaj posypane czosnkiem niedźwiedzim.

                      Pieczone rzodkiewki z dorszem

                      Składniki:

                      • 4 kawałki dorsza Skrei,
                        • sól i pieprz,
                          • 2 pęczki rzodkiewki,
                            • 2 łyżki oleju,
                              • 1/2 łyżeczki pieprzu,
                                • łyżka miękkiego masła,
                                  • łyżka pasty miso,
                                    • łyżka sezamu,
                                      • 100 g ryżu basmatti.

                                        Przygotowanie:

                                        Rozgrzej piekarnik do 220°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z rzodkiewek oderwij liście, przełóż je do miski i skrop odrobiną oleju. Rzodkiewki przekrój wzdłuż na połowę i ułóż na blaszce. Później polej resztą oleju i przypraw pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut. W tym czasie wymieszaj masło z miso i sezamem. Podpieczone rzodkiewki wymieszaj z masłem miso, dołóż liście na blaszkę. Na rzodkiewkach ułóż kawałki dorsza. Dopiecz całość przez około 6 minut. Podawaj z ryżem, polane sosem z patelni.

                                        Pieczone rzodkiewki z dorszem
                                        Pieczone rzodkiewki z dorszem
                                        Pieczone rzodkiewki z dorszem
                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                        Zupa szpinakowa z pistacjami

                                        Składniki:

                                        • 2 łyżki masła,
                                          • por,
                                            • 2 ząbki czosnku,
                                              • 300 g ziemniaków,
                                                • 2 litry bulionu drobiowego,
                                                  • sól i pieprz do smaku,
                                                    • 400 g szpinaku,
                                                      • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
                                                        • łyżka posiekanego szczypiorku,
                                                          • łyżka soku z cytryny,
                                                            • 3 łyżki oliwy z oliwek.

                                                              Składniki na posypkę z pistacji:

                                                              • 50 g solonych pistacji,
                                                                • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
                                                                  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
                                                                    • ząbek czosnku,
                                                                      • łyżeczka skórki z cytryny,
                                                                        • oliwa z oliwek,
                                                                          • sól i pieprz.
                                                                            Zupa szpinakowa z pistacjami
                                                                            Zupa szpinakowa z pistacjami
                                                                            Zupa szpinakowa z pistacjami
                                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Na maśle podsmaż pokrojony na małe kawałki por. Dodaj czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj soli i pieprzu. Zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Później dodaj szpinak, zioła, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Gotuj przez około 10 minut (nie dłużej, żeby nie straciły koloru). Zupę zmiksuj na gładki krem. Jeśli będzie za gęsta, dolej więcej bulionu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pistacje podpraż na patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie posiekaj, wymieszaj z pietruszką, szczypiorkiem, posiekanym ząbkiem czosnku i skórką cytryny, dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Potem dodaj oliwę z oliwek, aby uzyskać konsystencję salsy. Zupę przelej do misek, na górę nałóż sos z pistacji.

                                                                            Sałata z chrupiącą posypką

                                                                            Składniki:

                                                                            • sałata masłowa,
                                                                              • 6 rzodkiewek,
                                                                                • pęczek drobnego szczypiorku,
                                                                                  • 3 jajka ugotowane na twardo,
                                                                                    • 200 ml śmietany 30%,
                                                                                      • sól i pieprz.

                                                                                        Składniki na posypkę:

                                                                                        • sałata masłowa,
                                                                                          • 6 rzodkiewek,
                                                                                            • pęczek drobnego szczypiorku,
                                                                                              • 3 jajka ugotowane na twardo,
                                                                                                • 200 ml śmietany 30%,
                                                                                                  • sól i pieprz.
                                                                                                    • Posypka:
                                                                                                      • 2 plasterki szynki schwardzwaldzkiej,
                                                                                                        • 3 łyżki masła klarowanego,
                                                                                                          • łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie),
                                                                                                            • 2 kromki świeżego, jasnego chleba na zakwasie,
                                                                                                              • 2 łyżki mieszanki ziaren i nasion.

                                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                                Szynkę zmiksuj w robocie kuchennym, najdrobniej, jak się da. Masło i olej podgrzej na patelni i podsmaż na nim szynkę, aż będzie lekko chrupiąca. Kromki chleba pokrój na mniejsze kawałki i również zmiksuj w robocie kuchennym na grubą bułkę tartą. Dodaj ją razem z nasionami na patelnię i usmaż, aż pieczywo będzie chrupiące. Sałatę podziel na liście i ułóż na talerzach. Rzodkiewkę potnij na mandolinie na cieniutkie plasterki i ułóż na sałacie. Jajka obierz i pokrój w kostkę. Razem ze śmietaną podgotuj, aby powstał sos. Przypraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatę. Wierzch posyp posypką, a na koniec całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

                                                                                                                Sałata z chrupiącą posypką
                                                                                                                Sałata z chrupiącą posypką
                                                                                                                Sałata z chrupiącą posypką
                                                                                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                Gofry z kwiatami

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • 3 jajka,
                                                                                                                  • 80 ml mleka,
                                                                                                                    • 20 g drożdży,
                                                                                                                      • 350 g mąki pszennej tortowej,
                                                                                                                        • 100 g masła,
                                                                                                                          • 80 g cukru.

                                                                                                                            Składniki na polewę:

                                                                                                                            • 200 g białej czekolady,
                                                                                                                              • 70 ml śmietany 30%.

                                                                                                                                Dodatkowo:

                                                                                                                                • patyczki do lodów,
                                                                                                                                  • kwiaty: forsycji, wiśni i śliwy.

                                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                                    W mleku rozpuść drożdże. Dodaj jajka i cukier, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną i wyrób ciasto (najlepiej w robocie). Po około dwóch minutach wyrabiania dodawaj powoli masło, aż ciasto całe wchłonie. Miskę z ciastem przykryj np. reklamówką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto podziel na części po około 50 g i smaż w średnio rozgrzanej gofrownicy. Jeśli jest zbyt luźne, nakładaj dużą łyżką. Zaraz po nałożeniu z boku ciasta wsuń patyczek do lodów. Czekoladę razem z kremówką lekko podgrzej w kąpieli wodnej. Zanurz gofry w polewie i podawaj posypane kwiatami.

                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                    Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                                    Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana