Kucharz ugotował zieloną wiosenną szakszukę, pieczone rzodkiewki z dorszem, zupę szpinakową z pistacjami, sałatę z chrupiącą posypką oraz gofry z kwiatami.
Zielona wiosenna szakszuka
Składniki:
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 100 g szczawiu,
- garść mrożonego groszku,
- 3-4 łyżki pesto,
- 4 jajka,
- sól i pieprz,
- czosnek niedźwiedzi do podania.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka i razem z posiekanym czosnkiem podsmaż na patelni. Dodaj szpinak oraz szczaw i duś przez kilka minut. Całość dokładnie przypraw solą i pieprzem, dodaj pesto, a następnie wymieszaj. Zrób cztery dołeczki, w które należy wbić jajka. Po wbiciu jajka przypraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, aż białka się zetną. Nie przykrywaj. Podawaj posypane czosnkiem niedźwiedzim.
Pieczone rzodkiewki z dorszem
Składniki:
- 4 kawałki dorsza Skrei,
- sól i pieprz,
- 2 pęczki rzodkiewki,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- łyżka miękkiego masła,
- łyżka pasty miso,
- łyżka sezamu,
- 100 g ryżu basmatti.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z rzodkiewek oderwij liście, przełóż je do miski i skrop odrobiną oleju. Rzodkiewki przekrój wzdłuż na połowę i ułóż na blaszce. Później polej resztą oleju i przypraw pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut. W tym czasie wymieszaj masło z miso i sezamem. Podpieczone rzodkiewki wymieszaj z masłem miso, dołóż liście na blaszkę. Na rzodkiewkach ułóż kawałki dorsza. Dopiecz całość przez około 6 minut. Podawaj z ryżem, polane sosem z patelni.
Zupa szpinakowa z pistacjami
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- por,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g ziemniaków,
- 2 litry bulionu drobiowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 400 g szpinaku,
- 2 łyżki posiekanej pietruszki,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki na posypkę z pistacji:
- 50 g solonych pistacji,
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
- łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka skórki z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Na maśle podsmaż pokrojony na małe kawałki por. Dodaj czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj soli i pieprzu. Zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Później dodaj szpinak, zioła, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Gotuj przez około 10 minut (nie dłużej, żeby nie straciły koloru). Zupę zmiksuj na gładki krem. Jeśli będzie za gęsta, dolej więcej bulionu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pistacje podpraż na patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie posiekaj, wymieszaj z pietruszką, szczypiorkiem, posiekanym ząbkiem czosnku i skórką cytryny, dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Potem dodaj oliwę z oliwek, aby uzyskać konsystencję salsy. Zupę przelej do misek, na górę nałóż sos z pistacji.
Sałata z chrupiącą posypką
Składniki:
- sałata masłowa,
- 6 rzodkiewek,
- pęczek drobnego szczypiorku,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 200 ml śmietany 30%,
- sól i pieprz.
Składniki na posypkę:
- sałata masłowa,
- 6 rzodkiewek,
- pęczek drobnego szczypiorku,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 200 ml śmietany 30%,
- sól i pieprz.
- Posypka:
- 2 plasterki szynki schwardzwaldzkiej,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie),
- 2 kromki świeżego, jasnego chleba na zakwasie,
- 2 łyżki mieszanki ziaren i nasion.
Przygotowanie:
Szynkę zmiksuj w robocie kuchennym, najdrobniej, jak się da. Masło i olej podgrzej na patelni i podsmaż na nim szynkę, aż będzie lekko chrupiąca. Kromki chleba pokrój na mniejsze kawałki i również zmiksuj w robocie kuchennym na grubą bułkę tartą. Dodaj ją razem z nasionami na patelnię i usmaż, aż pieczywo będzie chrupiące. Sałatę podziel na liście i ułóż na talerzach. Rzodkiewkę potnij na mandolinie na cieniutkie plasterki i ułóż na sałacie. Jajka obierz i pokrój w kostkę. Razem ze śmietaną podgotuj, aby powstał sos. Przypraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatę. Wierzch posyp posypką, a na koniec całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Gofry z kwiatami
Składniki:
- 3 jajka,
- 80 ml mleka,
- 20 g drożdży,
- 350 g mąki pszennej tortowej,
- 100 g masła,
- 80 g cukru.
Składniki na polewę:
- 200 g białej czekolady,
- 70 ml śmietany 30%.
Dodatkowo:
- patyczki do lodów,
- kwiaty: forsycji, wiśni i śliwy.
Przygotowanie:
W mleku rozpuść drożdże. Dodaj jajka i cukier, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną i wyrób ciasto (najlepiej w robocie). Po około dwóch minutach wyrabiania dodawaj powoli masło, aż ciasto całe wchłonie. Miskę z ciastem przykryj np. reklamówką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto podziel na części po około 50 g i smaż w średnio rozgrzanej gofrownicy. Jeśli jest zbyt luźne, nakładaj dużą łyżką. Zaraz po nałożeniu z boku ciasta wsuń patyczek do lodów. Czekoladę razem z kremówką lekko podgrzej w kąpieli wodnej. Zanurz gofry w polewie i podawaj posypane kwiatami.
Zobacz także:
- Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy
- Nowalijki. Jak przygotować je przed podaniem?
- Nowalijki dla dzieci - przepisy Darii Ładochy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News