Słodkie ziemniaki z domowej roboty pesto z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi
Zobacz też: Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin? >>>
- 2 duże ziemniaki słodkie bataty
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 pęczki bazylii
- 2 szklanki szpinaku
- 250 g pomidorków cherry
- 1 opakowanie mozzarelli
- sok z cytryny
- szczypta oregano
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Obierz słodkie ziemniaki i pokrój na plastry około 2,5 cm. Umieść pojemnik z wodą w piekarniku by parowała podczas pieczenia. Ułóż ziemniaki na blaszce i piecz około 30 minut z dodatkiem soli. W mikserze zrób pesto. Połącz parmezan ze szpinakiem, bazylią, solą i pieprzem, oliwą, orzechami i sokiem z cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie wyjmij ziemniaki, posmaruj pesto, plasterkiem mozzarelli i przykryj kolejnym plasterkiem ziemniaka i z wierzchu posyp parmezanem. Zapiekaj dodatkowe 10 minut. Jeśli nie przykrywasz kolejnym plastrem ziemniaka to posyp z wierzchu oregano. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz też: Czym charakteryzuje się koszerne jedzenie? Historia, przykłady dań i ubój rytualny >>>
Mini pizze na spodzie z kalafiora z dodatkiem młodej papryki i marchewki
- 2 młode marchewki
- 1 młoda czerwona papryka
- 1 średni kalafior
- 2 jajka
- szczypta suszonego oregano
- 100 g startego cheddara
- 3 łyżki czerwonego pesto
- feta do pokruszenia
- kulki mini mozzarelli
- kilka czarnych oliwek
- liście świeżej bazylii
- żółty ser w kawałku
- pomidorki cherry kilka sztuk
- sól, pieprz
- puszka pomidorów
- trochę parmezanu do starcia
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 220 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odetnij różyczki kalafiora i włóż do blendera. Zmiksuj na drobny “ryż” Wyłóż do na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie połącz kalafiora z jajkami, cheddarem, oregano, solą i pieprzem. Za pomocą ringa wytnij koła lub zrób w rękach kulki i rozpłaszcz je na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku około 15 minut. Następnie wysmaruj je czerwonym pesto lub pomidorami, dodaj paprykę oraz marchewkę pokrojoną w cienkie plastry i z dodatkiem sera lub innych ulubionych składników. Piecz około 5-10 minut aż ser się rozpuści.
Zobacz też: Szparagi. Przepisy na risotto, zupę krem i makaron ze szparagami >>>
Wiosenna zupa jarzynowa z młodą marchewką i kalarepką
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 kalarepka starta na tarce o grubych oczkach
- 4 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 młody por pokrojony w cienkie plastry (tylko biała część)
- 2 ogórki małosolne
- 1/4 młodej kapusty drobno poszatkowanej
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło. Dodaj czosnek, cebulę oraz por i chwilę podsmażaj. Dodaj marchewkę i kalarepę. Następnie dodaj ziemniaki i całość zalej wywarem. Dodaj przyprawy i gotuj 10 minut. Następnie dodaj młodą kapustkę, ogórki pokrojone w kostkę oraz mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw sosem sojowym, dodaj sok z cytryny oraz koperek i podawaj.
Zobacz też: Co smażyć i na jakim tłuszczu. Porady Katarzyny Bosackiej. Olej olejowi nierówny >>>
Risotto ze szparagami
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pęczek szparagów
- 100 g boczku wędzonego w plastrach
- 600 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- słodka papryka
- oregano
- 1/2 szklanki ryżu do risotto
- łyżka oleju lub oliwy
- 1 łyżka masła
- tarty parmezan
- 1 łyżka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż boczek w plastrach. Gdy wytopi się z niego aromat przełóż obok na talerz a na patelnię wyłóż czosnek i cebulę. Następnie dodaj ryż z przyprawami i chwilę podsmażaj. Dodaj trochę bulionu i gotuj pod przykryciem. Co chwilę dolewaj bulion i mieszaj aż ryż się ugotuje. Z ostatnią porcją bulionu dodaj szparagi pokrojone na plasterki. Gdy szparagi zmiękną dodaj masło oraz posyp parmezanem i zieloną pietruszką.
Źródło: Daria Ładocha