Nowalijki dla dzieci - przepisy Darii Ładochy

Słodkie ziemniaki z domowym pesto, mini-pizza z kalafiora, zupa jarzynowa i risotto ze szparagami to przepisy Darii Ładochy na pyszne i zdrowe dania dla dzieci. Kiedy można zacząć podawać dziecku nowalijki?

Słodkie ziemniaki z domowej roboty pesto z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi

Zobacz też: Jakie warzywa są najzdrowsze? Które zawierają najwięcej witamin? >>>

  • 2 duże ziemniaki słodkie bataty
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 pęczki bazylii
  • 2 szklanki szpinaku
  • 250 g pomidorków cherry
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • sok z cytryny
  • szczypta oregano

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Obierz słodkie ziemniaki i pokrój na plastry około 2,5 cm. Umieść pojemnik z wodą w piekarniku by parowała podczas pieczenia. Ułóż ziemniaki na blaszce i piecz około 30 minut z dodatkiem soli. W mikserze zrób pesto. Połącz parmezan ze szpinakiem, bazylią, solą i pieprzem, oliwą, orzechami i sokiem z cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie wyjmij ziemniaki, posmaruj pesto, plasterkiem mozzarelli i przykryj kolejnym plasterkiem ziemniaka i z wierzchu posyp parmezanem. Zapiekaj dodatkowe 10 minut. Jeśli nie przykrywasz kolejnym plastrem ziemniaka to posyp z wierzchu oregano. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz też: Czym charakteryzuje się koszerne jedzenie? Historia, przykłady dań i ubój rytualny >>>

Mini pizze na spodzie z kalafiora z dodatkiem młodej papryki i marchewki

  • 2 młode marchewki
  • 1 młoda czerwona papryka
  • 1 średni kalafior
  • 2 jajka
  • szczypta suszonego oregano
  • 100 g startego cheddara
  • 3 łyżki czerwonego pesto
  • feta do pokruszenia
  • kulki mini mozzarelli
  • kilka czarnych oliwek
  • liście świeżej bazylii
  • żółty ser w kawałku
  • pomidorki cherry kilka sztuk
  • sól, pieprz
  • puszka pomidorów
  • trochę parmezanu do starcia

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 220 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odetnij różyczki kalafiora i włóż do blendera. Zmiksuj na drobny “ryż” Wyłóż do na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie połącz kalafiora z jajkami, cheddarem, oregano, solą i pieprzem. Za pomocą ringa wytnij koła lub zrób w rękach kulki i rozpłaszcz je na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku około 15 minut. Następnie wysmaruj je czerwonym pesto lub pomidorami, dodaj paprykę oraz marchewkę pokrojoną w cienkie plastry i z dodatkiem sera lub innych ulubionych składników. Piecz około 5-10 minut aż ser się rozpuści.

Zobacz też: Szparagi. Przepisy na risotto, zupę krem i makaron ze szparagami >>>

Wiosenna zupa jarzynowa z młodą marchewką i kalarepką

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kalarepka starta na tarce o grubych oczkach
  • 4 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 młody por pokrojony w cienkie plastry (tylko biała część)
  • 2 ogórki małosolne
  • 1/4 młodej kapusty drobno poszatkowanej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło. Dodaj czosnek, cebulę oraz por i chwilę podsmażaj. Dodaj marchewkę i kalarepę. Następnie dodaj ziemniaki i całość zalej wywarem. Dodaj przyprawy i gotuj 10 minut. Następnie dodaj młodą kapustkę, ogórki pokrojone w kostkę oraz mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw sosem sojowym, dodaj sok z cytryny oraz koperek i podawaj.

Zobacz też: Co smażyć i na jakim tłuszczu. Porady Katarzyny Bosackiej. Olej olejowi nierówny >>>

Risotto ze szparagami

  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pęczek szparagów
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • łyżka oleju lub oliwy
  • 1 łyżka masła
  • tarty parmezan
  • 1 łyżka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż boczek w plastrach. Gdy wytopi się z niego aromat przełóż obok na talerz a na patelnię wyłóż czosnek i cebulę. Następnie dodaj ryż z przyprawami i chwilę podsmażaj. Dodaj trochę bulionu i gotuj pod przykryciem. Co chwilę dolewaj bulion i mieszaj aż ryż się ugotuje. Z ostatnią porcją bulionu dodaj szparagi pokrojone na plasterki. Gdy szparagi zmiękną dodaj masło oraz posyp parmezanem i zieloną pietruszką.

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości