Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy

Świeże, lekkie i pyszne dania według Sebastiana Olmy. Przygotuj leczo warzywne z ryżem i rzodkiewką, spring rollsy z sałatą masłową i barszcz ukraiński z botwinką.

Leczo warzywne z białym ryżem i rzodkiewką

Składniki :

  • 20 ml oliwy z pestek winogron
  • 50 g cebuli dymki (dolna część)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 chili czerwone
  • 1 mały pęczek młodej marchewki
  • 500 g świeżych pomidorów
  • 1 l soku pomidorowego
  • 50 g cukru białego
  • 50 ml octu czerwony winnego
  • papryka mix po 1 szt. z każdego koloru
  • 1 zielona cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 mały pęczek kolendry i bazylii
  • 500 g białego ryżu
  • 1 duży pęczek rzodkiewki

Przygotowanie:

W dużym garnku podsmażyć na oliwie dolną część z cebuli dymki, czosnek, chili i marchew pokrojoną w kostkę. Po około 10 minutach wolnego smażenia dodać świeże pokrojone w kostkę pomidory, sok pomidorowy, cukier i ocet winny czerwony, wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki, cukinie i bakłażana, całość dusić jeszcze 15 minut dodając na koniec posiekane świeże zioła (kolendrę i bazylię)

W garnku ugotować biały ryż przez 20 minut na małym ogniu ze szczyptą soli. Rzodkiewkę dokładnie umyć i oczyścić z nadmiaru ziemi. Na talerzu ułożyć porcję ryżu, dodać na nią przygotowane wcześniej leczo i udekorować połówkami rzodkiewki.

Spring rollsy z wiosennymi warzywami

Składniki :

  • 4 żółtka
  • 1 duża łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu białego winnego
  • 250 ml oleju
  • 50 g sosu Sriracha
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek zielonych i białych szparagów
  • 1 mały pęczek młodej marchwi
  • 2 kalarepki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 cukinia zielona
  • 2 sałaty maślane (tylko duże liście)
  • 10 g nasiona prażonego sezamu
  • 1 opakowanie kiełków lucerny
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Włożyć żółtka do metalowej miski dodając musztardę Dijon i ocet biały winny, zacząć mieszać rózgą dodając stopniowo olej. Mieszać tak długo, aż powstanie gęsty i jednolity majonez. Na koniec dodać do niego pikantny sos Sriracha, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Zielone i białe szparagi, młodą marchew, kalarepę, rzodkiewkę i cukinie pokroić w słupki, sałatę maślaną porwać na liście.

Liść posmarować majonezem, posypać prażonym sezamem i ułożyć na nich pokrojone w słupki warzywa. Zwinąć sałatę tak aby powstały spring rollsy. Można owinąć roladki szczypiorkiem. Ułożyć na talerzu 4 szt. Dodać kiełki lucerny i polać olejem sezamowym.

Barszcz ukraiński z czosnkiem niedźwiedzim i młodą botwinką

Składniki :

  • 100 g białej fasoli
  • 250 g kości wędzonych wieprzowych
  • 2 pęczki włoszczyzny (jeden do gotowania, drugi do smażenia)
  • 3 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 biała kapusta młoda
  • 1 pęczek młodej botwinki
  • 250 ml zakwasu na barszcz lub koncentratu
  • 1 duża łyżka soli i pieprzu czarnego
  • 10 g suszonego majeranku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki, koperku, szczypiorku
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 5 ugotowanych jajek

Przygotowanie:

Białą fasolę zamoczyć w wodzie noc wcześniej. Następnie ugotować w posolonej wodzie do miękkości i odstawić. W garnku ugotować kości wędzone z pęczkiem włoszczyzny, zielem angielskim i liściem laurowym. Po godzinie gotowania odcedzić wywar. Włoszczyznę, białą młodą kapustę i młodą botwinkę (tylko korzeń, łodygi zostawić na koniec) posiekać drobno lub zetrzeć na tarce. Podsmażyć na patelni przez 10 minut i dodać do wywaru. Gotować przez 30 minut dodając ugotowaną fasolę, koncentrat barszczu i posiekane liście botwinki. Barszcz doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonym majerankiem, posiekanym świeżymi ziołami. Nalać barszcz do głębokiego naczynia, dodając kwaśną śmietanę i ugotowane jajka.

Zobacz też:

Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego

Robert Makłowicz i jego pomysły na wiosenne sałatki

Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości