Leczo warzywne z białym ryżem i rzodkiewką
Składniki :
- 20 ml oliwy z pestek winogron
- 50 g cebuli dymki (dolna część)
- 4 ząbki czosnku
- 1 chili czerwone
- 1 mały pęczek młodej marchewki
- 500 g świeżych pomidorów
- 1 l soku pomidorowego
- 50 g cukru białego
- 50 ml octu czerwony winnego
- papryka mix po 1 szt. z każdego koloru
- 1 zielona cukinia
- 1 bakłażan
- 1 mały pęczek kolendry i bazylii
- 500 g białego ryżu
- 1 duży pęczek rzodkiewki
Przygotowanie:
W dużym garnku podsmażyć na oliwie dolną część z cebuli dymki, czosnek, chili i marchew pokrojoną w kostkę. Po około 10 minutach wolnego smażenia dodać świeże pokrojone w kostkę pomidory, sok pomidorowy, cukier i ocet winny czerwony, wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki, cukinie i bakłażana, całość dusić jeszcze 15 minut dodając na koniec posiekane świeże zioła (kolendrę i bazylię)
W garnku ugotować biały ryż przez 20 minut na małym ogniu ze szczyptą soli. Rzodkiewkę dokładnie umyć i oczyścić z nadmiaru ziemi. Na talerzu ułożyć porcję ryżu, dodać na nią przygotowane wcześniej leczo i udekorować połówkami rzodkiewki.
Spring rollsy z wiosennymi warzywami
Składniki :
- 4 żółtka
- 1 duża łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu białego winnego
- 250 ml oleju
- 50 g sosu Sriracha
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek zielonych i białych szparagów
- 1 mały pęczek młodej marchwi
- 2 kalarepki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 cukinia zielona
- 2 sałaty maślane (tylko duże liście)
- 10 g nasiona prażonego sezamu
- 1 opakowanie kiełków lucerny
- 1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Włożyć żółtka do metalowej miski dodając musztardę Dijon i ocet biały winny, zacząć mieszać rózgą dodając stopniowo olej. Mieszać tak długo, aż powstanie gęsty i jednolity majonez. Na koniec dodać do niego pikantny sos Sriracha, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Zielone i białe szparagi, młodą marchew, kalarepę, rzodkiewkę i cukinie pokroić w słupki, sałatę maślaną porwać na liście.
Liść posmarować majonezem, posypać prażonym sezamem i ułożyć na nich pokrojone w słupki warzywa. Zwinąć sałatę tak aby powstały spring rollsy. Można owinąć roladki szczypiorkiem. Ułożyć na talerzu 4 szt. Dodać kiełki lucerny i polać olejem sezamowym.
Barszcz ukraiński z czosnkiem niedźwiedzim i młodą botwinką
Składniki :
- 100 g białej fasoli
- 250 g kości wędzonych wieprzowych
- 2 pęczki włoszczyzny (jeden do gotowania, drugi do smażenia)
- 3 l wody
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 biała kapusta młoda
- 1 pęczek młodej botwinki
- 250 ml zakwasu na barszcz lub koncentratu
- 1 duża łyżka soli i pieprzu czarnego
- 10 g suszonego majeranku
- 1 mały pęczek natki pietruszki, koperku, szczypiorku
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 5 ugotowanych jajek
Przygotowanie:
Białą fasolę zamoczyć w wodzie noc wcześniej. Następnie ugotować w posolonej wodzie do miękkości i odstawić. W garnku ugotować kości wędzone z pęczkiem włoszczyzny, zielem angielskim i liściem laurowym. Po godzinie gotowania odcedzić wywar. Włoszczyznę, białą młodą kapustę i młodą botwinkę (tylko korzeń, łodygi zostawić na koniec) posiekać drobno lub zetrzeć na tarce. Podsmażyć na patelni przez 10 minut i dodać do wywaru. Gotować przez 30 minut dodając ugotowaną fasolę, koncentrat barszczu i posiekane liście botwinki. Barszcz doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonym majerankiem, posiekanym świeżymi ziołami. Nalać barszcz do głębokiego naczynia, dodając kwaśną śmietanę i ugotowane jajka.
Zobacz też:
Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego
Robert Makłowicz i jego pomysły na wiosenne sałatki
Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF