Kardamonki
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mleka
 - 10 g drożdży
 - 60 g cukru
 - 550 g mąki pszennej
 - 0,5 łyżeczki soli
 - 60 g miękkiego masła
 - 1 jajko
 
Nadzienie kardamonowe:
- 100 g miękkiego masła
 - 100 g brązowego cukru
 - około 30 g mielonego kardamonu
 - 1 jajko do posmarowania
 - gruby cukier do posypania lub płatki migdałowe
 
Syrop cukrowy:
- 70 ml wody
 - 60 g cukru
 
Sposób przygotowania:
Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN
Ciasto
- W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać jedno jajko, wymieszać. Dodać mąkę i sól wyrabiać około przez 5-6 minut.
 - Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 2-3 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
 - Ciasto przełożyć do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Posmarować nadzienie kardamonowym i złożyć na trzy części.
 - Następnie przy pomocy noża do pizzy pociąć na 1,5-2 cm paski. Każdy pasek przed zwinięciem lekko rozciągnąć i zawinąć na dwóch palcach.
 - Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do wyrastania. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180º C.
 - Bułeczki przez pieczenie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem lub migdałami. Wstawić do pieca i piec około 12-14 minut.
 - W tym czasie podgrzać cukier z wodą aż zrobi się syrop. Po upieczeniu ciepłe bułeczki posmarować syropem cukrowym.
 
Okrągła chałka
Składniki:
- 200 ml mleka
 - 15 g drożdży
 - 3 łyżki cukru
 - 550 g mąki pszennej typ 500
 - 2 jajka
 - 1 żółtko
 - 80 g masła
 - ¼ łyżeczki soli
 - 1 białko
 
Kruszonka:
- 200 g zimnego masła
 - 200 g mąki krupczatki
 - 100 g cukru
 
Przygotowanie:
- W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
 - Dodać roztrzepane jajka z żółtkiem, i wymieszać na jednolitą masę.
 - Dodać mąkę i sól, wymieszać aż wszystko się połączy.
 - Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 3 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło.
 - Po tym czasie rozpłaszczyć ciasto, nałożyć 1/3 masła na wierzch, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.
 - Ciasto przełożyć z powrotem do miski. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
 - W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę.
 - Masło i cukier przełożyć na stolnicę i pokroić nożem aż się połączą. Dosypać mąkę i końcówkami palców wszystko razem wymieszać aż składniki się połączą. Przełożyć do miski nie przykrywając wstawić do lodówki.
 - Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na osiem części i uformować z nich kule jak na bułki. Odstawić na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
 - Następnie uformować z nich wałki o długości 25 cm i zapleść z nich dwie okrągłe chałki.
 - Przełożyć chałki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
 - Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką
 - Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
 - Piec około 25 minut.
 
Drożdżówki z owocami
Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN
Składniki:
- ciasto i kruszonka jak w przepisie na chałkę.
 - masa serowa:
 - 250 g twarogu
 - 2 żółtka
 - 1 cukier waniliowy
 - 2 łyżki cukru
 - 2-3 łyżki śmietany
 - owoce sezonowe
 
Sposób przygotowania:
- Ciasto po wyrośnięciu podzielić na kawałki o wadze 100 g. Każdą uformować w kulkę i odstawić do odpoczęcia. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
 - W tym czasie wymieszać twaróg z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Przełożyć do worka cukierniczego.
 - Bułeczki rozwałkować na 0,5 placki i ułożyć na blachach do pieczenia w odstępach. Na ciasto wycisnąć kółka z masy serowej, na wierzch ułożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
 - Rozgrzać piekarnik do 180º C.
 
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz także:
- Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie
 - Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
 - Robert Makłowicz i jego pomysły na wiosenne sałatki
 
Autor: Luiza Bebłot
podziel się: