Przepisy kulinarne

Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego

"Drożdżowe wypieki Piotra Kucharskiego"

Przepisy kulinarne

Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego

"Drożdżowe wypieki Piotra Kucharskiego"

Kardamonki, drożdżówki z owocami, chałka - te słodkie specjały wprost testują naszą cierpliwość. Ale zapewniamy, że efekt jest wart czekania. Bo wyśmienite ciasto drożdżowe musi dobrze wyrosnąć. Wypróbujcie przepisy od naszego mistrza - Piotra Kucharskiego. 

Kardamonki

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mleka
  • 10 g drożdży
  • 60 g cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jajko

Nadzienie kardamonowe:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • około 30 g mielonego kardamonu
  • 1 jajko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania lub płatki migdałowe

Syrop cukrowy:

  • 70 ml wody
  • 60 g cukru

Sposób przygotowania:

Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

Ciasto

  1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać jedno jajko, wymieszać. Dodać mąkę i sól wyrabiać około przez 5-6 minut. 
  2. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 2-3 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. 
  3. Ciasto przełożyć do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Posmarować nadzienie kardamonowym i złożyć na trzy części. 
  4. Następnie przy pomocy noża do pizzy pociąć na 1,5-2 cm paski. Każdy pasek przed zwinięciem lekko rozciągnąć i zawinąć na dwóch palcach. 
  5. Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do wyrastania. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180º C.
  6. Bułeczki przez pieczenie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem lub migdałami. Wstawić do pieca i piec około 12-14 minut.
  7. W tym czasie podgrzać cukier z wodą aż zrobi się syrop. Po upieczeniu ciepłe bułeczki posmarować syropem cukrowym.

Okrągła chałka

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 550 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g masła
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 białko

Kruszonka:

  • 200 g zimnego masła
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

  1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
  2. Dodać roztrzepane jajka z żółtkiem, i wymieszać na jednolitą masę.
  3. Dodać mąkę i sól, wymieszać aż wszystko się połączy.
  4. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 3 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło.
  5. Po tym czasie rozpłaszczyć ciasto, nałożyć 1/3 masła na wierzch, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.
  6. Ciasto przełożyć z powrotem do miski. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  7. W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę.
  8. Masło i cukier przełożyć na stolnicę i pokroić nożem aż się połączą. Dosypać mąkę i końcówkami palców wszystko razem wymieszać aż składniki się połączą. Przełożyć do miski nie przykrywając wstawić do lodówki.
  9. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na osiem części i uformować z nich kule jak na bułki. Odstawić na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
  10. Następnie uformować z nich wałki o długości 25 cm i zapleść z nich dwie okrągłe chałki.
  11. Przełożyć chałki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  12. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką
  13. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
  14. Piec około 25 minut.

Drożdżówki z owocami

Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

Składniki:

  • ciasto i kruszonka jak w przepisie na chałkę.
  • masa serowa:
  • 250 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki śmietany
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na kawałki o wadze 100 g. Każdą uformować w kulkę i odstawić do odpoczęcia. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. 
  2. W tym czasie wymieszać twaróg z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Przełożyć do worka cukierniczego. 
  3. Bułeczki rozwałkować na 0,5 placki i ułożyć na blachach do pieczenia w odstępach. Na ciasto wycisnąć kółka z masy serowej, na wierzch ułożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180º C.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
2
22.04.2020
Marta
Jak długo piec drożdżówki z owocami?
22.04.2020
Monika
Czy zamiast kardamonu można dodać cynamon, aby wyszły cynamonki? Czy proporcja cynamonu do kardamonu będzie taka sama jak w przepisie?