Rozgrzewająca, ciepła i aromatyczna kuchnia Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kiedy temperatura za oknem spada poniżej zera instynktownie sięgamy po rozgrzewające potrawy. Piotr Kucharski przygotował przepisy na dania, które idealnie wpasowują się w ten klimat.

Przyprawa Curry

Składniki:

  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • kilka goździków
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

Sposób przygotowania:

Wszystkie przyprawy ułożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w rozgrzanym piekarniku do 160ºC aż zaczną intensywnie pachnieć. Przełożyć do moździerza, zostawić aż ostygną a następnie zmielić an proszek. Przechowywać w słoiku.

Rozgrzewająca zupa

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • około 500 g karkówki
  • 2 duże cebule
  • 2 litry wywaru warzywno-grzybowego
  • sos sojowy do smaku
  • 500 g makaronu papardelle
  • Zasmażka curry:
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki japońskiego curry (przepis powyżej)
  • Do podania:
  • sezam do podania
  • pęczek dymki do podania

Sposób przygotowania:

Karkówkę pokroić w cienkie plastry i razem z cebulą pokrojona w piórka podsmażyć w garnku na oleju. Zalać wywarem i gotować przez około 30 minut.

W tym czasie ugotować makaron oraz zrobić zasmażkę.

Masło rozpuścić i podsmażyć na nim mąkę oraz przyprawy. Zasmażkę wymieszać z chochelką zupy i zalać nią zupę w garnku. Wymieszać i pogotować aż zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron. Doprawić sosem sojowym.

Podawać posypane sezamem oraz posiekaną dymką

Babka kardamonowo-migdałowa

Składniki:

  • 180 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 10 g soli
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • Nadzienie
  • 200 g mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 20 g mielonego kardamonu
  • 1 jajo do posmarowania

Sposób przygotowania:

W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać jajka, wymieszać. Dodać mąkę i sól wyrabiać około przez 5-6 minut. Po tym czasie dodać masło i dalej wyrabiać około 2-3 minut aż ciasto będzie sprężyste i lekko świecące od masła. Ciasto przełożyć do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 45-50 minut.

W tym czasie wymieszać migdały z masłem, cukrem, jajkiem i mielonym kardamonem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę. Przekroić na połowę a następnie każdą połówkę wzdłuż na połowę. Z każdej części zapleść warkocz i przełożyć do nasmarowanych masłem keksówek. Odstawić na 1 godzinę do wyrastania. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170ºC.

Babki przez pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do pieca i piec około 30 minut.

Kacze nóżki w sosie śliwkowym

Składniki:

  • 4 kacze nóżki
  • sól i pieprz
  • 1 lampka czerwonego wina
  • 1 cebula
  • 1 gwiazda anyżu
  • 1 mały kawałek kory cynamonu
  • 100 g powideł śliwkowych
  • sól i pieprz
  • Pieczone warzywa:
  • 500 g korzenia pietruszki
  • 1 seler
  • 4 łyżki masła
  • 2 gałązki tymianku
  • gała muszkatołowa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Nóżki przekroić na dwie części. Przyprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni obsmażyć aby zrobiły się rumiane. Podlać winem i zostawić aż się zredukuje. Dodać posiekaną cebulę oraz przyprawy. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Nóżki wyjąć z garnka. Do sosu dodać powidła śliwkowe. Gotować jeszcze kilka minut. Wyjąć przyprawy i dokładnie zmiksować. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wina lub wody.

Gdy dusi się kapusta obrać pietruszkę, i seler. Pokroić na duże kawałki przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Ułożyć na blaszce, dodać kilka łyżek masła i piec w piekarniku rozgrzanym do 140ºC około 40 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości