Rozgrzewająca, ciepła i aromatyczna kuchnia Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kiedy temperatura za oknem spada poniżej zera instynktownie sięgamy po rozgrzewające potrawy. Piotr Kucharski przygotował przepisy na dania, które idealnie wpasowują się w ten klimat.

Przyprawa Curry

Składniki:

  • 2 łyżki kurkumy
    • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 gwiazda anyżu
        • kilka goździków
          • 1 liść laurowy
            • 1 łyżeczka czosnku w proszku
              • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
                • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
                    • 3-4 ziela angielskie
                      • 1 łyżeczka mielonego imbiru
                        • 1 łyżeczka ziaren kolendry

                          Sposób przygotowania:

                          Wszystkie przyprawy ułożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w rozgrzanym piekarniku do 160ºC aż zaczną intensywnie pachnieć. Przełożyć do moździerza, zostawić aż ostygną a następnie zmielić an proszek. Przechowywać w słoiku.

                          Rozgrzewająca zupa

                          Składniki:

                          • 4 łyżki oleju
                            • około 500 g karkówki
                              • 2 duże cebule
                                • 2 litry wywaru warzywno-grzybowego
                                  • sos sojowy do smaku
                                    • 500 g makaronu papardelle
                                      • Zasmażka curry:
                                        • 3 łyżki masła
                                          • 1 łyżka mąki pszennej
                                            • 2 łyżki japońskiego curry (przepis powyżej)
                                              • Do podania:
                                                • sezam do podania
                                                  • pęczek dymki do podania

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Karkówkę pokroić w cienkie plastry i razem z cebulą pokrojona w piórka podsmażyć w garnku na oleju. Zalać wywarem i gotować przez około 30 minut.

                                                    W tym czasie ugotować makaron oraz zrobić zasmażkę.

                                                    Masło rozpuścić i podsmażyć na nim mąkę oraz przyprawy. Zasmażkę wymieszać z chochelką zupy i zalać nią zupę w garnku. Wymieszać i pogotować aż zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron. Doprawić sosem sojowym.

                                                    Podawać posypane sezamem oraz posiekaną dymką

                                                    Babka kardamonowo-migdałowa

                                                    Składniki:

                                                    • 180 g mleka
                                                      • 20 g drożdży
                                                        • 1 łyżka cukru
                                                          • 500 g mąki pszennej typ 500
                                                            • 10 g soli
                                                              • 80 g miękkiego masła
                                                                • 2 jajka
                                                                  • Nadzienie
                                                                    • 200 g mielonych migdałów
                                                                      • 1 jajko
                                                                        • 100 g masła
                                                                          • 100 g cukru
                                                                            • 20 g mielonego kardamonu
                                                                              • 1 jajo do posmarowania

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać jajka, wymieszać. Dodać mąkę i sól wyrabiać około przez 5-6 minut. Po tym czasie dodać masło i dalej wyrabiać około 2-3 minut aż ciasto będzie sprężyste i lekko świecące od masła. Ciasto przełożyć do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 45-50 minut.

                                                                                W tym czasie wymieszać migdały z masłem, cukrem, jajkiem i mielonym kardamonem.

                                                                                Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę. Przekroić na połowę a następnie każdą połówkę wzdłuż na połowę. Z każdej części zapleść warkocz i przełożyć do nasmarowanych masłem keksówek. Odstawić na 1 godzinę do wyrastania. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170ºC.

                                                                                Babki przez pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do pieca i piec około 30 minut.

                                                                                Kacze nóżki w sosie śliwkowym

                                                                                Składniki:

                                                                                • 4 kacze nóżki
                                                                                  • sól i pieprz
                                                                                    • 1 lampka czerwonego wina
                                                                                      • 1 cebula
                                                                                        • 1 gwiazda anyżu
                                                                                          • 1 mały kawałek kory cynamonu
                                                                                            • 100 g powideł śliwkowych
                                                                                              • sól i pieprz
                                                                                                • Pieczone warzywa:
                                                                                                  • 500 g korzenia pietruszki
                                                                                                    • 1 seler
                                                                                                      • 4 łyżki masła
                                                                                                        • 2 gałązki tymianku
                                                                                                          • gała muszkatołowa
                                                                                                            • sól i pieprz

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Nóżki przekroić na dwie części. Przyprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni obsmażyć aby zrobiły się rumiane. Podlać winem i zostawić aż się zredukuje. Dodać posiekaną cebulę oraz przyprawy. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Nóżki wyjąć z garnka. Do sosu dodać powidła śliwkowe. Gotować jeszcze kilka minut. Wyjąć przyprawy i dokładnie zmiksować. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wina lub wody.

                                                                                                              Gdy dusi się kapusta obrać pietruszkę, i seler. Pokroić na duże kawałki przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Ułożyć na blaszce, dodać kilka łyżek masła i piec w piekarniku rozgrzanym do 140ºC około 40 minut.

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Reporter: Piotr Kucharski

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana