Przyprawa Curry
Składniki:
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 gwiazda anyżu
- kilka goździków
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3-4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy ułożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w rozgrzanym piekarniku do 160ºC aż zaczną intensywnie pachnieć. Przełożyć do moździerza, zostawić aż ostygną a następnie zmielić an proszek. Przechowywać w słoiku.
Rozgrzewająca zupa
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- około 500 g karkówki
- 2 duże cebule
- 2 litry wywaru warzywno-grzybowego
- sos sojowy do smaku
- 500 g makaronu papardelle
- Zasmażka curry:
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki japońskiego curry (przepis powyżej)
- Do podania:
- sezam do podania
- pęczek dymki do podania
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić w cienkie plastry i razem z cebulą pokrojona w piórka podsmażyć w garnku na oleju. Zalać wywarem i gotować przez około 30 minut.
W tym czasie ugotować makaron oraz zrobić zasmażkę.
Masło rozpuścić i podsmażyć na nim mąkę oraz przyprawy. Zasmażkę wymieszać z chochelką zupy i zalać nią zupę w garnku. Wymieszać i pogotować aż zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron. Doprawić sosem sojowym.
Podawać posypane sezamem oraz posiekaną dymką
Babka kardamonowo-migdałowa
Składniki:
- 180 g mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 10 g soli
- 80 g miękkiego masła
- 2 jajka
- Nadzienie
- 200 g mielonych migdałów
- 1 jajko
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 20 g mielonego kardamonu
- 1 jajo do posmarowania
Sposób przygotowania:
W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać jajka, wymieszać. Dodać mąkę i sól wyrabiać około przez 5-6 minut. Po tym czasie dodać masło i dalej wyrabiać około 2-3 minut aż ciasto będzie sprężyste i lekko świecące od masła. Ciasto przełożyć do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 45-50 minut.
W tym czasie wymieszać migdały z masłem, cukrem, jajkiem i mielonym kardamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę. Przekroić na połowę a następnie każdą połówkę wzdłuż na połowę. Z każdej części zapleść warkocz i przełożyć do nasmarowanych masłem keksówek. Odstawić na 1 godzinę do wyrastania. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170ºC.
Babki przez pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do pieca i piec około 30 minut.
Kacze nóżki w sosie śliwkowym
Składniki:
- 4 kacze nóżki
- sól i pieprz
- 1 lampka czerwonego wina
- 1 cebula
- 1 gwiazda anyżu
- 1 mały kawałek kory cynamonu
- 100 g powideł śliwkowych
- sól i pieprz
- Pieczone warzywa:
- 500 g korzenia pietruszki
- 1 seler
- 4 łyżki masła
- 2 gałązki tymianku
- gała muszkatołowa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Nóżki przekroić na dwie części. Przyprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni obsmażyć aby zrobiły się rumiane. Podlać winem i zostawić aż się zredukuje. Dodać posiekaną cebulę oraz przyprawy. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Nóżki wyjąć z garnka. Do sosu dodać powidła śliwkowe. Gotować jeszcze kilka minut. Wyjąć przyprawy i dokładnie zmiksować. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wina lub wody.
Gdy dusi się kapusta obrać pietruszkę, i seler. Pokroić na duże kawałki przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Ułożyć na blaszce, dodać kilka łyżek masła i piec w piekarniku rozgrzanym do 140ºC około 40 minut.
Zobacz także:
- Zdrowa i szybka kuchnia dla najmłodszych. Na punkcie tych dań dzieci dosłownie oszaleją
- Słodkie wypieki Candy Gold. Co przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN?
- W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Szymanowska, zwyciężczyni MasterChefa
Reporter: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN