Słodkie wypieki Candy Gold. Co przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN?

Małgorzata Nagat Candy Gold
Małgorzata Nagat Candy Gold
Źródło: Karolina Rybińska/ Dzień Dobry TVN Online
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła Candy Gold. Przygotowały pyszne słodkości, od których ciężko oderwać oko, a co dopiero nie połakomić się na te pyszności. Poznaj ich przepisy na ciasteczka, piernikowe cake popsy, muffiny z żurawiną i donuty z pistacjami.

Ciasteczka

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
    • 200 g miękkiego masła,
      • 200 g masła orzechowego,
        • 200 g brązowego cukru,
          • 2 jajka,
            • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
              • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
                • 1 łyżeczka soli,
                  • 100 g czekolady gorzkiej 64%,
                    • 200 g czekolady mlecznej.

                      Do dekoracji:

                      • precelki,
                        • płatki czekolady,
                          • płatki soli.

                            Sposób przygotowania:

                            W misce umieść miękkie masło oraz masło orzechowe. Dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj całe jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dalej dodaj sól. Całość wymieszaj.

                            Czekoladę pokrój w kostkę i dodaj do ciasta. Uformuj z ciasta kulki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz ręką i na każdym umieść po dwa precle. Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciastka przez 10-12 min. W środku powinny pozostać lekko miekkie.

                            Cakepopsy piernikowe

                            Składniki:

                            • 200 g czekoladowego biszkoptu maślanego,
                              • 100 g kremu orzechowego,
                                • 20 g uprażonych orzechów ,
                                  • 100 g mascarpone,
                                    • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
                                      • szczypta soli,
                                        • 300 g białej lub mlecznej czekolady do maczania cakepopsów,
                                          • 2 łyżki oleju.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Biszkopt rozdrobnij na okruszki, dodaj mascarpone i krem orzechowy, prażone i posiekane orzechy. Całość wyrabiaj na bardzo wilgotną masę, uformuj kulki. W kulki wetknij patyczki do cakepopsów lub papierowe słomki. Włóż do zamrażarki na około 2 godziny. Niedługo przed wyjęciem cakepopsów z zamrażarki upłynnij czekoladę. Rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Schłodź do temperatury około 35°C, wyjmij cakepopsy z zamrażarki i takie zimne oblewaj. Zanim polewa zastygnie, posyp cakepopsy posypkami lub prażonymi orzechami.

                                            Muffinki z żurawiną

                                            Składniki:

                                            • 300 g mąki pszennej,
                                              • 2 jajka,
                                                • 200 ml śmietanki 36%,
                                                  • 200 g cukru,
                                                    • 100 g masła,
                                                      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                        • 0,5 łyżeczki sody,
                                                          • szczypta soli,
                                                            • około 100 g mrożonej lub świeżej żurawiny.

                                                              Składniki na krem z białej czekolady:

                                                              • 250 g śmietanki kremówki 36%,
                                                                • 150 g białej czekolady,
                                                                  • 200 g mascarpone.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W rondelku rozpuść masło, poczekaj aż chwilę wystygnie, dodaj cukier, śmietankę i całe jajka. Rozmieszaj wszystko rózgą. Dodaj masę do mąki, wymieszaj dokładnie. Piekarnik nagrzej do 165 stopni, ustaw tryb termoobieg. Do papilotek wyszprycuj ciasto za pomocą rękawa cukierniczego lub nałóż łyżką, dodaj owoce, wtykając je delikatnie w ciasto. Piecz około 20 min. Wyjmij z piekarnika, wystudź.

                                                                    Sposób przygotowania kremu:

                                                                    Śmietankę podgrzej, nie gotuj. Do podgrzanej śmietanki dodaj połamaną w cząstki czekoladę, poczekaj aż temperatury się wyrównają, wymieszaj. Wstaw ganache na noc (kilkanaście godzin) do lodówki do całkowitego wystudzenia. Aby powstał pyszny krem, ubij ganache z mascarpone za pomocą miksera. Szprycuj z rękawa cukierniczego na wystudzone muffinki. babeczki ozdabiaj żurawiną, jadalnym brokatem i gałązkami rozmarynu.

                                                                    Donuty z pistacjami

                                                                    Przepis na około 12 sztuk

                                                                    Składniki:

                                                                    • 310 g mąki pszennej,
                                                                      • 2 jajka,
                                                                        • 200 ml maślanki,
                                                                          • 200 g cukru,
                                                                            • 100 g masła,
                                                                              • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                                • szczypta soli,
                                                                                  • około 50 g pistacji (prażonych i delikatnie posolonych),
                                                                                    • 50-80 g białej czekolady,
                                                                                      • 200 g białej czekolady do oblania donutów.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. W rondelku rozpuść masło, poczekaj aż chwilę wystygnie, dodaj cukier, maślankę i całe jajka. Rozmieszaj wszystko rózgą. Dodaj masę do mąki, wymieszaj dokładnie. Piekarnik nagrzej do 165 stopni, ustaw tryb termoobieg. Posiekaj czekoladę na około 1 cm kawałki, pistacje upraż, posiekaj. Do silikonowej formy na donuty wyszprycuj ciasto za pomocą rękawa cukierniczego, dodaj czekoladę i pistacje, wtykając je delikatnie w ciasto. Piecz około 15 min. Wyjmij z piekarnika, wystudź. Wystudzone donuty mocz w czekoladzie. Czekoladę rozpuszczaj w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dekoruj pistacjami i posypkami.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                                                        Źródło: Sugar Lady i Candy Gold

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/ Dzień Dobry TVN Online

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana