Polskie klasyki deserów na niedzielę i święta w wykonaniu Bartka Boratyna

Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Batonowe ciasta
Batonowe ciasta
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Za chwilę święta, a to oznacza, że pora przypomnieć sobie polskie klasyki deserów. Dobre, proste, niedrogie, a przy tym znane od pokoleń. Jakie ciasta najczęściej goszczą w niedzielę i różne święta na polskich stołach? Poznaj przepisy Bartka Boatyna na szyszki z ryżu preparowanego z krówkami, ciasto z kajmakiem, fale dunaju i tarty placek. 
Szyszki z ryżu preparowanego z krówkami
Szyszki z ryżu preparowanego z krówkami
Szyszki z ryżu preparowanego z krówkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Szyszki z ryżu preparowanego z krówkami

Składniki:

  • 300 g krówek,
  • 80 g ryżu preparowanego,
  • 100 g masła,
  • ew. łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

Krówki umieść w garnku razem z masłem. Wybierz większy garnek, ponieważ do płynnej masy będziesz potem wsypywać cały ryż preparowany. Ustaw minimalną moc palnika i cierpliwie czekaj, aż masło powoli zacznie się roztapiać, a krówki mięknąć. Cały czas mieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki. Cały czas rób to na minimalnej mocy palnika, a nic się nie przypali.

Od razu po zdjęciu garnka wsyp ryż preparowany. Od razu też zacznij mieszać całość zwykłą łyżką. Masa jest gorąca, ale po wstępnym mieszaniu łyżką będziesz już wstanie połączyć wszystko ręką.

Z garnka weź małą garść masy z ryżem preparowanym i formuj kulkę wielkości większego orzecha włoskiego - każda kulka o wadze około 25 g. Ładnie uformowane kulki od razu kładź na pergamin. Praktycznie od razu po uformowaniu, szyszki są gotowe do jedzenia. Jeśli jednak poleżą dłużej na papierze do pieczenia i całkiem przestygną, to będą bardziej chrupiące.

Ciasto z kajmakiem
Ciasto z kajmakiem
Ciasto z kajmakiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Ciasto z kajmakiem

Składniki:

  • 500 g jasnych herbatników,
  • puszka masy kajmakowej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 6 żółtek,
  • 55 g skrobi kukurydzianej,
  • wanilia,
  • 750 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 50 g ciemnej czekolady,
  • adwokat.

Sposób przygotowania:

Żółtka mieszaj ze skrobią kukurydzianą oraz cukrem. Mleko porządnie zagotuj (ma kipieć). Hartujemy gorącym mlekiem żółtka ze skrobią, wlewaj i mieszaj do zgęstnienia. Gdy masa będzie gładka, musisz ją zagotować, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folią spożywczą).

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmaruj masę kajmakową, przykryj drugą warstwą herbatników. Herbatniki można opcjonalnie nasączyć adwokatem.

Miękkie masło ubij na puszystą masę, następnie dodawaj stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń, cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wyłóż na herbatniki, przykryj ostatnią warstwą ciastek. W oddzielnej misce ubij na sztywną pianę kremówkę z mascarpone i wanilią. Rozprowadź na wierzchu ciasta. Posyp startą czekoladą po cieście. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 2-3 godziny.

Fale Dunaju
Fale Dunaju
Fale Dunaju
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Fale Dunaju

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 5 dużych jajek,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 50 ml mleka,
  • 350 g wiśni mrożonych.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady ciemnej,
  • 100 ml śmietanki 36%.

Sposób przygotowania:

Aby zrobić budyń, do rondelka wlej półtorej szklanki mleka oraz wsyp cukier. Ustaw średnią moc palnika i zacznij podgrzewać mleko z cukrem. Pozostałe mleko przelej do większego naczynia. Do mleka dodaj trzy żółtka jajek oraz wsyp 80 gramów mąki pszennej tortowej. Całość bardzo dokładnie wymieszaj na gładki, lejący płyn bez grudek. Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej płyn z mleka, mąki i żółtek. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszaj na początku energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Gdy tak się stanie, mieszaj go już powoli, przez około 30 sekund, aż znikną grudki, nie będzie widać mąki i budyń osiągnie odpowiednią konsystencję. Budyń odstaw do przestudzenia przykrywając go wcześniej kawałkiem folii. Absolutnie nie odkładaj go do lodówki. Taki budyń będziesz po przestudzeniu łączyć z ubitym na puch masłem. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę.

Do misy miksera wbij pięć dużych jajek i wsyp 150 gramów cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Kostkę prawdziwego masła, czyli 200 gramów, roztop w rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudź je, by nie było gorące. Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać masło. Masło lub olej wlewaj cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Po dodaniu tłuszczu wyłącz mikser.

Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. Trochę mniejszą część ciasta odlej do osobnej miski. Do ciasta dodaj dwie płaskie łyżki kakao oraz pięć łyżek lekko ciepłego mleka. Ciasto mieszaj powoli szpatułką, do momentu, gdy zrobi się jednolite.

Ciasto jasne wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia - spód i boki formy. Na ciasto jasne wyłóż też od razu ciasto z kakao. Ciasto wykładaj łyżka po łyżce, delikatnie rozprowadzając je po jasnym cieście. Na koniec wyłóż też owoce. U mnie były to rozmrożone wiśnie. Każdą sztukę lekko wciskałem w ciasto. Zachowuję miedzy nimi niewielkie odstępy.

Formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 20-25 minut. Po około 20 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. Zostaw je w formie do całkowitego przestudzenia.

Dokończ krem budyniowy. Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż miękkie masło. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Do napuszonego masła, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksuj masę do idealnego połączenia obu mas. Uważaj, by nie ubijać kremu za długo. W taki sposób wmiksowuj cały budyń. Powinien powstać puszysty krem budyniowy.

Gotowy krem budyniowy rozprowadź po całej powierzchni przestudzonego ciasta. Wyrównaj jego powierzchnię. Formę z ciastem odłóż do lodówki, do częściowego stężenia masy budyniowej. Należy bowiem wyjąć ciasto z formy i przekroić idealnie na pół. Jedną część ciasta kładziesz na drugą, by powstały dwa poziomy. Ciasto ponownie odłóż do lodówki, do całkowitego stężenia masy budyniowej.

W rondlu doprowadź do wrzenia śmietankę, po ściągnięciu z ognia dodaj czekoladę i mieszaj do połączenia się składników. Polewę wylej na ciasto i odstaw do stężenia.

Tarty placek
Tarty placek
Tarty placek
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Tarty placek

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 350 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ulubiona konfitura owocowa.

Sposób przygotowania:

Masło posiekaj z mąką i cukrem do powstania kruszonki. Na końcu dodaj jajko i zagnieść ciasto w kulkę. Podziel je na kawałki 3/4 oraz 1/4. Mniejszą część wstaw do zamrażarki. Większe ciasto rozwałkuj i wyściel nim foremkę z papierem do pieczenia. Przełóż ulubioną konfiturę na ciasto kruche i za pomocą tarki zetrzyj ciasto na konfiturę. Piecz około 25 min w temp. 180 st. na złoty kolor. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości