Materiał promocyjny

Pyszne ciasta, a w nich olej rzepakowy zamiast masła. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Osładzamy niedzielę ciastami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Olej rzepakowy to dobry zamiennik tradycyjnego masła i innych utwardzanych tłuszczy. Dzięki niemu możemy przygotować m.in. tańsze, zdrowsze i wegańskie ciasta. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy na ciasto marchewkowe z białą polewą, ciasto z polewą czekoladową, pistacjami i malinami oraz ciasto z czerwonych owoców. 

Ciasto marchewkowe z białą polewą

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki drobno startej marchwi,
    • 2 szklanki mąki pszennej,
      • 1 ½ szklanki cukru,
        • 1 ¼ szklanki oleju rzepakowego,
          • 4 jajka,
            • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
              • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
                • 2 łyżeczki mielonego cynamonu.

                  Składniki na polewę:

                  • 125 g naturalnego homogenizowanego serka,
                    • 50 g masła (miękkiego),
                      • 100 g cukru pudru.

                        Sposób przygotowania ciasta:

                        Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypujemy mąkę i wlewamy olej. Następnie dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon i marchew (jeżeli marchew jest zbyt soczysta, odsączamy nadmiar wody). Mieszamy jeszcze chwilę, aby składniki dobrze się połączyły. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej formy o średnicy 24-28 cm. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.

                        Sposób przygotowania polewy:

                        Metalową miskę umieszczamy na garnku z wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Do miski wkładamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy cukier puder, a następnie serek homogenizowany. Podgrzewamy na parze, mieszamy (polewa powinna być gładka, i jednolita). Studzimy i polewamy ciasto.

                        Ciasto z polewą czekoladową, pistacjami i malinami

                        Składniki na ciasto:

                        • 4 szklanki mąki pszennej,
                          • szklanka cukru,
                            • łyżka proszku do pieczenia,
                              • łyżeczka sody oczyszczonej,
                                • 1/4 łyżeczki soli,
                                  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
                                    • 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
                                      • łyżka białego octu,
                                        • 2 1/4 szklanki wody.

                                          Składniki na polewę:

                                          • 2/3 szklanki cukru,
                                            • 1/3 szklanki wody,
                                              • szklanka kakao,
                                                • 1/3 oleju rzepakowego.

                                                  Dodatki:

                                                  • garść pistacji,
                                                    • świeże maliny.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dwie okrągłe formy o średnicy 20 cm smarujemy olejem. Układamy na dnie papier do pieczenia. W dużej misce za pomocą widelca mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie dodajemy olej, wanilię, ocet oraz wodę. Dobrze mieszamy. Masę rozkładamy w dwóch wcześniej przygotowanych formach. Pieczemy przez około 40-45 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.

                                                      W małym rondelku gotujemy na dużym ogniu cukier i wodę. Mieszając, aż cukier dobrze się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao i olej. Mieszamy za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Smarujemy połową masy pomiędzy ciastami. Resztę masy wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy prażonymi pistacjami i malinami.

                                                      Ciasto z polewą czekoladową, pistacjami i malinami
                                                      Ciasto z polewą czekoladową, pistacjami i malinami
                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                      Ciasto z czerwonych owoców

                                                      Składniki:

                                                      • jogurt naturalny (200 g),
                                                        • 2/3 szklanki cukru,
                                                          • 180 g mąki pszennej,
                                                            • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                              • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
                                                                • 450 g mrożonych mieszanki czerwonych owoców,
                                                                  • masło do smarowania formy.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W misce mieszamy jogurt i cukier. Następnie dodajemy jajka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze mieszamy, aby uzyskać gładką pastę. Na koniec dodajemy czerwone mrożone owoce. Masę wylewamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w 180°C przez około 45 minut.

                                                                    Ciasto z czerwonych owoców
                                                                    Ciasto z czerwonych owoców
                                                                    Źródło: Ola Skowron/East News
                                                                    #Fundusze promocji
                                                                    #Fundusze promocji
                                                                    Źródło: mat. prasowe

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana