Ciasto marchewkowe z białą polewą
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki drobno startej marchwi,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 ½ szklanki cukru,
- 1 ¼ szklanki oleju rzepakowego,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu.
Składniki na polewę:
- 125 g naturalnego homogenizowanego serka,
- 50 g masła (miękkiego),
- 100 g cukru pudru.
Sposób przygotowania ciasta:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypujemy mąkę i wlewamy olej. Następnie dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon i marchew (jeżeli marchew jest zbyt soczysta, odsączamy nadmiar wody). Mieszamy jeszcze chwilę, aby składniki dobrze się połączyły. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej formy o średnicy 24-28 cm. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Sposób przygotowania polewy:
Metalową miskę umieszczamy na garnku z wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Do miski wkładamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy cukier puder, a następnie serek homogenizowany. Podgrzewamy na parze, mieszamy (polewa powinna być gładka, i jednolita). Studzimy i polewamy ciasto.
Ciasto z polewą czekoladową, pistacjami i malinami
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- łyżka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
- łyżka białego octu,
- 2 1/4 szklanki wody.
Składniki na polewę:
- 2/3 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki wody,
- szklanka kakao,
- 1/3 oleju rzepakowego.
Dodatki:
- garść pistacji,
- świeże maliny.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dwie okrągłe formy o średnicy 20 cm smarujemy olejem. Układamy na dnie papier do pieczenia. W dużej misce za pomocą widelca mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie dodajemy olej, wanilię, ocet oraz wodę. Dobrze mieszamy. Masę rozkładamy w dwóch wcześniej przygotowanych formach. Pieczemy przez około 40-45 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W małym rondelku gotujemy na dużym ogniu cukier i wodę. Mieszając, aż cukier dobrze się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao i olej. Mieszamy za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Smarujemy połową masy pomiędzy ciastami. Resztę masy wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy prażonymi pistacjami i malinami.
Ciasto z czerwonych owoców
Składniki:
- jogurt naturalny (200 g),
- 2/3 szklanki cukru,
- 180 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 450 g mrożonych mieszanki czerwonych owoców,
- masło do smarowania formy.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W misce mieszamy jogurt i cukier. Następnie dodajemy jajka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze mieszamy, aby uzyskać gładką pastę. Na koniec dodajemy czerwone mrożone owoce. Masę wylewamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w 180°C przez około 45 minut.
Zobacz także:
- Przepis na ciasto zebra na oleju – z oranżadą czy z kremem?
- Ciasto Marysieńka idealne na święta - sprawdź, jak je zrobić!
- Ciasto biedaczek - prosty przepis na pyszny deser
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska