Materiał promocyjny

Pyszne ciasta, a w nich olej rzepakowy zamiast masła. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Ciasta na oleju - przepisy Grzegorza Zawieruchy
Osładzamy niedzielę ciastami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Olej rzepakowy to dobry zamiennik tradycyjnego masła i innych utwardzanych tłuszczy. Dzięki niemu możemy przygotować m.in. tańsze, zdrowsze i wegańskie ciasta. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy na ciasto marchewkowe z białą polewą, ciasto z polewą czekoladową, pistacjami i malinami oraz ciasto z czerwonych owoców. 

Ciasto marchewkowe z białą polewą

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki drobno startej marchwi,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • 1 ¼ szklanki oleju rzepakowego,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Składniki na polewę:

  • 125 g naturalnego homogenizowanego serka,
  • 50 g masła (miękkiego),
  • 100 g cukru pudru.

Sposób przygotowania ciasta:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypujemy mąkę i wlewamy olej. Następnie dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon i marchew (jeżeli marchew jest zbyt soczysta, odsączamy nadmiar wody). Mieszamy jeszcze chwilę, aby składniki dobrze się połączyły. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej formy o średnicy 24-28 cm. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.

Sposób przygotowania polewy:

Metalową miskę umieszczamy na garnku z wodą. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Do miski wkładamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy cukier puder, a następnie serek homogenizowany. Podgrzewamy na parze, mieszamy (polewa powinna być gładka, i jednolita). Studzimy i polewamy ciasto.

Ciasto z polewą czekoladową, pistacjami i malinami

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • łyżka białego octu,
  • 2 1/4 szklanki wody.

Składniki na polewę:

  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki wody,
  • szklanka kakao,
  • 1/3 oleju rzepakowego.

Dodatki:

  • garść pistacji,
  • świeże maliny.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dwie okrągłe formy o średnicy 20 cm smarujemy olejem. Układamy na dnie papier do pieczenia. W dużej misce za pomocą widelca mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie dodajemy olej, wanilię, ocet oraz wodę. Dobrze mieszamy. Masę rozkładamy w dwóch wcześniej przygotowanych formach. Pieczemy przez około 40-45 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.

W małym rondelku gotujemy na dużym ogniu cukier i wodę. Mieszając, aż cukier dobrze się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao i olej. Mieszamy za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Smarujemy połową masy pomiędzy ciastami. Resztę masy wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy prażonymi pistacjami i malinami.

Ciasto z polewą czekoladową, pistacjami i malinami
Ciasto z polewą czekoladową, pistacjami i malinami
Źródło: Ola Skowron/East News

Ciasto z czerwonych owoców

Składniki:

  • jogurt naturalny (200 g),
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 450 g mrożonych mieszanki czerwonych owoców,
  • masło do smarowania formy.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W misce mieszamy jogurt i cukier. Następnie dodajemy jajka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze mieszamy, aby uzyskać gładką pastę. Na koniec dodajemy czerwone mrożone owoce. Masę wylewamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w 180°C przez około 45 minut.

Ciasto z czerwonych owoców
Ciasto z czerwonych owoców
Źródło: Ola Skowron/East News
#Fundusze promocji
#Fundusze promocji
Źródło: mat. prasowe

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości