Kalafior w różnych wersjach - przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Kalafiorowa kuchnia Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na kalafior trwa w najlepsze. To pyszne i zdrowe warzywo można przyrządzić na wiele różnych sposobów, co w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnij Grzegorz Zawieruchy. Jak zrobić kalafior w cieście francuskim, placuszki kalafiorowe z sosem curry, taboule i sałatka z kalafiorem, jajkiem i papryką? Sprawdź przepisy.

Kalafior w cieście francuskim - przepis

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1/2 kalafiora
  • 25 g masła
  • 30 g mąki
  • 50 g startego sera
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 200 ml bulionu z kurczaka
  • 400 ml wody
  • 50 ml śmietany płynnej 30 %
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Kalafiora oczyszczamy i dzielimy na różyczki. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości.

Do wody dodajemy bulion z kurczaka i gotujemy. W drugim rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę. Stopniowo wlewamy gorący bulion. Dodajemy odrobinę śmietany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W kokilkach układamy ciasto francuskie, które lekko nakłuwamy widelcem i smarujemy musztardą. Zapiekamy 3 minuty i wyjmujemy. Wlewamy trochę sosu i układamy kalafiora. Zalewamy sosem. Posypujemy startym serem. Pieczemy około 25-30 minut.

Placuszki z kalafiora z sosem curry
Placuszki z kalafiora z sosem curry
Placuszki z kalafiora z sosem curry
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Placuszki z kalafiora z sosem curry - przepis

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki startego sera grana padano
  • 1/2 szklanki natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki oleju z awokado
  • dodatek: rukola

Sos curry:

  • 1 cebulę
  • 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 5 łyżeczek przyprawy curry
  • 1,5 łyżeczki mąki
  • 200 ml rzadkiej śmietany 18%

W rondelku rozgrzewamy olej i obsmażamy cebulę. Następnie dołączamy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Po ugotowaniu rozgniatamy delikatnie go rozgniatamy. W drugiej misce mieszamy jajka, mąkę, ser, posiekaną natkę pietruszki, czosnek i sól. Dodajemy rozgniecionego kalafiora. Dobrze Łączymy ze sobą składniki. Formujemy małe kotlety i na patelni z dodatkiem oleju smażymy na złoty kolor (około 2 minuty z każdej strony). Podajemy z sosem curry.

Taboule z kalafiora
Taboule z kalafiora
Taboule z kalafiora
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Taboule z kalafiora - przepis

Składniki:

  • 100 g kalafiora
  • 5 g szczypiorku
  • 20 g czerwonej cebuli
  • 10 g kaparów
  • 10 g soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól pieprz

Składniki na sos:

  • słodka śmietana 36 %
  • przyprawa curry
  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • do dekoracji: świeże liście mięty, estragonu i kolendry.

Kalafiora delikatnie blendujemy. Przekładamy do miski.

W misce mieszamy śmietanę z przyprawą curry. Cały czas mieszając dodajemy musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po chwili wlewamy oliwę i sok z cytryny. Na końcu posiekany szczypiorek.

Do wcześniej zblendowanego kalafiora dodajemy posiekany szczypiorek, cebulę i kapary. Wlewamy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na talerzu najpierw układamy kilka łyżek sosu. Na tym układamy sałatkę z kalafiora. Dekorujemy świeżymi listkami mięty, estragonu i kolendry. Całość oprószamy świeżym pieprzem.

Sałatka z kalafiorem, jajkiem i papryką
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i papryką
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i papryką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Sałatka z kalafiorem, jajkiem i papryką - przepis

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 ogórek
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 4 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • dodatkowo - kiełki brokuła

Jajka gotujemy na twardo. Przekładamy do salaterki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy ocet jabłkowy, oliwę z oliwek i majonez. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ogórka, cebulę i paprykę kroimy na kosteczkę. Dodajemy odsączoną kukurydzę. Odkładamy na jakiś czas do lodówki. Przed podaniem posypujemy kiełkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości