Kalafior w różnych wersjach - przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kalafiorowa kuchnia Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na kalafior trwa w najlepsze. To pyszne i zdrowe warzywo można przyrządzić na wiele różnych sposobów, co w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnij Grzegorz Zawieruchy. Jak zrobić kalafior w cieście francuskim, placuszki kalafiorowe z sosem curry, taboule i sałatka z kalafiorem, jajkiem i papryką? Sprawdź przepisy.

Kalafior w cieście francuskim - przepis

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    • 1/2 kalafiora
      • 25 g masła
        • 30 g mąki
          • 50 g startego sera
            • 1 łyżeczka musztardy Dijon
              • 200 ml bulionu z kurczaka
                • 400 ml wody
                  • 50 ml śmietany płynnej 30 %
                    • gałka muszkatołowa
                      • sól i pieprz

                        Kalafiora oczyszczamy i dzielimy na różyczki. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości.

                        Do wody dodajemy bulion z kurczaka i gotujemy. W drugim rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę. Stopniowo wlewamy gorący bulion. Dodajemy odrobinę śmietany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W kokilkach układamy ciasto francuskie, które lekko nakłuwamy widelcem i smarujemy musztardą. Zapiekamy 3 minuty i wyjmujemy. Wlewamy trochę sosu i układamy kalafiora. Zalewamy sosem. Posypujemy startym serem. Pieczemy około 25-30 minut.

                        Placuszki z kalafiora z sosem curry
                        Placuszki z kalafiora z sosem curry
                        Placuszki z kalafiora z sosem curry
                        Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                        Placuszki z kalafiora z sosem curry - przepis

                        Składniki:

                        • 1 kalafior
                          • 3 jajka
                            • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
                              • 1/2 szklanki startego sera grana padano
                                • 1/2 szklanki natki pietruszki
                                  • 1 ząbek czosnku
                                    • 1 łyżeczka soli
                                      • 2-3 łyżki oleju z awokado
                                        • dodatek: rukola

                                          Sos curry:

                                          • 1 cebulę
                                            • 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
                                              • 5 łyżeczek przyprawy curry
                                                • 1,5 łyżeczki mąki
                                                  • 200 ml rzadkiej śmietany 18%

                                                    W rondelku rozgrzewamy olej i obsmażamy cebulę. Następnie dołączamy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

                                                    Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Po ugotowaniu rozgniatamy delikatnie go rozgniatamy. W drugiej misce mieszamy jajka, mąkę, ser, posiekaną natkę pietruszki, czosnek i sól. Dodajemy rozgniecionego kalafiora. Dobrze Łączymy ze sobą składniki. Formujemy małe kotlety i na patelni z dodatkiem oleju smażymy na złoty kolor (około 2 minuty z każdej strony). Podajemy z sosem curry.

                                                    Taboule z kalafiora
                                                    Taboule z kalafiora
                                                    Taboule z kalafiora
                                                    Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                    Taboule z kalafiora - przepis

                                                    Składniki:

                                                    • 100 g kalafiora
                                                      • 5 g szczypiorku
                                                        • 20 g czerwonej cebuli
                                                          • 10 g kaparów
                                                            • 10 g soku z cytryny
                                                              • oliwa z oliwek
                                                                • sól pieprz

                                                                  Składniki na sos:

                                                                  • słodka śmietana 36 %
                                                                    • przyprawa curry
                                                                      • musztarda
                                                                        • oliwa z oliwek
                                                                          • sok z cytryny
                                                                            • szczypiorek
                                                                              • sól i pieprz
                                                                                • do dekoracji: świeże liście mięty, estragonu i kolendry.

                                                                                  Kalafiora delikatnie blendujemy. Przekładamy do miski.

                                                                                  W misce mieszamy śmietanę z przyprawą curry. Cały czas mieszając dodajemy musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po chwili wlewamy oliwę i sok z cytryny. Na końcu posiekany szczypiorek.

                                                                                  Do wcześniej zblendowanego kalafiora dodajemy posiekany szczypiorek, cebulę i kapary. Wlewamy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                                                                                  Na talerzu najpierw układamy kilka łyżek sosu. Na tym układamy sałatkę z kalafiora. Dekorujemy świeżymi listkami mięty, estragonu i kolendry. Całość oprószamy świeżym pieprzem.

                                                                                  Sałatka z kalafiorem, jajkiem i papryką
                                                                                  Sałatka z kalafiorem, jajkiem i papryką
                                                                                  Sałatka z kalafiorem, jajkiem i papryką
                                                                                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                  Sałatka z kalafiorem, jajkiem i papryką - przepis

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 1 kalafior
                                                                                    • 1 ogórek
                                                                                      • 150 g kukurydzy z puszki
                                                                                        • 1 czerwona papryka
                                                                                          • 4 jajka
                                                                                            • 1 czerwona cebula
                                                                                              • 1 łyżka majonezu
                                                                                                • 3 łyżki octu jabłkowego
                                                                                                  • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                    • 1/4 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
                                                                                                      • sól i pieprz
                                                                                                        • dodatkowo - kiełki brokuła

                                                                                                          Jajka gotujemy na twardo. Przekładamy do salaterki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy ocet jabłkowy, oliwę z oliwek i majonez. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ogórka, cebulę i paprykę kroimy na kosteczkę. Dodajemy odsączoną kukurydzę. Odkładamy na jakiś czas do lodówki. Przed podaniem posypujemy kiełkami.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana