Kalafior w cieście francuskim - przepis
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 1/2 kalafiora
- 25 g masła
- 30 g mąki
- 50 g startego sera
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 200 ml bulionu z kurczaka
- 400 ml wody
- 50 ml śmietany płynnej 30 %
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Kalafiora oczyszczamy i dzielimy na różyczki. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości.
Do wody dodajemy bulion z kurczaka i gotujemy. W drugim rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę. Stopniowo wlewamy gorący bulion. Dodajemy odrobinę śmietany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W kokilkach układamy ciasto francuskie, które lekko nakłuwamy widelcem i smarujemy musztardą. Zapiekamy 3 minuty i wyjmujemy. Wlewamy trochę sosu i układamy kalafiora. Zalewamy sosem. Posypujemy startym serem. Pieczemy około 25-30 minut.
Placuszki z kalafiora z sosem curry - przepis
Składniki:
- 1 kalafior
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki startego sera grana padano
- 1/2 szklanki natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki oleju z awokado
- dodatek: rukola
Sos curry:
- 1 cebulę
- 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 5 łyżeczek przyprawy curry
- 1,5 łyżeczki mąki
- 200 ml rzadkiej śmietany 18%
W rondelku rozgrzewamy olej i obsmażamy cebulę. Następnie dołączamy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Po ugotowaniu rozgniatamy delikatnie go rozgniatamy. W drugiej misce mieszamy jajka, mąkę, ser, posiekaną natkę pietruszki, czosnek i sól. Dodajemy rozgniecionego kalafiora. Dobrze Łączymy ze sobą składniki. Formujemy małe kotlety i na patelni z dodatkiem oleju smażymy na złoty kolor (około 2 minuty z każdej strony). Podajemy z sosem curry.
Taboule z kalafiora - przepis
Składniki:
- 100 g kalafiora
- 5 g szczypiorku
- 20 g czerwonej cebuli
- 10 g kaparów
- 10 g soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól pieprz
Składniki na sos:
- słodka śmietana 36 %
- przyprawa curry
- musztarda
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- szczypiorek
- sól i pieprz
- do dekoracji: świeże liście mięty, estragonu i kolendry.
Kalafiora delikatnie blendujemy. Przekładamy do miski.
W misce mieszamy śmietanę z przyprawą curry. Cały czas mieszając dodajemy musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po chwili wlewamy oliwę i sok z cytryny. Na końcu posiekany szczypiorek.
Do wcześniej zblendowanego kalafiora dodajemy posiekany szczypiorek, cebulę i kapary. Wlewamy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na talerzu najpierw układamy kilka łyżek sosu. Na tym układamy sałatkę z kalafiora. Dekorujemy świeżymi listkami mięty, estragonu i kolendry. Całość oprószamy świeżym pieprzem.
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i papryką - przepis
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 ogórek
- 150 g kukurydzy z puszki
- 1 czerwona papryka
- 4 jajka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- sól i pieprz
- dodatkowo - kiełki brokuła
Jajka gotujemy na twardo. Przekładamy do salaterki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy ocet jabłkowy, oliwę z oliwek i majonez. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ogórka, cebulę i paprykę kroimy na kosteczkę. Dodajemy odsączoną kukurydzę. Odkładamy na jakiś czas do lodówki. Przed podaniem posypujemy kiełkami.
Zobacz także:
- Kounoupidi Kapama - przepis na kalafior w sosie pomidorowym z cynamonem
- Przepisy na purée z kalafiora z różnymi dodatkami
- Kiszony kalafior. Jak go zrobić i z czym łączyć w kuchni?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News